Ρωσία και Τουρκία παίζουν στα ζάρια το μέλλον της Ευρώπης και το ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί και καταγγέλλει την αλόγιστη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Δελτίο Τύπου 703 / Αθήνα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Τα ΠΑΚΟΕ στα 44 χρόνια ύπαρξής του έχει ταυτιστεί με μεγάλους, εμβληματικούς αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Ιστορικοί είναι οι αγώνες το ΠΑΚΟΕ για να μαθευτεί η αλήθεια για το νέφος στην Αθήνα την δεκαετία του 80’ και οι αγώνες του για να καταλάβει η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία τις συνέπειες στη χώρα μας από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Στις 26 Απριλίου συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από το τρομερό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ και κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη κόρωνα γράμματα. Η Ρωσία πρωταγωνιστεί σε τρία εγκληματικά  για την ανθρωπότητα γεγονότα.

Το πρώτο είναι η εισβολή στην Ουκρανία που έχει μέχρι τώρα περίπου 250.000 νεκρούς, στρατιώτες και πολίτες.

Το δεύτερο είναι οι συνεχιζόμενες μάχες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.  Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. παράγει το ήμισυ της πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο έχει συνολική χωρητικότητα περίπου 6.000 μεγαβάτ, αρκετά  για περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια. Βρίσκεται στη νότια ουκρανική στέπα στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, και περίπου 525 χιλιόμετρα  νότια του Τσερνομπίλ, τον τόπο του χειρότερου ατυχήματος πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο το 1986, που είχε αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός δεν κατέστη δυνατόν ποτέ να προσδιοριστεί εξαιτίας τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από το Τσέρνομπιλ σε άλλες περιοχές.

Δεδομένου ότι κάθε αρχή ασφάλειας στην Ζαπορίζια έχει παραβιαστεί, το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν υπάρξει έκρηξη στο εργοστάσιο αυτό; Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μερικές από τις ασθένειες που θα μπορούσαμε να δούμε από μια έκρηξη παρόμοια με αυτήν στο Τσέρνομπιλ μπορεί να είναι οξεία δηλητηρίαση από ακτινοβολία ή καρκίνοι που θα μπορούσαν να εμφανιστούν αργότερα

          Στο Τσερνόμπιλ, οι άνθρωποι που πήγαιναν στον αντιδραστήρα για να σταθούν στην κορυφή του φλεγόμενου κτιρίου και να σβήσουν τη φωτιά εκτέθηκαν σε τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας και υπέστησαν τις επιπτώσεις αυτής μέσα σε λίγες ώρες. Για τα άτομα που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί περιπτώσεων καρκίνου που έρχονται αργότερα τα επόμενα χρόνια έως δεκαετίες.

          Οι ίδιες επιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας χωρίς να έχει προηγηθεί έκρηξη. Η γεωγραφική θέση της Ζαπορίζια είναι τέτοια που μπορεί η ακτινοβολία να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης.

Έγκλημα το εργοστάσιο στην Ακούγιου

Το τρίτο έγκλημα αφορά το εργοστάσιο στην Ακούγιου. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για την κατασκευή από τους Ρώσους εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην πόλη Ακούγιου της Τουρκίας, η οποία απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την Κύπρο.  Θα είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο και θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

          Πούτιν και Ερντογάν παίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας στα ζάρια.  Η Μερσίνα, η επαρχία που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, απέχει περίπου 200 χλμ, από το Καχραμανμαράς, το επίκεντρο του φονικού σεισμού του περασμένου Φεβρουαρίου, που κόστισε τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.

          Το παράδειγμα της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, μιας χώρας με την καλύτερη αντισεισμική μηχανική στον κόσμο, κανονικά έπρεπε να είναι οδηγός.  Μπορεί το εργοστάσιο να άντεξε στο σεισμό αλλά στη σχεδίαση δεν είχε υπολογιστεί σωστά η επικινδυνότητα αστοχίας λόγω τσουνάμι. Οι κίνδυνοι στην Ακούγιου είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Η Τουρκία και η Ρωσίας φτιάχνουν μία πυρηνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην γειτονιά μας.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει  όλα τα πολιτικά κόμματα, διότι στον προεκλογικό αγώνα απουσιάζει κάθε αναφορά για τα εγκλήματα στην Ζαπορίζια και τον κίνδυνο από την ανεύθυνη στάση του προέδρου Ερντογάν.

Οι αγώνες και οι αποκαλύψεις του ΠΑΚΟΕ

          Το ΠΑΚΟΕ, ήταν ο μοναδικός ανεξάρτητος ιδιωτικός μη-κερδοσκοπικός φορέας, που το 1986 στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ κατέγραψε και αποτύπωσε τις επιπτώσεις του πυρηνικού νέφους στην χώρα μας, όταν η κυβέρνηση εφησύχαζε τους πολίτες, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα 14.500 συμπολίτες μας να χάσουν τις ζωές τους. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν σε μελέτη του «Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, Μεταξά»-, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

          Το ΠΑΚΟΕ είναι η  οικολογική οργάνωση, η οποία πρωτοστάτησε στους αντιπυρηνικούς αγώνες του 1979, με συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πληθώρα ενημερωτικών δράσεων προς τους πολίτες για τις επικίνδυνες συνέπειες της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο.

          Το ΠΑΚΟΕ κατήγγειλε τη στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που ψήφισαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη ενέργεια» στην ψηφοφορία ντροπής της 6ης Ιουλίους 2022.

Το ΠΑΚΟΕ γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Το καλοκαίρι του 1986 επιστημονικό προσωπικό του ΠΑΚΟΕ μετέβη στην Ουκρανία μεταφέροντας σε είκοσι(20) 20τονα φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια. Εκεί είδαν παιδιά να πεθαίνουν στον δρόμο από τη λευχαιμία, σπίτια κλειστά και τη ραδιενέργεια να μεταλλάσσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό. Ο επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ πήραν δείγματα από κολοκύθια δύο μέτρων, πευκοβελόνες ενός μέτρο, είδαν αγελάδες με πέντε κέρατα  και πολλά άλλα.

Το ΠΑΚΟΕ είχε επισκεφθεί τον κρατήρα του Τσερνόμπιλ στο χωριό Πρίπιατ, τον Οκτώβριο του 1986 και κατόπιν κατήγγειλε τα ψέματα που κατά καιρούς διέδιδε η εξουσία στην Ελλάδα. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα ο τότε Υπουργός Υγείας Γεννηματάς έτρωγε στην τηλεόραση επιδεικτικά φράουλες με τον Πρόεδρο του Δημοκρίτου Γιαννακόπουλο.  Την ίδια στιγμή το ΠΑΚΟΕ έδωσε τιτάνιο αγώνα για να αποκαλυφθεί ότι η ακτινοβολία είχε επηρεάσει το γάλα και τα παράγωγά του στην χώρα μας.

Ραδιενέργεια στην Ελλάδα 

Το ΠΑΚΟΕ από τότε μέχρι σήμερα είναι παρόν στις μετρήσεις, στις διαδηλώσεις, στην ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι αυτό που είπε την αλήθεια ότι η ραδιενέργεια στην χώρα μας δεν υπήρχε μόνο όταν έγινε το δυστύχημα στο Τσέρνομπολ.  Το 2013 το ΠΑΚΟΕ αποκάλυψε ότι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ραδιενεργούς τέφρας εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τους «μαύρους» λιγνιτικούς ενεργειακούς σταθμούς της ΔΕΗ, και μερικοί απ’ αυτούς μάλιστα έμπαιναν και ως σταθεροποιητές στο τσιμέντο.

Το ΠΑΚΟΕ ήταν αυτό που αποκάλυψε ότι 20 εκατομμύρια τόνοι τοξικότατου ραδιενεργού φωσφογύψου ήταν θαμμένοι στο Σχιστό και εξέπεμπαν επικίνδυνη ραδιενέργεια. Ο φωσφογύψος αυτός είναι το κατάλοιπο της επεξεργασίας αζωτούχων λιπασμάτων που γινόταν μέχρι το 2010 στην Δραπετσώνα στο αντίστοιχο εργοστάσιο. Ακόμη και τα κουφάρια του εξοπλισμού είναι τόσο ραδιενεργά που ούτε η Χαλυβουργία τα δέχτηκε για σκραπ. 

Αυτές οι τεράστιες ποσότητες ρίχθηκαν στους πρόποδες στο Όρος Αιγάλεω με την ανοχή των τότε κυβερνητικών υπηρεσιών. (Δασαρχείο, Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.ά). Δεν μπορούν να αφαιρεθούν, γιατί με τυχόν αναμόχλευση θα υπάρξει οξυμμένο πρόβλημα ραδιενέργειας. Για το λόγο αυτό έχει φτιαχτεί μία  “σαρκοφάγο”, ένα κάλυμμα, προκειμένου να εμποδιστεί τόσο τη διασπορά του υλικού μέσω του αέρα, μια που είναι σε μορφή σκόνης, όσο και το πέρασμά του στον υδροφόρο ορίζοντα με τα βρόχινα νερά. Και αυτή η βόμβα θα υπάρχει πάντα, εκεί στους πρόποδες του βουνού, περιμένοντας ένα ανθρώπινο λάθος ή ένα καπρίτσιο της φύσης για να ξεφύγει από την «σαρκοφάγο» και να ξεχυθεί στο περιβάλλον.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ