ΔελτίοΤύπου718 / Αθήνα 06 Ιουνίου 2023
Δύο συνεντεύξεις έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης τις προηγούμενες ημέρες στον Alpha FM 9,89 με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου δειγματοληψιών και μετρήσεων που κάνει κάθε χρόνο, εδώ και 44 χρόνια, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στα νερά κολύμβησης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι φέτος η ποιότητα των κολυμβητικών νερών είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η πρώτη συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου την Παρασκευή 2 Ιουνίου και είναι η εξής:
Μ: Είναι το ετήσιο ραντεβού μας, με το ΠΑΚΟΕ μεγαλώσαμε, κύριε Χριστοδουλάκη. Τι λένε φέτος οι μετρήσεις, που θα κάνουμε μπάνιο;
Χ: Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρσι. Φέτος στην Αττική οι προβληματικές παραλίες δεν αγγίζουν ούτε το 10%. Είναι περίπου στο 8,5%, απ’ όλες τις παραλίες που μετρήθηκαν και στην Αττική μετρήθηκαν 247 παραλίες, εκ των οποίων οι 226 είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Γι’ αυτό βγάζουμε και ένα έντυπο για όλη την Ελλάδα, που θα τα αναφέρει όλα αυτά, αλλά το πρώτο δελτίο τύπου που εκδώσαμε αφορά από την περιοχή του Πειραιά μέχρι και τη Γλυφάδα. Όσοι ακροατές σας θέλουν να πλοηγηθούν, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ για να δουν πως έχουν τα πράγματα. Από τις 50 πρώτες παραλίες που μετρήθηκαν οι 41 είναι κατάλληλες και οι 9 ακατάλληλες. Οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα κατάλληλων παραλιών που μπορεί να επιλέξει ο καθένας από εμάς για να μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια για την υγεία του, για τα παιδιά.
Μ: Θα θέλαμε να αναφέρουμε ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες…
Πρώτα είναι η παραλία του Πειραιά στην Φρεατίδα, Ακτή Θεμιστοκλέους, που είναι 450 κολοβακτηρίδια με όριο τα 250. Είναι η παραλία Φρεατίδα στη μέση, στη μέση της παραλίας στο φυλάκιο του συνδέσμου Ελλήνων βατραχανθρώπων, που είναι 170 εντερόκοκκοι με όριο τους 100, είναι η παραλία Βοτσαλάκια, Ολυμπιακός Σύνδεσμος Χειμερινών Κολυμβητών, είναι επίσης η παραλία Βοτσαλάκια στα αριστερά, στην παραλία Φλοίσβου κοντά στην στάση των λεωφορείων, στο τέλος της παραλίας Φλοίσβου, είναι η παραλία Μπάτη στο Φάληρο. Εκεί το πρόβλημα είναι τα παράνομα θα έλεγα αναψυκτήρια που δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα και όλα πάνε στη θάλασσα.
Μ: Οι παραλίες που είναι κοντά σε μαρίνες είναι επίφοβες;
Χ: Είναι αρκετά επίφοβες. Για παράδειγμα στη μαρίνα του Αλίμου 100 μέτρα αριστερά και δεξιά για μας είναι απαγορευτικό και υπάρχει και ο αγωγός που έρχεται από εκεί και είναι χρόνιο το πρόβλημα.
Μ: Θα ξανακάνετε μετρήσεις;
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου σε περιοχές που είναι πολυσύχναστες θα ξανακάνουμε επαναληπτικές και θα ξαναβγάλουμε αποτελέσματα.
Η δεύτερη συνέντευξη δόθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου στο δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο και είναι η εξής:
ΜΠ: Οι αναλύσεις που κάνετε πως δείχνουν ότι μία παραλία είναι ακατάλληλη για κολύμβηση;
Χ: Η οδηγία 2009 / 307 της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει συγκεκριμένα για εσερίχια κόλι, που είναι κολοβακτηρίδιο, που προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό, που δημιουργεί κολπίτιδες, σαλπιγγίτιδες και όλα αυτά τα πράγματα στις γυναίκες και επίσης τα κολοβακτηρίδια που είναι και αυτά προϊόντα αποβλήτων, αστικών λυμάτων. Η οδηγία αναφέρει πως όταν τα κολοβακτηρίδια είναι πάνω από 250 αποικίες στα 100ml νερού και όταν οι εντερόκοκκοι είναι πάνω 100 αποικίες στα 100ml νερού, τότε υπάρχει πρόβλημα και απαγορεύεται η κολύμβηση.
ΜΠ: Πως εντοπίζεται το πρόβλημα; Τι κάνει ο πολίτης που δεν έχει διαβάσει την έρευνά σας;
Χ: Όταν σε μία περιοχή δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, όταν δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα και οι άνθρωποι αποχετεύουν εξ ανάγκης σε βόθρους, τότε αυτά τα βοθρολύματα πηγαίνουν απ’ ευθείας στη θάλασσα, γιατί με τον καιρό το υπόβαθρο του εδάφους γίνεται σαθρό. Τα βοθρολύματα περιέχουν αυτά τα μικρόβια που ανέφερα προηγουμένως και οι άνθρωποι κάνοντας μπάνιο σε σημεία που έχουν μικρόβια και πίνουν νερό όταν κάνουν μπάνιο ή οι γυναίκες για τις οποίες ο κόλπος είναι ανοιχτός σωλήνας, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Αυτά είναι τα κριτήρια και με βάση αυτά από την 1η Μαίου που ξεκινήσαμε τις μετρήσεις και δειγματοληψίες σε συγκεκριμένα σημεία στην Αττική, όπου πήραμε 247 δείγματα. Από αυτά τα 247 δείγματα, τα 226 βρέθηκαν κατάλληλα για κολύμβηση και τα έχουμε όλα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ, pakoe.gr, με χάρτες και συντεταγμένες και μόνο τα 21 είναι ακατάλληλα για κολύμβηση. Να προσέξουν οι πολίτες ότι στους πίνακες που αναρτάμε, στην άκρη του πίνακα το Κ είναι κατάλληλα νερά για κολύμβηση και το Α ακατάλληλα.
ΜΠ: Στην περιφέρεια κάνετε μετρήσεις;
Χ: Βεβαίως. Φέτος πήραμε 529 δείγματα στην περιφέρεια, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Ελλάδα και από αυτά τα 445 είναι κατάλληλα για κολύμβηση και τα 84 ακατάλληλα. Κάθε δύο ημέρες θα αναρτούμε πίνακες στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ με τον πρώτο πίνακα να είναι αναρτημένος και φαντάζομαι ότι τον έχετε μπροστά σας.
ΜΠ: Ναι, ναι και πολλά δημοσιεύματα έχουν ήδη αναπαραχθεί με βάση αυτόν τον πίνακα. Μία ερώτηση έχω. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα, που μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα χωρίς να έχει δει τους πίνακες;
Χ: Μακροσκοπικά που λέμε, ο κάθε πολίτης μπορεί να δει αν στη θάλασσα που κολυμπάει είναι θολά τα νερά και αυτό είναι σχετικό, γιατί όταν αναταράζεται ο βυθός, τα νερά γίνονται θολά, όταν ο βυθός είναι λάσπη τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει και μία παράμετρος που μετρούμε την θολερότητα, που υπάρχει ένα όριο της μίας μονάδας, αλλά δεν τον αναρτάμε στους πίνακες, γιατί είναι εκτός της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να πάρει τηλέφωνο στη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ και να ρωτήσει για χημικές παραμέτρους και αν τα νερά είναι καλά ή όχι.
ΜΠ: Τα τελευταία χρόνια επιβαρύνεται η κατάσταση ή είναι καλύτερη;
Χ: Είναι καλύτερη. Φέτος στην Αττική μόλις το 8,4% των νερών είναι ακατάλληλα σε αντίθεση με πέρσι που ήταν το 15% ακατάλληλα και πρόπερσι που ήταν το 25%. Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση βελτιώνεται και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από το γεγονός ότι οι δειγματοληψίες γίνονται το Μάιο, όποτε δεν κάνουμε τόσοι πολλοί πολίτες μπάνιο, είναι καλό να το πούμε ότι σε πάρα πολλά ξενοδοχεία, σε πάρα πολλές περιοχές, όπου η πρόσβαση στις παραλίες είναι με εισιτήριο, έχουν φροντίσει οι υπεύθυνοι να κάνουν καθαρισμό στις ακτές και αφετέρου να μην ρίχνουν απόβλητα στη θάλασσα. Εμείς έχουμε κάνει μία μεγάλη δουλειά και τους πιέζουμε όλους να μην πετούν απόβλητα στις παραλίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ