Δελτίο Τύπου 689 Αθήνα, 23/03/2023

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις προβληματισμού που έκανε το ΠΑ.Κ.Ο.Ε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Νερού» στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκατοντάδες συμπολίτες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επισκέφτηκαν τα ειδικά περίπτερα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε, και είδαν επίδειξη και λειτουργία επιστημονικών οργάνων μέτρησης  παραμέτρων  ποιότητας  νερών από ειδικούς επιστήμονες, έμαθαν την  ιστορία του νερού και τις  διαδρομές του στην Ελλάδα, μυήθηκαν στην τεχνολογία του νερού με μεθόδους απορρύπανσης, αποσκλήρυνσης και αφαλάτωσης και ανακάλυψαν πως μετατρέπεται η υδάτινη ενέργεια σε υδροηλεκτρική. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διένειμε δωρεάν ειδικό έντυπο υλικό, συγκεκριμένα 1.500 αντίτυπα ειδικής έκδοσης για το νερό, το οποίο είναι είδος σε ανεπάρκεια, καθώς επίσης διένειμε δωρεάν εκατοντάδες τεύχη του μηνιαίου περιοδικού που εκδίδει.

Οι πολίτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νερό και κυρίως για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από τους ειδικούς επιστήμονες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια και με χορευτικό πρόγραμμα από Κρητικό χορευτικό συγκρότημα. Ο πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεοπτική εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη, Παναγιώτη Στάθη απάντησε σε ερώτηση αν ισχύει αυτό που λένε οι επιστήμονες ότι είμαστε η τελευταία γενιά που θα πίνει πόσιμο νερό από τη βρύση. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ναι συμφωνώ. Μαθαίνουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά από δύο χρονών να κρατούν ένα μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο πόσιμο νερό.

Αντί να γεμίζουμε τον πλανήτη με πλαστικά μπουκαλάκια, πρέπει να δημιουργήσουμε συνειδητοποιημένος πολίτες, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται για το νερό και θα ξέρουν ότι το νερό, αυτό το κοινωνικό αγαθό είναι σε ανεπάρκεια. Έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος της επόμενης πενταετίας, θα έχει αντιστραφεί η αναλογία ζήτησης και προσφοράς, η ζήτηση για το νερό θα είναι στο 60% και η προσφορά στο 40%, δηλαδή, δύο στους δέκα πολίτες δεν θα πίνουν νερό. Θέλω να τονίζω ότι στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια πολίτες δεν πίνουν ασφαλές νερό, ενώ η τελευταία δυσάρεστη διαπίστωση είναι πως στην χώρα μας υπάρχει 62% απώλεια του νερού που διαχειρίζονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δηλαδή το νερό χάνεται στο δρόμο. Με άλλα λόγια από τα 100 λίτρα νερού, στους πολίτες φτάνουν μόνο τα 30. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει συστράτευση στον αγώνα για την διατήρηση του νερού και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται το νερό με ορθολογιστικό τρόπο».

Για τις εκδηλώσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού έκανε ειδική αναφορά ο ραδιοφωνικός σταθμός Alpha 9,89. Σε ζωντανή σύνδεση, ο πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, μίλησε στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Ευγενίδη, στους οποίους μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του νερού από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και η βασική είδηση που βγαίνει από τις ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σκρέκα είναι πως το 63% του  νερού που διαχειρίζονται αυτές οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, χάνεται στο δρόμο. Γι’ αυτό εκτός από το γεγονός ότι χάνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ενός κοινωνικού αγαθού που είναι σε ανεπάρκεια, ο καταναλωτής πληρώνει διπλάσιους λογαριασμούς για το νερό.

Στην Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί ο εθνικός φορέας διαχείρισης του νερού εδώ και 18 χρόνια. Έχει, όμως, να λειτουργήσει 12 χρόνια. Αυτός ο φορέας πρέπει να λειτουργήσει για το νερό και τα απόβλητα και όχι να γίνει ελεγκτικός μηχανισμός η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που δεν έχει ούτε το προσωπικό, ούτε υποδομές, ούτε την τεχνογνωσία να το κάνει».

Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε και στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Δράκου, όπου  τόνισε: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και θα είναι καταστροφή για τον τόπο μας και για το νερό να ιδιωτικοποιηθεί».

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε