ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 647 / ΑΘΗΝΑ 27/9/2022

                Προς  Τους                                                                                                        

Κο Ισίδωρο Ντογιάκο, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου,              

κο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό ,                     

κο Θάνο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας,

κο Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

κο Φάνη Σπανό, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

κα Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας                                        ΚΟΙΝ: κο Βασίλη Περγάλια, Δήμαρχο Τανάγρας

Κύριοι, σας στέλνουμε συνημμένη την πρόσφατη έρευνα του ΠΑΚΟΕ στην επί 40 χρόνια ταλαιπωρημένη και ρυπασμένη ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων .

ΟΙΝΟΦΥΤΑ….. Η ΑΜΑΡΤΙΑ

  • Οι κάτοικοι στο έλεος της ασυδοσίας των βιομηχανιών και της πλήρους  αδιαφορίας του Δημάρχου, είναι αδύνατον να προστατευθούν από τη ρύπανση και τις επιπτώσεις της.
  • Οι καταγγελίες έρχονται συνεχώς σαν….. όξινη βορχή, αλλά δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, γιατί αφενός ο Δήμαχος διαμένει…. στον Ωρωπό, όπως και πολλοί της …. εξουσίας και αφετέρου και οι βιομήχανοι διαμένουν τατά Κεφαλάρι μεριά.
  • Τα ίδια λόγια που μας είπαν πέρυσι το Μάρτιο οι κάτοικοι, τα ίδια ομολογούν με αγανάκτηση σήμερα, μετά από  1 1/2 χρόνο.
  • Το γενικό συμπέρασμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκύπτει από τις μετρήσεις που ακολουθούν είναι ότι οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες και τα αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα στην περιοχή του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ είναι πολύ αυξημένες και χρειάζεται να παρθούν  τα κατάλληλα μέτρα. Αλλά ποιός θα τα πάρει, όταν ο Δήμαρχος, που του έγινε καταγγελία για το πρόβλημα αυτό και για το ότι οι καταγγέλοντες κάτοικοι δήλωσαν ότι θα σας υποδείξουμε εμείς φορέα που θα κάνει μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτός ο φορέας δεν θα είναι το ΠΑΚΟΕ (κος Αγάπης, κτηνοτρόφος). Και αν κάνει μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ στον ΤΙΤΑΝ θα της κάνει για να εκβιάσει τον ΤΙΤΑΝ να του δώσει χρήματα. Ξεχνά μάλλον ο κος Δήμαρχος ότι εδώ και χρόνια που το ΠΑΚΟΕ καταγγέλει την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, αυτός κωφεύει και δεν κάνει απολύτως τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα. Με αυτήν τη συλλογιστική μάλλον ο κος Δήμαρχος παίρνει χρήματα από τον ΤΙΤΑΝ, γεγονός που θα ψαχτεί. Πού είναι κε Δήμαρχε το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος που είχε εξαγγείλει η κα Μπιρμπίλη το 2008 και πώς λειτουργεί; Αν λειτουργεί….
  • Για σας κε Δήμαρχε η λύση ενός προβλήματος που έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι η συγκάλυψη και για να γίνει αυτή πιστευτή ρίχνετε λάσπη και όχι η ανάδειξη του που θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Αυτή η τακτική σας είναι λάθος και θα θέλαμε, πριν απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα για τη συμπεριφορά σας αυτή και τις επώνυμες καταγγελίες των πολιτών σε βάρος σας, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μας ενημερώσετε τί έχετε κάνει για τα προβλήματα που αναφέραμε. Εμείς θα περιμένουμε μία εβδομάδα.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ, απαρτιζόμενο από τρεις συνεργάτες εθελοντές του, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα (μετρήσεις-δειγματοληψίες) για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και των επιφανειακών νερών κατά μήκος του Ασωπού και σε άλλα σημεία.

Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πραγματοποιήθηκαν σε 2 περιοχές. Η μία στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων και η άλλη στην περιοχή Καμάρι που βρίσκεται το εργοστάσιο τσιμέντων του ΤΙΤΑΝ.

 Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή των Οικοφύτων παρατίθεται στους παρακάτω πίνακες, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι οριακές, ενώ οι τιμές για τη φορμαλδεύδη και τους πτητικούς υδρογονάνθρακες ήταν αυξημένες κατά 200-300%. Επίσης οι τιμές ιδιαίτερα στο πρώτο σημείο των επιτόπιων μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν πάρα πολύ αυξημένες.

Στη δεύτερη περίπτωση μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γύρω από το εργοστάσιο τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων σε αρκετά σημεία, όπως παρατηρείτε στους πίνακες, ήταν αυξημένες κατά πολύ. Επίσης και οι τιμές της φορμαλδεύδης, σε αντίθεση με τις τιμές των πτητικών υδρογονανθράκων, που ήταν σχεδόν κάτω από τα όρια, καθώς και οι μετρήσεις, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν αυξημένες.

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

Στον τομέα της ρύπανσης των επιφανειακών νερών και νερών ανθρώπινης κατανάλωσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αρκετά σημεία στον Ασωπό και στη γύρω βιομηχανική ζώνη, καθώς και σε σπίτια και συγκεκριμένα σημεία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών και αναλύσεων παρατίθενται στους παρακάτω πίνακες, στα δείγματα δε που ελήφθησαν από 15 σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, διαπιστώθηκε ότι στα 6 υπήρχε πρόβλημα μικροβιακού φορτίου και αυτό βασικά οφείλεται στην έλλειψη συντήρησης των αναστομόσεων του δικτύου. Επίσης από τα 10 δείγματα που ελήφθησαν στην ροή του ποταμού Ασωπού, στα 7 βρέθηκε υψηλό φορτίο εντεροκόκκων, ενώ αντίστοιχα στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ 2 στα 5 δείγματα βρέθηκαν με υψηλό φορτίο εντεροκόκκων.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων στα επιφανειακά νερά του ποταμού Ασωπού, σε πολλά σημεία όπως δείχνουν οι πίνακες, υπήρχε αυξημένη συγκέντρωση του χημικά καταναλισκώμενου οξυγόνου, των νιτρικών, των θειικών και των φωσφορικών αλάτων.

Επίσης στις επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων,διαπιστώθηκε αυξημένη ρύπανση για τα αιωρούμενα στερεά, την αγωγιμότητα και τη θολερότητα.  Ενώ σε 1 σπίτι στο Σχηματάρι, στο δείγμα αριθμός 25, παρατηρήθηκε μεγάλη θολερότητα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα επιφανειακά νερά και τα νερά ανθρώπινης  κατανάλωσης  είναι αρκετά μολυσμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τα νερά της ανθρώπινης κατανάλωσης κύρια ευθύνη έχει η δημοτική αρχή και πρωτίστως ο Δήμαρχος, ενώ για τη ρύπανση των επιφανειακών νερών, αν υιοθετήσουμε ότι ισχύει η σύσταση του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, την ευθύνη την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Αντιπεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βέβαια με τη συνευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Αυτή η έρευνα θα δημοσιευθεί, θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους έχοντες την ευθύνη φορείς.

Το ΠΑΚΟΕ, αν ο Δήμαρχος δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αναφέραμε στην αρχή, θα προχωρήσει σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος μας και για παράβαση καθήκοντος ειδικότερα του Δημάρχου Τανάγρας

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

«Έχουν περάσει τόσα χρόνια και η κατάσταση παραμένει η ίδια, μόνο χάρη στις κινητοποιήσεις των δημοτικών αρχών και των κατοίκων πετυχαίνουμε να μην επιβαρυνθεί και άλλο η κατάσταση. Βλέπετε και μόνοι σας τί γίνεται στον Ασωπό, εμείς καθαρά και μόνο με δικές μας πρωτοβουλίες προσπαθούμε να περιορίσουμε το κακό, όμως όσο δεν κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός, όσο οι κυβερνητικοί φορείς δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν τη ρίζα του κακού, αυτό θα διογκώνεται. Εμείς ως πολίτες παίρνουμε κάποιες πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε και προβαίνουμε σε  καθαρισμούς της περιοχής, αλλά τί να σου κάνει μία επιμέρους ατομική πρωτοβουλία. Μέσα σε λίγες ώρες τα σκουπίδια έχουν αυξηθεί», μας είπε ο Δημοσθένης Ταβλαρίδης, δημοτικός υπάλληλος και μόνιμος κάτοικος Οινοφύτων.

«Τα χέρια μας μοιάζουν δεμένα, επιχειρούμε ένα βήμα μπροστά, αλλά συναντώντας τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία τελικα αναγκαζόμαστε να κάνουμε δύο βήματα πίσω. Αν το κράτος δεν υποχρεώσει τις βιομηχανίες να επεξεργάζονται οι ίδιες τα απόβλητά τους, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Κάποτε αντιδρούσαμε, τώρα όμως νιώθουμε ανήμποροι μπροστά και απλά υπομένουμε», τόνισε στο ΠΑΚΟΕ η Παρασκευή Ανδράλλα, ιδιοκτήτρια μικρού σούπερ μάρκετ στην περιοχή.

«Εδώ είναι ο τόπος μου, εδώ γεννήθηκα, το σπίτι που μένω το είχε χτίσει ο πατέρας μου. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να φύγω, ακόμα και όταν διαπίστωνα πως η ατμόσφαιρα, το οξυγόνο που αναπνέαμε, χαλούσε. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους νέους ανθρώπους, πως θα ζήσουν, πως θα φτιάξουν τις οικογένειές τους σε αυτές τις συνθήκες» μας εξομολογήθηκε η κα Δήμητρα Ταβουλάρη, που επαγγέλεται ….γιαγιά.

«Ζω τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή, μόλις πήρα την απόσπασή μου, έσπευσα να νοικιάσω ένα σπίτι. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω πως η ατμόσφαιρα είναι αποπινικτική και αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, μου έχει τύχει να δυσκολεύομαι ακόμα και να αναπνεύσω. Θα ήταν χρήσιμο να μας επισκεφθείτε σε συνθήκες καύσωνα για να καταλάβετε επακριβώς τα λεγόμενά μου. Οι βιομηχανίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα, υποτίθεται πως οι ίδιες επεξεργάζονται τα σκουπίδια τους, αλλά κανείς δεν ξέρει με ποιόν τρόπο. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα 2-3 τελευταία χρόνια οι συνθήκες διαβίωσής μας κάπως έχουν βελτιωθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μπορούν να θεωρηθούν ανθρώπινες», μας είπε η Αμαλία Κοντούλη, δασκάλα.

Ο κος Αγάθης, κτηνοτρόφος της περιοχής καταγγέλει τον Δήμαρχο Τανάγρας,  ο οποίος όταν του είπε ότι ήρθε σε επικοινωνία με το ΠΑΚΟΕ για να κάνει μετρήσεις στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ, αυτός του δήλωσε πως  «εμείς θα σας υποδείξουμε φορέα που θα κάνει μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτός ο φορέας δεν θα είναι το ΠΑΚΟΕ. Και αν κάνει μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ στον ΤΙΤΑΝ θα της κάνει για να εκβιάσει τον ΤΙΤΑΝ να του δώσει χρήματα. Το ΠΑΚΟΕ βγάζει τη μία θάλασσα μαύρη και την άλλη μπλε….».

Τέλος, επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος δεν ήθελε να δηλώσει το όνομά του, μας είπε: «Εγώ έχω εδώ την επιχείρησή μου και όσο αντέχω θα την κρατήσω, αλλά πραγματικά δεν ξέρω πόσο θα αντέξω και δεν εννοώ από οικονομικής απόψεως. Κάθε μέρα ξυπνώ και αγωνιώ το πως θα γυρίσω το βράδυ στο σπίτι μου, πόσο θα πονάει το κεφάλι μου, πόσο θα ζαλίζομαι. Η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει, έτσι όπως πάμε, όμως η νεολαία θα φύγει από την περιοχή και ο τόπος θα ερημώσει».

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ                                           Ο Γενικός Γραμματέας

 Παναγιώτης Χριστοδουλάκης                                      Κων/νος Παπαλεξάκης

 Καθηγητής Πανεπιστημίου                                    Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος

Συνημμένοι οι πίνακες των μετρήσεων στο Καμάρι Βοιωτίας(ΤΙΤΑΝ) και των αποτελεσμάτων της προαναφερόμενης έρευνας, στις 19/9/2022.

1.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι είσοδος αριστερά 38,126921-23,531212     
2.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι είσοδος 100μ 38,126418-23,530945     
3.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι 2ου σημείου 38,128045-23,530871    
4.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι 2ου σημείου νέο μηχάνημα 38,128045-23,538071    
5.   ΤΙΤΑΝ-Καμάρι 3ο σημείο (ασφαλτικά Σακάνδαρη) πρίν την είσοδο 10μ 38,129503-23,531991  
6.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι 4ου σημείου απέναντι ασφαλτικά Σακάνδαρη περίμετρος ΤΙΤΑΝ 38,129900-23,532216 
7.   ΤΙΤΑΝ-Καμάρι 5ου σημείου 38,128751-23,531158  
8.   ΤΙΤΑΝ-Καμάρι 6ου σημείου 38,127431-23,531117  
9.   ΤΙΤΑΝ Καμάρι 7ου σημείου μετά την είσοδο 150μ προς Μαγούλα  38,125791-23,530641  
10. ΤΙΤΑΝ – Καμάρι 8ου σημείου 250μ προς Μαγούλα 38,124895-23,530874    
11. ΤΙΤΑΝ – Καμάρι 9ου σημείου προς Μαγούλα 450μ από είσοδο 38,123574-23,531387   
12. ΤΙΤΑΝ Καμάρι 10ου σημείου προς Μαγούλα 600μ από την είσοδο 38,121860-23,532626   
13ΤΙΤΑΝ Καμάρι 7ου σημείου μετά την είσοδο 150μ προς Μαγούλα (νέο μηχάνημα) 2η 38,125791-23,530641 
14ΤΙΤΑΝ Καμάρι 9ου σημείου προς Μαγούλα 450μ από την είσοδο (νέο μηχάνημα) 3η 38,123574-23,531387

Συνημμένοι πίνακες και των αποτελεσμάτων ενδεικτικών μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής των Οινοφύτων , στις 15/9/2022.