ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 656 ΑΘΗΝΑ 8/11/2022
Με αφορμή την αυριανή μέρα 9/11/2022 όπου στις 13:00 θα παρουσιαστεί στο web radio του ΠΑΚΟΕ (https://www.twitch.tv/pakoestream/videos/) η εκπομπή με θέμα “την επικινδυνότητα στους χώρους εργασίας στο κτήριο ΕΛΤΑ Πάτρας από την παρουσία ελεύθερων καρκινογόνων ινών αμιάντου”.
Παρακάτω αναλύουμε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της παραπάνω επιχείρησης.
Ο αμίαντος θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Η εισπνοή σκόνης ή ινών αμιάντου για μακρύ χρονικό διάστημα προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, την αμιάντωση (asbestosis), που χαρακτηρίζεται ως επαγγελματική ασθένεια. Πιο σημαντική όμως είναι η αποδεδειγμένη πια καρκινογόνα δράση του αμιάντου που κατατάσσει το υλικό αυτό ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Συναντάται πολύ συχνά σε παλιά κτήρια, σχολεία, δημόσια κτήρια κτλπ. Στην Ελλάδα υπάρχει σειρά νόμων και οδηγιών για την απομάκρυνση του αμιάντου με κυριότερες την 8243/1113/91 και την Υ.Α. 21017/84/2009. Σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία από το 1999 με την κοινοτική οδηγία 76/769/ΕΟΚ απαγορεύεται η χρήση προϊόντων αμιάντου. Παρόλο που σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου σταμάτησε οριστικά την 1/1/2005 στις χώρες μέλη της Ε.Ε., ο αμίαντος θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολλές δεκαετίες ακόμα, ως υλικό που είναι εγκατεστημένο σε κτήρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, σωληνώσεις ύδρευσης, σχολεία, κ.λ.π.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο Εγχειρίδιο «Air Quality Guidelines for Europe» το 2000 αναφέρει πως δεν μπορεί να οριστεί οριακή τιμή έκθεσης στον αμίαντο, καθώς οι συγκεντρώσεις αμιάντου που θεωρείται ότι οδηγούν σε καρκίνο του πνεύμονα ή μεσοθηλίωμα είναι εξαιρετικά χαμηλές και μη ανιχνεύσιμες. Έτσι προτείνεται η μηδενική έκθεση του πληθυσμού στον αμίαντο.
Στο κέντρο της Πάτρας, στο κτήριο των ΕΛΤΑ, από το 2018 εκτυλίσσεται μία υπόθεση, που αφορά, όχι μόνο τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά όλους τους πολίτες της Πάτρας.
Όπως ενημερώθηκε το ΠΑΚΟΕ, στο κτήριο που στεγάζονται τα ΕΛΤΑ στο κέντρο της Πάτρας έχει εντοπιστεί αμίαντος. Αρχικά, η επίλυση του ζητήματος ανατέθηκε στην κυρία Σουγλέρη Αθηνά, η οποία εργαζόταν στην επιχείρηση ως Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στην Περιβαλλοντολογία για την σωστή και νόμιμη επίλυση του ζητήματος. Σε περίοδο που απουσίασε, αποφασίστηκε από τον τότε Τεχνικό Διευθυντή η ανάθεση του προβλήματος, από ανειδίκευτο προσωπικό και εργολάβο.
Το αποτέλεσμα ήταν η διάτρηση του αμίαντου και η απελευθέρωση σκόνης σε όλο το κτήριο κατά την διάρκεια των εργασιών και η έκθεση εργαζόμενων και των κατοίκων της Πάτρας σε αυτή την τόσο καρκινογόνο ουσία.
Η υπόθεση κατέληξε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, όπου οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και χωρίς να φτάνει αυτό η εργοδοσία κινήθηκε εναντίον της κυρίας Σουγλέρη που διαμαρτυρήθηκε για την εργοδοτική αυθαιρεσία και ανευθυνότητα. Υπάρχει ελπίδα, όμως, καθώς ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση της απόφασης και η υπόθεση εκδικάζεται ξανά στις 09/01/2023.
Είναι αναγκαία η απόδοση της δικαιοσύνης, αφού είναι ανυπολόγιστη η ζημία που έχει προκαλέσει, και συνεχίζει να προκαλεί στην δημόσια υγεία το παραπάνω περιστατικό, καθώς το κτήριο ακόμα στεγάζει τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, με πληθώρα κόσμου να το επισκέπτονται καθημερινά και να εισπνέουν τον καρκινογόνο αμίαντο.
Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία όχι μόνο της διοίκησης των ΕΛΤΑ, αλλά και του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων των φορέων που παρά τους προσωπικούς αγώνες της κυρίας Σουγλέρη παραμένουν μέχρι σήμερα αμέτοχοι. Το ΠΑΚΟΕ θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στην Πάτρα.
Η στήριξη της κυρίας Σουγλέρη και η κινητοποίηση όλων είναι αναγκαία για την άσκηση της απαραίτητης πίεσης και την απόδοση της δικαιοσύνης, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία πολλών κατοίκων της Πάτρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ