Τι πρέπει να προσέξουμε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 742
Αθήνα 7/72023
Τροφικές Δηλητηριάσεις και Πνιγμοί: Καθημερινός εφιάλτης το καλοκαίρι
Τι πρέπει να προσέξουμε
Οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι πνιγμοί στη θάλασσα είναι μεταξύ των κυριότερων κινδύνων του καλοκαιριού.
Α. ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Το ΠΑΚΟΕ σας δίνει μία σειρά βασικών οδηγιών για να προφυλαχθείτε από τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στην πρόκληση μιας δηλητηρίασης.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και η θερμοκρασία είναι η συνθήκη που επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο οδηγώντας το στην αλλοίωση. Έτσι, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.
- Τι πρέπει να προσέξουμε;
- Ελέγχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή και υφή)
- Ελέγχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.
- Κατεψυγμένα τρόφιμα: προσέχουμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία τους, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
- Δεν επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.
- Επιλέγουμε χυμούς και εμφιαλωμένο νερό που φυλάσσονται σε δροσερά σκιερά μέρη.
- Στη συσκευασία των τροφίμων:
- Απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους
- Η γεύση και η οσμή πρέπει να είναι ευχάριστες.
- Να μην έχουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους.
- Μαγείρεμα:
- Τα προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά το μαγείρεμα (λιγότερο από 2 ώρες) σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο το γρηγορότερο δυνατό από τη στιγμή που έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
- Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει τους 30 βαθμούς τα ψημένα ή μαγειρεμένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμείνουν έξω παραπάνω από μία ώρα
- Μην ψήνετε τρόφιμα που δεν έχουν αποψυχθεί ολοκληρωτικά
- Αποθήκευση & ψύξη:
- Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες
- Τα προϊόντα θα πρέπει να ψύχονται το γρηγορότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
- Οι ειδικές θερμομονωτικές σακούλες χρησιμεύουν για τη σωστή μεταφορά και τη διατήρηση της ποιότητας, των ευπαθών προϊόντων (κρέατα, γαλακτοκομικά και θαλασσινά).
- Η απόψυξη των προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι εκτός ψυγείου και, τα υγρά τους δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα.
- Καταναλώστε τα περισσευούμενα μαγειρεμένα τρόφιμα μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
- Μην παγώνετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν ήδη ξεπαγώσει.
- Η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 4 οC και της κατάψυξης στους -18 οC
- Δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά και άσκοπα το ψυγείο και δεν κρατάμε την πόρτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτή.
- Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο και δεν πρέπει να είναι παραγεμισμένο.
- Μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια για την αποθήκευση άλλων προϊόντων.
- Στο εστιατόριο:
- Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
- Ζητάμε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
- Προτιμάμε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.
- Αποφεύγουμε ορεκτικά που έχουν αλοιφές και σάλτσες αμφίβολης ποιότητας.
- Προτιμάμε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι.
Β. ΠΝΙΓΜΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Το ΠΑΚΟΕ ακολούθως σας δίνειόλες τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον, σε περίπτωση πνιγμού.
- Καλέστε βοήθεια: Ειδοποίησε ένα ναυαγοσώστη, αν κάποιος είναι κοντά. Αν όχι, καλέστε το 166. Αν είστε μόνοι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
- Μετακινήστε το πρόσωπο που κινδυνεύει: Βγάλτε το άτομο έξω από το νερό.
- Ελέγξτε αν το άτομο αναπνέει: Τοποθετήστε το αυτί σας δίπλα στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Αισθάνεστε αέρα στο μάγουλό σας; Κοιτάξτε, επίσης, να δείτε αν το στήθος του ατόμου κινείται.
- Αν το άτομο είναι δεν αναπνέει, ελέγξτε τον σφυγμό του: Ελέγξτε τον σφυγμό του ατόμου για 10 δευτερόλεπτα.
- Αν δεν υπάρχει σφυγμός, ξεκινήστε “τεχνητή αναπνοή”
- Προσεκτικά τοποθετήστε άτομο ανάσκελα.
- Τοποθετήστε την βάση της παλάμης (κοντά στον καρπό) του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα στη νοητή ευθεία της θηλής. Μπορείτε, επίσης, βάλετε το ένα σας χέρι πάνω από το άλλο. Αν πρόκειται για βρέφος, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο στέρνο.
- Πιέστε προς τα κάτω περίπου 4-5 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στα πλευρά. Για ένα βρέφος, πιέστε προς τα κάτω για 2-3 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στο τέλος του στέρνου.
- Κάντε 30 θωρακικές συμπιέσεις, με ρυθμό 100 ανά λεπτό ή περισσότερο. Αφήστε το στήθος του ατόμου να ανασηκωθεί πλήρως προτού ξαναπιέσετε προς τα κάτω.
- Ελέγξτε για να δείτε αν το άτομο έχει αρχίσει και αναπνέει.
- Επαναλάβετε αν το άτομο δεν αναπνέει
- Ανοίξτε τον αεραγωγό του ατόμου γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγοντας το πηγούνι του.
- Κλείστε με τα δάχτυλά σας την μύτη του ατόμου. Καλύψτε το στόμα του θύματος με το δικό σας για να δημιουργήσετε μια “αεροστεγή δίοδο αέρα” από εσάς προς αυτόν και στη συνέχεια δώστε του 2 αναπνοές διάρκειας 1” η κάθε μία, και προσέξτε το στέρνο του να ανυψώνεται. Αν το κάνει, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας που εκπνέετε περνάει στους πνεύμονές του.
- Δώστε 2 αναπνοές και συνεχίστε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
- Συνεχίστε αυτόν τον κύκλο των 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοών μέχρι το άτομο να αρχίζει να αναπνέει ή να φτάσει η επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Γενικά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τόσο πως να προφυλαχθούμε από τροφική δηλητηρίαση όσο και τις βασικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση άμεσου κινδύνου κάποιου από πνιγμό στη θάλασσα, διότι μπορεί να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι, ζητάμε ιατρική βοήθεια.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε