Φωτιά στον Έβρο: Στις παρυφές του δάσους Δαδιάς το μέτωπο, σηκώθηκαν  εναέρια μέσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 638 / ΑΘΗΝΑ, 25-7-2022

Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή (6/7) στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, το ΠΑΚΟΕ ζητά από τους πολίτες να προβληματιστούν για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά αυτή αλλά και την επέκτασή της σε τέτοιο μεγάλο βαθμό μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης ζητά από την πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να προχωρήσει εκτός από την πυρόσβεση, στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Έχει σημαντική αξία λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί.

Σε σοβαρή καταγγελία προέβη ο Κώστας Ποϊραζίδης -παλιό μέλος της Ορνιθολογικής και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, σήμερα αναπλ. καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, έχει περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή το δάσος της Δαδιάς, το ξέρει σαν την παλάμη του και ξέρει και για τι μιλάει – τελευταίος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, λίγο πριν τον καταργήσει (τον φορέα) η κυβέρνηση της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στη νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημά της… Αυτό που είναι όμως τραγικό! Είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση, είχε διαρροές και έχανε νερό. λλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πώς εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;» ρωτά ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πόσο έτοιμη ήταν η χώρα για την πύρινη επίθεση; Γνωρίζοντας τα επερχόμενα είχαμε ανοίξει αντιπυρικές ζώνες; Είχαμε έτοιμες δεξαμενές για εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων; Συντηρήσαμε τους δασικούς δρόμους; Προβλέψαμε τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων στα βουνά;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Ποιές αντιπυρικές ζώνες; Ποιοί ανοιχτοί δασικοί δρόμοι; Απροσπέλαστο και αθωράκιστο και το Εθνικό δάσος της Δαδιάς εξαιτίας της απουσίας του κράτους, της έλλειψης προετοιμασίας για την περίοδο των πυρκαγιών, της αδιαφορίας των τοπικών φορέων.

Επιπλέον η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι άμοιρη ευθυνών αφού, όπως έγινε γνωστό την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων, κατάργησε με ένα ΦΕΚ επτά συγκεκριμένους Φορείς Προστασίας Εθνικών Δρυμών σε όλη τη χώρα, δηλαδή διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 σε επτά συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
  • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
  • Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
  • Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
  • Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Μέσα στις περιοχές, οι φορείς των οποίων καταργήθηκαν, βρίσκονται η Πάρνηθα που κάηκε πέρσι τον Αύγουστο, ο Υμηττός και η Νοτιοανατολική Αττική όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά τον Ιούνιο, αλλά και το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο το οποίο κοντεύει να γίνει στάχτη καθώς η φωτιά μαίνεται εδώ και τέσσερις ήμερες.

Το ΠΑΚΟΕ τονίζει για άλλη μία φορά

  • την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των διατάξεων που αναφέρονται στην πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών και
  • πως τα μεγάλα προβλήματα και οι αιτίες είναι η σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών σχετικά με την οργάνωση της δασοπροστασίας, η συρρίκνωση των υποδομών και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Το «βασίλειο των αρπακτικών» θεωρείται το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, αλλά ποιών «αρπακτικών»;…..