ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 681 / ΑΘΗΝΑ, 03-03-2023

  1. Όλοι οι πολιτικοί προιστάμενοι που αποδεδειγμένα με έγγραφα γνώριζαν το πρόβλημα και από εγκληματική αδιαφορία παρέβησαν το καθήκον τους και αγνόησαν την επικινδυνότητα (Υπουργοί, Γραμματείας, κλπ)

Όλοι  οι παραπάνω, κυρίως οι αρμόδιοι Υπουργοί, όπως και οι αρχηγοί των κομμάτων που εμφανίζονται με κροκοδείλια δάκρυα στον τόπο του δυστυχήματος, γνώριζαν απόλυτα ότι τα μέτρα ασφάλειας για την ηλεκτρονική επιτήρηση των γραμμών δεν ήταν σε λειτουργία  από το 2010. Οι εργαζόμενοι μέχρι και πρόσφατα καταγγέλουν  ότι μολονότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 20 δισ. από το 2000 και μετά για την εγκατάσταση αξιόπιστων ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, το έργο δεν παραδόθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ.

Τί έχουν κάνει οι πολιτικοί αρχηγοί για τη «σάπια κρατική μηχανή» που επικαλούνται διαρκώς;

  • ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ, επειδή άφησε στον κεντρικό σταθμό της Λάρισας μόνο του έναν άπειρο υπάλληλο.
  • Όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΣΕ, της ΤΡΕΝΟΣΕ και της Hellenic Train, επειδή για χρόνια αγνόησαν το έντονο πρόβλημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, δεν υπολοποίησαν προγράμματα από το 2010, δεν γνωρίζουν καν ακόμα τον αριθμό των επιβατών, δεν δίνουν στοιχεία, ώστε να γίνει ταυτοποίηση των θυμάτων.

Όλοι οι παραπάνω με την αδιαφορία και την «δημοσιουπαλληλική νοοτροπία» τους βύθισαν μία ολόκληρη χώρα σε βαθύ πένθος, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και αρκετοί αγνοούνται, επειδή δυστυχώς πάρα πολλοί ανέβηκαν στο τρένο σε διάφορους σταθμούς, χωρίς έλεγχο και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία επιβίβασης.

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες.

Όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.

Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει πως σε μία χώρα που θέλει να παριστάνει πως πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις, το να έχει τις υποδομές της σε υψηλό επίπεδο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εξέλιξη δεν είναι μόνο οι πλατφόρμες για επιδόματα και οι ψηφιακές πληρωμές.

Ο σταθμάρχης όπως όλα δείχνουν έκανε λάθος και φταίει, αλλά το λάθος θα είχε διορθωθεί αν υπήρχε σε λειτουργία ένα σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ασφάλειας μηχανών και δικτύου συνολικότερα, που όπως φαίνεται έχουμε πληρώσει αλλά βρίσκεται σε… ανάταξη.

Το ΠΑΚΟΕ προτείνει, μέχρι να λειτουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας του δικτύου, να διακοπεί άμεσα η κυκλοφορία των τρένων και να σαμποτάρουν οι πολίτες τα τρένα, όπως οι υπεύθυνοι σαμποτάρουν επί 23 χρόνια τα συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το δυστύχημα αυτό.

Και ζητάμε να ενεργοποιηθούν επιτέλους όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στη βάση της ανθρώπινης προστασίας και ασφάλειας, καθώς χωλαίνουν σε πάρα πολλά σημεία.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚOE