Πυρηνική ενέργεια ο εφιάλτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 677 / 17-02-23

  • ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
  • ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟ ΑΥΤΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πυρηνικό Εργοστάσιο και Σεισμοί το Δίδυμο της Καταστροφής

Μετά τον πρωτοφανούς έντασης και έκτασης πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, το ΠΑΚΟΕ με μεγάλη ανησυχία επανέρχεται στο τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τη λειτουργία – το 2023 – στο Ακούγιου,  ενός τεράστιου πυρηνικού εργοστασίου, παραγωγής 4800MW από τις τέσσερις μονάδες του.

Οι ενστάσεις ήταν πολλές από το 2011 όπου πραγματοποιήθηκε αλυσίδα διαμαρτυρομένων 112Km.

            Επίσης, το ΠΑΚΟΕ έστειλε προς όλους τους φορείς το 2021 Δελτίο Τύπου όπου καυτηριάζει την τακτική της δικής μας κυβέρνησης για την αδιαφορία που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα. Τότε είχε επισημάνει την επικινδυνότητα του χώρου (συνημμένα ΔΤ 556/ 22-09-21 & ΔΤ 634/08-07-22)

            Το ΠΑΚΟΕ επανέρχεται και δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει καμπάνιες και παρεμβάσεις για την διακοπή των εργασιών του εργοστασίου αυτού.

Να αγωνιστούμε για την διακοπή της κατασκευής του

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 634 /ΑΘΗΝΑ, 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • ΠΕΡΑΣΑΝ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ.
  • ΠΕΡΑΣΑΝ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • νωπο ειναι ακομα το ατυχημα στη φουκουσιμα, με τα καταστροφικα αποτελεσματα
  • ΠΕΡΑΣΑΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
  • ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 6/7/2022.

Το ΠΑΚΟΕ είναι η  οικολογική οργάνωση, η οποία πρωτοστάτησε στους αντιπυρηνικούς αγώνες του 1979, με συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πληθώρα ενημερωτικών δράσεων προς τους πολίτες για τις επικίνδυνες συνέπειες της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο.

Τα κύρια επιχειρήματά μας για να μην κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός ήταν καταρχήν ότι η Κάρυστος βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο πρέπει να χτιστεί σε γεωλογικά κατάλληλη περιοχή.

Βασικό επίσης επιχείρημα για την ανάσχεση της κατασκευής του είναι πως η πυρηνική ενέργεια διαθέτει ένα βαρύτατο μειονέκτημα, τα πυρηνικά απόβλητα. Το μεγαλύτερο και άλυτο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η συσσώρευση των πυρηνικών αποβλήτων των αντιδραστήρων. Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Η ραδιενέργεια των χιλιάδων τόνων αυτού του πυρηνικού αποβλήτου είναι άκρως επικίνδυνη, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και η διαχείρισή του είναι άκρως δαπανηρή, σε σημείο που χώρες όπως η Βουλγαρία, μη διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους, να το συσσωρεύουν στις δεξαμενές αποβλήτων των πυρηνικών τους σταθμών σε σημείο κινδύνου διαρροής. Πρακτικά, σήμερα περισσότερο στοιχίζει η σωστή διαχείριση ενός κιλού πυρηνικού αποβλήτου απ’ ό,τι η αγορά ενός κιλού φρέσκου καυσίμου ουρανίου. Το γεγονός του μεγάλου κόστους διαχείρισης έδωσε αφορμή για παράνομους τρόπους αντιμετώπισής του, όπως η καταβύθισή του σε θάλασσες με περίεργα ναυάγια (Μεσόγειος) ή η εναπόθεσή του σε χώρους χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.

Η θέση του ΠΑΚΟΕ στο τεράστιο πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων, δήθεν για «ειρηνικούς σκοπούς», είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει παγκοσμίως αποδειχθεί αφενός η πλέον ανασφαλής μορφή ενέργειας και αφετέρου η πλέον καταστροφική από τα δυστυχήματα της και τα απόβλητα της.

Δεν ξεχνάμε το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων.

Το ΠΑΚΟΕ, ήταν ο μοναδικός ανεξάρτητος ιδιωτικός μη-κερδοσκοπικός φορέας, που το 1986 στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ κατέγραψε και αποτύπωσε τις επιπτώσεις του πυρηνικού νέφους στην χώρα μας, όταν η κυβέρνηση εφησύχαζε τους πολίτες, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα 14.500 συμπολίτες μας να χάσουν τις ζωές τους, εξαιτίας του Τσερνομπίλ – σύμφωνα με Μελέτη του «Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, Μεταξά»-, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την 11η Μαρτίου του 2011, όταν συνέβη μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές. Ένας πολύ ισχυρός σεισμός και στη συνέχεια ένα τρομερό τσουνάμι προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα. Όμως, χωρίς ρεύμα οι πυρηνικοί σταθμοί υπερθερμαίνονται, κι έτσι οι μονάδες 1, 2 και 3 εξερράγησαν την επόμενη μέρα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε ήταν ανάλογη ενός Τσερνόµπιλ και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα 80 χιλιοµέτρων.

Το ποσοστό της ραδιενέργειας σε ζώα και φυτά παρέμεινε έκτοτε αρκετά υψηλό για χρόνια, όπως και η ραδιενέργεια στο έδαφος των δασών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και πέρασε στο υπέδαφος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον.

 «ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΦΡΕΦΤΗ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΑΣ»

Σταθερά η χώρα μας απέχει από οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τους πολίτες να στέκονται απέναντι στην προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων και κάθε πολιτική ηγεσία αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση περί ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Η Ακαδημία Αθηνών σπάει το «ταμπού» της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο για την επιλογή αυτής της μορφής ενέργειας στη χώρα μας που κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέον αρνητικές παγκοσμίως στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με την Ακαδημία, που θέτει το ζήτημα σαν πιθανή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, πριν από οποιαδήποτε επένδυση ή προώθηση σχετικών έργων θα απαιτηθεί πολύ σημαντικός χρόνος για την πολιτική στροφή στο θέμα και τη δημιουργία σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ακαδημία Αθηνών, αν και δεν εισηγείται την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, υποστηρίζει όμως την εκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού και τεχνολογικού υπόβαθρου, ώστε να είναι δυνατή η υπεύθυνη αξιολόγηση των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες αλλά και η ετοιμότητα της χώρας για κάθε σχετικό μελλοντικό ενδεχόμενο.

Δυστυχώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να είχε γράψει ιστορία, να είχαν αντισταθεί στις πιέσεις των λόμπι των ενεργειακών κολοσσών πυρηνικών και ορυκτών καυσίμων και να είχαν προστατέψει τους δημόσιους πόρους από το μακρύ χέρι τους, να είχαν φροντίσει να μην σπαταληθούν τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών και να στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πολιτική για το κλίμα. Όμως, δυστυχώς απέτυχαν.

Ημέρα περιβαλλοντικής ντροπής αποτελεί η ημερομηνία αυτή και για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη ενέργεια».

Οι Έλληνες που ψήφισαν ώστε να περιληφθεί το αέριο και η πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες επενδύσεις» είναι οι :

Ασημακοπούλου (ΕΛΚ – ΝΔ)

Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ – ΝΔ)

Κυμπουρόπουλος (ΕΛΚ – ΝΔ)

Μεϊμαράκης (ΕΛΚ – ΝΔ)

Σπυράκη (ΕΛΚ – ΝΔ)

Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (ΕΛΚ – ΝΔ)

Ζαγοράκης (ΕΛΚ – ΝΔ)

Φράγκος (ECR)

Τέλος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες δις από τον Ευρωπαϊκό και εθνικούς προϋπολογισμούς θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις πυρηνικών και ορυκτών καυσίμων, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, μεταξύ άλλων ενεργειακών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ΠΑΚΟΕ είναι ξεκάθαρα ενάντια στην ύπαρξη της πυρηνικής ενέργειας.

Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 556 – 22/9/2021

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει και καταγγείλει την επικείμενη λειτουργία στο Ακούγιου -απέναντι από την Κύπρο- ενός τεράστιου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όπου τις μελέτες, την εγκατάσταση και την χρηματοδότησή του έχει αναλάβει η ρωσική κυβέρνηση.

Πριν από ένα χρόνο είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα την κατασκευή αυτή, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και την ασφάλεια των γύρω περιοχών, μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, επειδή ολόκληρη η συγκεκριμένη Μεσογειακή λεκάνη βρίθει σεισμογενών τεκτονικών σχηματισμών και για το λόγο αυτό απετράπη μετά από πολλούς αγώνες η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο.

Κατά δήλωση του σουλτάνου Ερντογάν, προγραμματίζει ακόμη δύο πυρηνικά εργοστάσια, που «φαντάζουν» ως εφιάλτης.

Η Ρωσία του έδωσε χρηματοδότηση 10 δις ευρώ για το εργοστάσιο στο Ακουγιού.

Παρατίθεται παρακάτω δημοσίευμα που αναφέρει τις προθέσεις του σουλτάνου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Μερσίνα, και λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εργασίες της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να αποκτήσει η Τουρκία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη στρατηγική επένδυση».

Ακολούθως, αποκάλυψε πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατασκευή ακόμη δύο σταθμών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το σημείο χωροθέτησής τους. «Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κάνουμε τα βήματα στη χώρα μας για την απόκτηση δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού» δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στις 12 Μαΐου 2010, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της γείτονος θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής  εγκατεστημένης ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ