Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες αποτελούν μια άτυπη παράδοση των πασχαλινών ημερών. Εγκυμονούν, όμως, σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εμπλεκομένων

Δελτίο Τύπου 697 / Αθήνα, Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ προκύπτει ότι πολλοί φοβούνται να πηγαίνουν πλέον στην εκκλησία λόγω της πιθανότητας να τους προκληθεί κάποιο ατύχημα από βεγγαλικά. Κατά μέσον όρο, το 48% των ατόμων όλων των ηλικιών δεν πηγαίνει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης εξαιτίας των κροτίδων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά και εφήβους. Οι τραυματισμοί κυμαίνονται από εγκαύματα ελαφριάς μορφής ως και ακρωτηριασμούς ή απώλεια οφθαλμών…

Ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση, αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση». Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο, ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα. Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει Πάσχα, τονίζει ακόμη μια φορά σε γονείς, κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά άκρως επικίνδυνα υλικά που, στα χέρια των ανήλικων, μπορούν να μετατραπούν σε «φονικά όπλα», απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα, τόσο τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών, οικογενειών, ανθρώπων που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω κακής χρήσης τέτοιων υλικών.

Ειδικά φέτος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok κυκλοφορούν βίντεο από παιδιά 10 χρονών που δίνουν οδηγίες χρήσης για την κατασκευή τους και τη χρήση  τους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα δυναμιτάκια που προμηθεύονται οι ανήλικοι είναι σαν «φονικά όπλα» στα χέρια τους.

Βροντάδες Χίου

Ένα έθιμο, ένας «πόλεμος» αλλιώτικος από όλους τους άλλους. «Πόλεμος» με φως στο σχήμα της ρουκέτας, μεταξύ δυο παλιών εκκλησιών: της Παναγιάς και του Αγίου Μάρκου. Μαζί με το Χριστός Ανέστη, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, εκτοξεύονται στον ουρανό σχεδόν ταυτόχρονα περί τις 50 χιλιάδες ρουκέτες από τους επίδοξους ρουκετατζήδες, νέους και μεγαλύτερους, που δουλεύουν ασταμάτητα για να προετοιμαστούν για τον

ρουκετοπόλεμο μήνες ολόκληρους, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα της Χίου εμφανίζεται διχασμένη για την πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου.

Πώς προσδιορίζει ο νόμος τη συγκεκριμένη μορφή εκδήλωσης χαράς

Βάσει του νόμου του προσδιορίζονται με τον ακόλουθο τρόπο:

Οι φωτοβολίδες

Πρόκειται για “μείγματα ευφλέκτων υλών εκτοξευόμενα εν αναφλέξει δια καταλλήλου συσκευής, χρησιμοποιούμενα δε προς φωτισμόν περιοχής ή σηματοδοσίαν εις τας Ενόπλους Δυνάμεις και την Ναυτιλίαν”.

Τα βεγγαλικά

Είναι “μείγματα ευφλέκτων υλών καιομένων μετά λαμπράς φλογός, η οποία, δια προσθήκης καταλλήλων μεταλλικών αλάτων, χρωματίζεται ποικιλοτρόπως, χωρίς να δημιουργήται εκ της καύσεως κίνδυνος σωματικών βλαβών ή πυρκαϊάς”.

Οι κροτίδες

Αφορούν “πυροτεχνουργικά κατασκευάσματα διαφόρων τύπων (τρακατρούκες, βαρελότα κ.λ.π.) τα οποία δια τριβής, εναύσματος, κρούσεως ή εκτοξεύσεώς των τη βοηθεία ειδικής συσκευής ή μη, εκρήγνυνται είτε επί του εδάφους είτε εις τον αέρα και παράγουν ισχυρόν κρότον”.

Σημειώνουμε ότι ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται “από οποινδήποτε” η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών.

Δυστυχώς όμως  η χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων τις ημέρες του Πάσχα, ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, εξακολουθεί να είναι ένα έθιμο που πολλοί επιμένουν να

τηρούν, παρά τους δεκάδες τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς ακόμα και θανάτους που έχουν συμβεί.

Από τη μεριά τους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και το πιο τέλεια κατασκευασμένο πυροτέχνημα μπορεί να είναι θανατηφόρο στα λάθος χέρια.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ