ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   ΑΘΗΝΑ 25-7-2023

Γεμάτος καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5, PM10, την τοξική χημική ένωση φορμαλδεϋδή και την τοξική και καρκινογόνο οργανική ένωση TVOC είναι ο αέρας σε όλο το Δήμο Σαρωνικού, από το Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα έως τον Κουβαρά και τα Καλύβια αποτέλεσμα των φονικών, καταστρεπτικών πυρκαγιών της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικό επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε στις 21 Ιουλίου μετρήσεις στις εν λόγω περιοχές και σε πολλά σημεία οι ελάχιστες τιμές που μετρήθηκαν ξεπερνούν τα ανώτατα όρια του συναγερμού. Οι μέγιστες τιμές που καταγράφηκαν μπορούν να αποβούν θανάσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει το δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη, τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Αθανάσιο Αυγερινό, το αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειο Κόκκαλη γιατί οι εγκληματικές τους αμέλειες έχουν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία, η υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τα δάση και τα αλσύλλια δεν καθαρίζονται και μένουν γεμάτα σκουπίδια, δηλαδή, εύφλεκτη καύσιμη ύλη, πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν, αφού δεν έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιπυρικές ζώνες, συστήματα τηλεειδοποίησης για την πρόληψη της φωτιάς δεν υπάρχουν (πυροφυλάκεια, πυρανιχνευτικά drones  κλπ). Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου δεν κάνουμε απλά την καταμέτρηση στα αποκαΐδια, αλλά ετοιμαζόμαστε να μετρήσουμε και πόσους συνανθρώπους μας θα χάσουμε, συνανθρώπους που μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα και δεν αντέχουν να αναπνέουν αυτόν τον τοξικό αέρα.

Οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ:

ΤΟ ΠΑΚΟΕ από χθες έστειλε τις εξής καταγγελίες.

Αθήνα, 24.07.2023

Αρ. πρωτ.:2029

Προς τον

κο Χρήστο Γκίνη, Δήμαρχο Σαρωνικού

κο Θανάση Αυγερινό, Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

κο Βασίλη Κόκκαλη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος

κο Γεώργιο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής

κο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

κο Θόδωρο Σκυλακάκη Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Υγείας

Κο Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το ΠΑΚΟΕ στα πλαίσια του καταστατικού σκοπού του, με αφορμή τις φονικές, καταστρεπτικές πυρκαγιές της προηγούμενης εβδομάδας διενήργησε την 21-07-2023 με το επιστημονικό συνεργείο του μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλο το Δήμο Σαρωνικού, από το Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα έως τον Κουβαρά και τα Καλύβια και θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του (www.pakoe.gr) το ακόλουθο δελτίο τύπου. Ειδικότερα:

«ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS – ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΕΩΣ ΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 753                                                                        ΑΘΗΝΑ 25-7-2023

Γεμάτος καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5, PM10, την τοξική χημική ένωση φορμαλδεϋδή και την τοξική και καρκινογόνο οργανική ένωση TVOCείναι ο αέρας σε όλο το Δήμο Σαρωνικού, από το Λαγονήσι, στη Σαρωνίδα έως τον Κουβαρά και τα Καλύβια αποτέλεσμα των φονικών, καταστρεπτικών πυρκαγιών της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικό επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε στις 21 Ιουλίου μετρήσεις στις εν λόγω περιοχές και σε πολλά σημεία οι ελάχιστες τιμές που μετρήθηκαν ξεπερνούν τα ανώτατα όρια του συναγερμού. Οι μέγιστες τιμές που καταγράφηκαν μπορούν να αποβούν θανάσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει το δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη, τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Αθανάσιο Αυγερινό, το αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειο Κόκκαλη γιατί οι εγκληματικές τους αμέλειες έχουν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία, η υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τα δάση και τα αλσύλλια δεν καθαρίζονται και μένουν γεμάτα σκουπίδια, δηλαδή, εύφλεκτη καύσιμη ύλη, πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν, αφού δεν έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιπυρικές ζώνες, συστήματα τηλεειδοποίησης για την πρόληψη της φωτιάς δεν υπάρχουν (πυροφυλάκεια, πυρανιχνευτικάdronesκλπ). Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου δεν κάνουμε απλά την καταμέτρηση στα αποκαΐδια, αλλά ετοιμαζόμαστε να μετρήσουμε και πόσους συνανθρώπους μας θα χάσουμε, συνανθρώπους που μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα και δεν αντέχουν να αναπνέουν αυτόν τον τοξικό αέρα.

Κύριοι αρμόδιοι περιμένουμε απαντήσεις και λήψη κατάλληλων μέτρων άμεσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ                                          Ο Γενικός Γραμματέας

  Παναγιώτης Χριστοδουλάκης                                   Γεώργιος Φραγκεδάκης

  Καθηγητής Πανεπιστημίου                                          Περιβαλλοντολόγος

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΚΕΝΤΡΙΚΑ