ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 670, ΒΟΙΩΤΙΑ 23/01/2023

Την ένστασή του στην απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ) στο Σχηματάρι, διατύπωσε στην εκπνοή του 2022 ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, στις 27 Δεκεμβρίου 2022, ο κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα -λόγω της γεωλογικής σύστασης του υπεδάφους- είναι πλέον ορατός, δημιουργώντας νέα εστία ρύπανσης που αναμένεται να πλήξει ολόκληρο τον αστικό ιστό.

Στο Δελτίο Τύπου γίνεται επίσης αναφορά σε μία καινούργια εκδοχή «εξασθενούς χρωμίου», ενώ παραδέχεται πως δεν έχουν εκλείψει ακόμα οι συνέπειες του μολυσμένου Ασωπού, κάτι για το οποίο το ΠΑΚΟΕ φωνάζει εδώ και χρόνια, αλλά ουδέποτε αναγνώρισε ο δήμος Τανάγρας τις δράσεις μας.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Δημοτικής Αρχής, οι επικίνδυνοι ρύποι που θα προκληθούν από τη Χωματερή Βιομηχανικών Αποβλήτων θα παραμείνουν για εκατοντάδες  χρόνια στο έδαφος του δήμου, ενώ οι ρύποι των Οινοφύτων που έχουν εδραιωθεί σε έδαφος, νερό και αέρα στην περιοχή -μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης- ουδόλως την απασχολεί.

Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Τανάγρας είχε προβάλει τη δυσαρέσκειά του για τα αρνητικά αποτελέσματα των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ σε πόσιμο νερό της περιοχής, που δημοσιοποιήσαμε με το υπ΄ αρ. 647/26-9-2022 Δελτίο Τύπου, αξιολογώντας τα ευρήματα στερούμενα αξιοπιστίας τα οποία και αγνόησε.

Κατ’ ουσίαν, με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Δημοτική Αρχή παραδέχεται πως ο σχεδιασμός  για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστά και δεν έχουν ληφθεί ορθά στοιχεία στην εκπόνηση, τόσο των τοπογραφικών και λοιπών σχεδίων, όσο και τα ορθά δεδομένα ιδιοκτησίας των γεωτεμαχίων, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στο βασικό ζήτημα της νόμιμης χωροθέτησης του έργου ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

  • Γιατί  ενοχλήθηκε τόσο ο δήμος Τανάγρας από τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ το μήνα Οκτώβριο 2022 που έδειχναν την ύπαρξη μολυσμένου πόσιμου νερού στην περιοχή και ρύπανσης στον ατμοσφαιρικό αέρα; Αφού μόλις, 2 μήνες μετά, το Δεκέμβριο 2022, διαμαρτύρεται για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία η λειτουργία ενός ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ.
  • Γιατί μία χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί για χρόνια στα Οινόφυτα, στο Καμάρι, δίπλα στον Σαρανταπόταμο, στον Ασωπό, σε πόλεις και χωριά;
  • Το ΠΑΚΟΕ εδώ και χρόνια διαμαρτύρεται έντονα με παρεμβάσεις  και δημοσιοποιεί με κάθε τρόπο για την επικινδυνότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων,  την περιοχή στο Καμάρι, για τη μόλυνση του Σαρανταπόταμου, του Ασωπού, κλπ , λόγω της ύπαρξης και της αλόγιστης ανάπτυξης της βιομηχανικής ζώνης, η οποία ρυπαίνει επί σειρά ετών τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Κε Δήμαρχε δεν ρυπαίνει η βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα;

Μόνο το ΧΥΤΕΑ –ΧΥΤΒΑ θα ρυπαίνει;