Οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις  έχουν και αυτές υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα

Δελτίο Τύπου 715 / Αθήνα Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το ΠΑΚΟΕ καλεί τους γονείς να είναι προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνουν, όταν έρθει η ώρα να στείλουν το παιδί τους σε ένα summer camp. Να ζητούν εγγυήσεις εγγράφως και να έχουν ενημέρωση για τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους και η ίδια η επιχείρηση, στην οποία εμπιστεύονται το παιδί τους.

Και ήρθε και πάλι η ώρα που οι γονείς αγωνιούν για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως Ιούνιο και Ιούλιο, την περίοδο, αφού κλείσουν τα σχολεία και μέχρι να φύγουν για οικογενειακές διακοπές.

Η αναζήτηση ενός summer camp, μίας καλοκαιρινής κατασκήνωσης για παιδιά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, γιατί περί επιχειρήσεων πρόκειται και όχι για ευαγή ιδρύματα, διαθέτουν πολύχρωμες ιστοσελίδες, γεμάτες πληροφορίες για τις παροχές, το καθημερινό πρόγραμμα που ακολουθούν, για τη διατροφή, για τις δραστηριότητες που οργανώνουν, κλπ

Δίνουν αφειδώς πληροφορίες για τα παραπάνω, με το παραπάνω.

Όταν όμως – κατά τη γνώμη μας εύλογα – ο γονέας ζητά από την επιχείρηση αυτή περαιτέρω στοιχεία για το ποιοί εργάζονται και τί ειδικότητα έχουν, τί είδους ασφάλεια παρέχεται στα παιδιά καθ΄ όλο το διάστημα της παραμονής τους, ποιές εγγυήσεις δίνει στους γονείς, τότε είναι που οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται φειδωλές στην ενημέρωση του γονέα – υποψήφιου πελάτη. Αν μάλιστα ζητήσει κανείς εγγράφως τα στοιχεία αυτά και σε μορφή συμφωνητικού, στο οποίο θα συνυπογράφουν η επιχείρηση αφενός και ο κηδεμόνας του παιδιού αφετέρου, τότε σωπαίνουν εντελώς.

Όσες τυπικές προυποθέσεις και να πληρούν βάσει νόμων, όταν ο γονέας ζητά έγγραφη ενημέρωση και η επιχείρηση αυτή σιωπηρά αρνείται να την παρέχει, τότε αισθανόμαστε πως κάθε γονέας χάνει την εμπιστοσύνη που μπορεί να είχε αρχικά και περνάει στο στάδιο της αμφισβήτησης. Γιατί αν μη τι άλλο, το παιδί του πρόκειται να εμπιστευθεί σε κάθε τέτοια επιχείρηση και δικαίως θα αναζητήσει την καλύτερη, την ασφαλέστερη, αυτήν που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ανθρώπινο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε από προσωπική εμπειρία, ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως η Trekking Hellas, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, διστάζουν να ενημερώσουν τον γονέα εγγράφως, διστάζουν να του παρέχουν τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί νομικά και τυπικά με την υπογραφή ενός συμφωνητικού με αναλυτικούς όρους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο μερών.

Το κράτος οφείλει να θέτει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, στις οποίες οι γονείς εμπιστεύονται καλή τη πίστει τα παιδιά τους.

Το κράτος οφείλει να υπενθυμίζει σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις ότι έχουν υποχρεώσεις και οι γονείς δικαιώματα στη μεταξύ τους συναλλαγή και όχι μόνο το αντίστροφο.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε και εσείς τέτοια προβλήματα, επικοινωνήστε με το ΠΑΚΟΕ να σας ενημερώσουμε.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ