ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 682 / ΑΘΗΝΑ, 06-03-2023

Η ελληνική κυβέρνηση το 2019, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Δεκέμβριο του 2019, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη (27/12/2019), που έχει πενταετή διάρκεια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιρείται με σκανδαλώδη τρόπο από το να καταβάλει αποζημιώσεις σε επιβάτες σε περίπτωση που η ίδια φέρει ευθύνες για κάτι που θα τους συμβεί. Αυτή η διάταξη έχει ισχύ πενταετίας μέχρι το 2024, όπως και οι δυο προηγούμενες που υπογράφηκαν το 2009 και το 2014 από τη χώρα μας.

Έτσι, σήμερα, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train αρνούνται να δώσουν τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, γνωστοποιώντας την απόφασή που αναφέρεται στην κατ΄ εξαίρεση απενεργοποίηση, για την Ελλάδα ειδικά, της καταβολής αποζημιώσεων για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Το ΠΑΚΟΕ, όπως άλλωστε και το σύνολο των Ελλήνων, ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι οικογένειες των θυμάτων, οι συγγενείς των οποίων χάθηκαν αποδειγμένα εξαιτίας των παραπάνω. Να σταματήσουν οι εταιρείες αυτές να εφαρμόζουν πιστά τις αποφάσεις που τους βολεύουν, γιατί υπεράνω αυτών είναι το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα αλλά αυτήν τη στιγμή καταπατώνται.

Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί πως η προφυλάκιση των 2 Σταθμαρχών, του Επιθεωρητή, αλλά και των υπευθύνων της Hellenic train είναι άμεσα επιβεβλημένη νομικά αλλά και ηθικά.

Το ΠΑΚΟΕ ζητά για άλλη μία φορά από τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα τρένα, μέχρι να υλοποιηθεί στο σύνολό του το σύστημα ασφάλειας του δικτύου, η σωστή φωτοσήμανση και ο έλεγχος κυκλοφορίας.

Το ΠΑΚΟΕ τέλος πιστεύει ότι η συγκυρία αυτή, πρέπει να αφυπνίσει την πολιτική ηγεσία και τους ενδιαφερόμενους συνδικαλιστικούς φορείς και να διενεργηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι των προυποθέσεων ασφαλείας για όλα τα ΜΜΜ (όπως ΚΤΕΛ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, τρόλευ και αστικά λεωφορεία)

Μέσα από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία είναι ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαχρονικές παθογένειες με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν στην απαξίωση και την υποστελέχωση των σιδηροδρομικών γραμμών μίας ολόκληρης χώρας.

Το ΠΑΚΟΕ μαζί με τους πολίτες θα καταγγέλουν όλες τις παραλείψεις και ολιγωρίες των ιθυνόντων, ώστε να μην υπάρχει και άλλη τέτοια «ατυχία ή κακιά στιγμή», όπως χωρίς ντροπή την χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ