ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 621 / ΑΘΗΝΑ, 3-6-2022

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διακηρύσσει, καταγγέλλει και αναγέλλει τα παρακάτω:

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την πανδημία είναι πια ένας εφιάλτης που καθημερινά βλέπουμε τα αποτελέσματά του. Το 2019 ξεκίνησε, σε σχέση με το 2018, πιο έντονο στις ΗΠΑ, στην Ασία και την Αφρική. Η Ευρώπη στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της, μας έδειξε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις Σκανδιναβικές χώρες, πόσο πιο καταστροφικό μπορεί να είναι. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν για την ανθρωπότητα μια εκδικητική απάντηση της φύσης, στις καταστροφικές τάσεις των αισχροκερδικών «loby» που δυστυχώς συμπαρασύρουν και τους απλούς πολίτες.
Η ταχεία τήξη των πάγων στην Αρκτική και στην Ανταρκτική, αποδεικνύει τη μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά 1 βαθμό.

Η πρόσφατη ξηρασία στην Ανατολική Ευρώπη, που τέτοια φαινόμενα έχουν να εμφανιστούν 100 – 500 χρόνια(Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία κα).
Βέβαια, αυτοί που εκπροσωπούν τα lobbies των CFC (οργανοχλωριωμένοι υδρογονάνθρακες) πιστεύουν ότι κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα όμως, καθημερινά αποδεικνύουν το αντίθετο.
Οι κατολισθήσεις των βουνών στα φιόρδ της Νορβηγίας, είναι πλέον μηνιαίο φαινόμενο, πράγμα το οποίο, πριν από 50 χρόνια, γίνονταν κάθε 10-15 χρόνια.
Οι ξηρασίες στη Μ. Ανατολή και στη ζώνη Σαχέλ της Βόρειας Αφρικής, είναι σχεδόν ένα σύνηθες φαινόμενο. Η Ινδία κάθε χρόνο, εξαιτίας της κατάχρησης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χάνει σχεδόν το 1/20 του ζωικού και φυτικού της κεφαλαίου και 1/150 του ανθρώπινου δυναμικού της.
Τα lobbies είναι τόσο ισχυρά, που δεν διστάζουν, παρά το γεγονός ότι το ξέρουν, να εγκαθιστούν πυρηνικά εργοστάσια σε ζώνες υψηλού κινδύνου σεισμικότητας. Το 2006 και 2009, η Ελλάδα, μαζί με τους υγιώς σκεπτόμενους Τούρκους πολίτες, είχαν αντιδράσει στην κατασκευή του εργοστασίου στο Ακούγιου, 2,5 μόλις μίλια από την Κω, στα τουρκικά παράλια. Στις αρχές του 2018, διαβάσαμε και είδαμε στις ειδήσεις τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου, κόστους 20 δις δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δέκα ετών, παγκοσμίως. Το εργοστάσιο αυτό θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ, που εξεράγει το 1986 με τεράστια θανατηφόρα κρούσματα, που ακόμα συνεχίζονται στην Ουκρανία.

ΝΤΡΟΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗ
ΤΟ ΠΑΚΟΕ Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ε Ι

Την προχειρότητα των μέτρων – πειραμάτων με τα οποία αντιμετωπίζεται το χρόνια οξυμένο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας και που τελικά με βασικούς υπαίτιους τις βιομηχανίες, το κύκλωμα των καυσίμων και με ευθύνη του δημιουργού του χωροταξικού χάους, τις επιπτώσεις του οποίου πληρώνει ο λαός της Αθήνας που ταλαιπωρείται στις ουρές και το κέντρο που πλήττεται από αυτά τα μέτρα – ημίμετρα.
Γιατί το φωτοχημικό νέφος δεν φεύγει με αγιαστούρες και μαγικά ραβδάκια ή μαγικές συνταγές κύριοι…της όποιας εξουσίας.
Την μη αντικειμενική ενημέρωση για τα προβλήματα αυτά απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται. Σημειώνουμε ότι επανειλημμένα έχουν σταλεί δελτία τύπου του ΠΑΚΟΕ για διάφορα προβλήματα ρύπανσης και δεν ανακοινώνονται καθόλου, εξαιτίας των διαπλεκομένων εκδότες – διαφημιστές διάφοροι αλλά και εταιρείες (ΕΛΠΕ και άλλες).
Τη λαθεμένη πολιτική στο καυτό πρόβλημα των μολυσμένων ακτών. Σημειώνουμε εδώ ότι καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΠΑΚΟΕ για διάφορες παθήσεις, αναφέρονται στα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Αλλά για το ίδιο θέμα αναφερόμαστε και στις εκθέσεις του ΠΕΡΠΑ που αναφέρουν ότι ο Σαρωνικός τη θερινή περίοδο δεν έχει καθόλου διαλυμένο οξυγόνο και θεωρείται νεκρός.
Την πλήρη αδιαφορία για το θέμα της ηχορύπανσης (θορύβου) και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για το οποίο θα κηρύξουμε σταυροφορία.
Την σημερινή εικόνα του ΥΠΕΝ, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σήραγγα του Υμηττού, στην Χαλκιδική με την ELdorando, στο Σχοινιά, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην Εγνατία Οδό, στην Παραλιακή Λεωφόρο τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον, που στο πέρασμά τους δεν αφήνουν δέντρο όρθιο και που με την τσιμεντένια τους θωράκιση σκλαβώνουν το φυσικό μας περιβάλλον.


ΤΟ ΠΑΚΟΕ Α Ν Α Γ Γ ΕΛ Λ Ε Ι

Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς ΑΕΡΑΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΝΕΡΑ και εθελοντικών ομάδων εργασίας για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.
Τέλος, πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι Εθνική υπόθεση και ενδιαφέρει κάθε Έλληνα πολίτη.
Στο σημείο αυτό διατυπώνουμε την εξής θέση:
Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευθύνης των πολιτών. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει για το πρόβλημα ο πολίτης τόσο λιγότερο συνειδητοποιείται και οργανώνεται για τη λύση του.
Γι’ αυτό καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να βοηθήσει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση των προβλημάτων εντασσόμενος στις ομάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.
Στην μακρόχρονη (43 χρόνια) πορεία του το ΠΑ.Κ.Ο.Εανέπτυξε διεθνείς σχέσεις με ινστιτούτα και οργανισμούς όπως οι EPA, GSF, NAUMANN, BBC. Επίσης είναι μέλος των UNEP, ECOROPA, IUCN και IFOAM για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα χημικά – μικροβιολογικά εργαστήρια.
Η επίμονη και ουσιαστική παρουσία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε στα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε Εθνικό επίπεδο και έχει σαν συνέπεια να θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους και ανεξάρτητους φορείς στον τομέα του περιβάλλοντος.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του ΠΑΚΟΕ (εβδομαδιαίος αριθμός επισκεπτών 85.400 άτομα) τον Μάιο του 2022.
Συγκεκριμένα, οι επόμενες δράσεις του ΠΑΚΟΕ από τον Μάιο έως το τέλος του 2022 είναι οι ακόλουθες:

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.
Στις 16 Ιουνίου κλείνουν σαράντα τρία (43) χρόνιαλειτουργίας του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» και των συνεργατικών φορέων του (ΚΕΚ-ΠΑΚΟΕ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΕΝ, ΟΙΚΟ-ΓΗ).
Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε το 1979 με τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά του προγράμματα, δίνοντας μέσα από τον Τύπο συνεχώς στους πολίτες αποτελέσματα ερευνών, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι έρευνες που δεν δίνονται στο κοινό για την ενημέρωση του, δεν βοηθούν την κοινωνική πρόοδο, αλλά δημιουργούν τέλμα στην ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα αποτελούν τροχοπέδη για την ευημερία του λαού και των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.
Δυστυχώς, το ΠΑΚΟΕ ήταν ο πρώτος φορέας που, δημόσια και με δικά του στοιχεία, μίλησε για το φωτοχημικό νέφος της Αθήνας (1979) που το αγνοούσαν τελείως. Από την ίδρυσή του ως σήμερα, το ΠΑΚΟΕ έχει οργανώσει και παρευρεθεί σε δεκάδες δημόσιες εκδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για το φωτοχημικό μανιτάρι και συγχρόνως, έδωσε πολλές δικαστικές μάχες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της προφύλαξης της υγείας των πολιτών της χώρας.
Με τις επεμβάσεις, τις πιέσεις και τις έγκυρες ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφύλαξε και προασπίστηκε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και έτρεψε πολλές φορές τον ρου των γεγονότων από τις ζημιογόνες αποφάσεις της εξουσίας, σε βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, εκ των οποίων κυριότερες κατά κατηγορίες και τόπο είναι:

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ


1.ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Στις περιοχές: Πειραιά, Δραπετσώνα, Νίκαια, Μαρκόπουλο Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Ρέντης, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Βόλος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Εύοσμος, Κέρκυρα, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Ταύρος, Χολαργός, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κρυονέρι, Άμφισσα, Μήλος, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ενώ καθημερινά σε σημεία της Αθήνας και του Πειραιά κάνει μετρήσεις για τη συχνότητα εμφάνισης και το ύψος συγκέντρωσης βασικών επικίνδυνων για την υγεία ρυπαντών.

2.ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ
•Για σαράντα δύο (42) συνεχή καλοκαίρια, μετρήσεις σεολόκληρο το Σαρωνικό, Κορινθιακό και Ευβοϊκό.
•Σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου,της Εύβοιας και νησιών του Σαρωνικού.
•Στη Μυτιλήνη στον κόλπο της Γέρας.
•Στον Πατραϊκό, Παγασητικό και Μαλιακό κόλπο.
•Στον κόλπο Καβάλας, Αλεξανδρούπολης,Αστακού, Νάξου, Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Μήλου, Ζακύνθου κ.λπ.

3.ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
•Πειραιάς (για την επίδραση της ρύπανσης στηθνησιμότητα των κατοίκων).
•Νίκαια και Κερατσίνι (σε 200 παιδιά γιασυγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα και ηπατίτιδα).
•Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας (σε 75 παιδιά,γενικές αιματολογικές εξετάσεις, ηπατικές δοκιμασίες και συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα).
•Ταύρος (σε 50 παιδιά, γενικές αιματολογικέςεξετάσεις για μόλυβδο).

4.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
•Μύτικας, χοιροστάσιο Βέρρη.
•Κύμη, χοιροστάσιο «Πλατάνας» Ευβοίας.
•Μαραθώνας, χοιροστάσιο « Μαραθώνα».
•Μυτιλήνη, βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.
•Άγιοι Θεόδωροι, Διυλιστήρια.
•Ελευσίνα, ΕΣΧΑ, Διυλιστήρια ΠΕΤΡΟΛΑ.
•Αθήνα, βιομηχανία SOFTEX, ΕΛΣΑ.
•Μήλος, ΔΕΗ.
•Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, βιομηχανία Χρυσού.
•Ρεβυθούσα Μέγαρα, υγροποιημένο φυσικό αέριο.
•Μαρκόπουλο Αττικής (Λατομείο)
•ΑΓΕΤ Βόλος- Μηλάκι Εύβοιας
•Βιομηχανική ρύπανση Εύβοιας
•Ιχθυοτροφεία Πόρου και Σκορπονέρια

Μύκονος
•ΕΛΠΕ (μετρήσειςΑτμοσφαιρικής Ρύπανσης)
•Ρέματα βιομηχανικής ζώνης Αγίου Στεφάνου,Κρυονερίου
•ΠαύλοςΜελάς (Ευκαρπία) μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το εργοστάσιο τσιμέντου ΤΙΤΑΝ.
5.ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Φιλοθέη, Ν. Ιωνία, Ν. Μάκρη, Μύτικας, Βάρη, Κρήτη, Μενίδι, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική, Οινόφυτα Ωρωπός, Αργολίδα, Κορινθία, Αν. Αττική

6.ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες μετρήσεις στάθμης θορύβου σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
Επειδή πιστεύουμε ότι το οικολογικό πρόβλημα παγκόσμια αλλά και τοπικά στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι εξυπηρετώντας στενά και βραχυπρόθεσμα την κομματική πολιτική κάθε κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία, διακηρύσσουμε ότι:
Καθήκον κάθε Έλληνα και ειδικότερα φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, είναι ο καθορισμός μιας αδέσμευτης και αυτόνομης οικολογικής πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να συμβάλει στη διαμόρφωση και αποτελεσματικότητα αυτής της αδέσμευτης οικολογικής πολιτικής. Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή στις ομάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.


ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΕΡΑΣ
Για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου μας είναι: οι βασικές πηγές ρύπανσης είναι δύο (βιομηχανία, αυτοκίνητα). Το ποσοστό συμμετοχής των πηγών αυτών στη ρύπανση διαφέρει από περιοχή, αλλά και χρονικά από ώρα σε ώρα. Δηλαδή σε μια καθαρά αστική περιοχή (Παγκράτι) η ρύπανση τις πρωινές ώρες (7 –11) προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αυτοκίνηση.
Αντίθετα στις περιοχές Ρέντη, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας η ρύπανση τις ίδιες ώρες προέρχεται από τη βιομηχανία. Επιπλέον οι βιομηχανικές αυτές περιοχές δέχονται τα αερολύματα των βιομηχανιών τις νυχτερινές ώρες (ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι ελέγχεται η παραγωγή τους μόνο τη μέρα).
Στοιχεία Ε.Ε. και ΠΟΥ.
ΝΕΡΑ
Όσον αφορά το πρόβλημα της ρύπανσης στα νερά (πόσιμα, αποχετευμένα, θαλασσινά), όπως και παλαιότερα στο Σαρωνικό, Ευβοϊκό και Κορινθιακό, προβλήματα ρύπανσης – μόλυνσης γενικά και τοπικά υπήρξαν και υπάρχουν έντονα.
Για το πρόβλημα των μολυσμένων νερών παλαιότερα διατυπώθηκε από κυβερνητική πηγή η θέση ότι: σε άλλες χώρες κολυμπούν με χιλιάδες κολοβακτηρίδια και αναφέρθηκαν αριθμοί αρκετά υψηλοί για όρια κολύμβησης σε θαλασσινά νερά και ότι τα δικά μας θαλασσινά νερά του Σαρωνικού είναι πολύ καθαρά.
Η δική μας θέση από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε πλαζ του Σαρωνικού, Ευβοϊκού και Κορινθιακού κόλπου δείχνουν ότι τα θαλασσινά νερά έχουν ρυπανθεί και μολυνθεί και μερικές πλαζ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας – που ισχύει ακόμα – (ΕΙΒ/ 221/ 22 – 1 – 65 υγειονομική διάταξη αλλά και της οδηγίας 2006/7 ΕΚ Της Ε.Ε.).

Ακόμα κι αν έπειτα από τις τόσες πολλές πιέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, προς τις κυβερνήσεις, άρχισε να λειτουργεί η Ψυτάλλεια για τον καθαρισμό των λυμάτων που ρίχνονταν στο Σαρωνικό, δυστυχώς αυτή η θεραπεία δεν έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα αφού η βλάβη αφέθηκε να γίνει μη αναστρέψιμη από την αδιαφορία των κρατούντων τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Οι γαλάζιες σημαίες μπορεί να δίνονται αυθαίρετα για λόγους «δήθεν» τουριστικής ανάπτυξης σε παραλίες που « οι ιδιοκτήτες τους » πληρώνουν τον φορέα που τις χορηγεί δηλαδή( Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει).
Με αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού της περασμένης χρονιάς, γενικά οι ακτές είναι απροστάτευτες και που όποιος θέλει αφήνει μολυσμένα λύματα, σκουπίδια και μπάζα.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και γιατί δεν δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ανεξάρτητους» φορείς για να μπορέσουν να προλάβουν την ανεξέλεγκτη καταστροφή;

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΜΑΪΟΣ 2021
1) Δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις,
αποτελέσματα
α) Νερό θαλασσινό για κολύμβηση (1000 δείγματα). Αυτά αναλύονται για δύο μικροβιολογικές παραμέτρους (Ε.Coli και εντερόκοκκοι) και τρεις φυσικοχημικές παραμέτρους (DO, Θολερότητα, θερμοκρασία).
β) Παγωτά
Σε αυτά λαμβάνονται δείγματα από ψυγεία κατανάλωσης (βιομηχανικά από 10 εταιρείες) και χύμα παγωτά από καφετέριες – ζαχαροπλαστεία.
Συνολικά 50 δείγματα και αναλύονται για δύο παραμέτρους (μικρόβια, λίπος).
2) Έκδοση εφημερίδας τέλος Μαΐου
3) Έκδοση εντύπου για πρώτες βοήθειες.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
1)Δειγματοληψίες – αναλύσεις – Μελέτες
α) Εμφιαλωμένα νερά
β) Νερά κολύμβησης εκτός Αττικής
γ) Αντηλιακά – Γυαλιά ηλίου
2)Συνέντευξητύπου 15/6/2022 για τα αποτελέσματα έρευνας νερών θαλασσινών εκτός Αττικής.
3)Συνέντευξη για εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά,γυαλιά ηλίου – αντηλιακά, στις 28/6/2022.
4)Έκδοση εφημερίδας 4/7/2022

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022
1)Δειγματοληπτικές και επαναληπτικές μετρήσειςθαλασσινών νερών σε Αττική, νησιά Αργοσαρωνικού, Ευβοϊκού, Κυκλάδες, Σποράδες. Διάρκεια 15 ημέρες.
2)Αποτελέσματα σε συνέντευξη τύπου 20/7/2022.
3)Σε νησιά Κυκλάδες, Αργοσαρωνικού ενημέρωσηγια την ποιότητα νερών κολύμβησης και δράσεις καθαρισμού ακτών με προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις (Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Άνδρος κλπ.) 25-30/7/2022
4)Έκδοση εφημερίδας 30/07/2022.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022
1)Ενημέρωση πληθυσμού για τις επαναληπτικέςαναλύσεις θαλασσινών νερών σε νησιά και Αργοσαρωνικό.
2)Έντυπο για τις πυρκαγιές
3)25 – 30/8 Προετοιμασία έρευνας στα σχολεία –κυλικεία
4)Εφημερίδα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
1)1-5/9 Οργάνωση έρευνας κυλικείων σχολείων(ερωτηματολόγια, πρόγραμμα αναλύσεων).
2)5-25/9 Έρευνα σε 20 σχολεία της Αττικής.Σύνταξη ερωτηματολογίων – Δειγματοληψία – Αναλύσεις
3)25-30/9 Έκδοση εφημερίδας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022
1)Έρευνα για καλλυντικά και φυτοφάρμακα
•Δέκα από τα πλέον διαδεδομένα καλλυντικά θααναλυθούν για τέσσερις βασικές παραμέτρους.
2)Έρευνα σε γαλακτοκομικά – γάλατα, τυριά,βούτυρα και άλλα παραπροϊόντα γαλακτοκομικών.
•Θα ληφθούν 200 δείγματα και θα αναλυθούν γιανοθεία και επικινδυνότητα.
3)Έκδοση εφημερίδας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
1)Έρευνες για το κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμίσε πέντε μύλους και δέκα αρτοποιεία
2)Έρευνα σε πέντε βιομηχανίες αλλαντικών καιείκοσι (20) προϊόντα σε SuperMarkets.
3)Ημερίδα με θέμα «Πυρηνική ενέργεια; Όχιευχαριστώ».
4)Έκδοση εφημερίδας
5)Καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τα κυλικεία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
1)Έρευνα για τα ελατοδάση και το έθιμο για τα έλατα
2)Έρευνα για τα πόσιμα νερά σε δέκα δημοτικές εταιρίες στην Πελοπόννησο.
3)Έρευνα στα Οινόφυτα για τ’ απόβλητα
4)Αφιέρωμα της εφημερίδας για τις έρευνες του ΠΑΚΟΕ τα τελευταία δέκα χρόνια.
5)Ημερίδα για το Ενεργειακό.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ!!
!
Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θέλουμε να κολυμπάμε σε καθαρές θάλασσες.
Το ΠΑΚΟΕ, 43 χρόνια συνεχώς, σε ενημερώνει υπεύθυνα και αντικειμενικά για τις περιοχές που μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα, ιδιαίτερα για τα μικρά κορίτσια και αγόρια. Φέτος, το ΠΑΚΟΕ, αποφάσισε να επεκτείνει τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Γι’ αυτό ζητάει από όλους εσάς που πιστεύετε στην αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωσή του, να ενισχύσετε οικονομικά την εθελοντική προσπάθειά του, συμμετέχοντας στην αγορά των αναλωσίμων υλικών, μιας και οι δειγματολήπτες – αναλυτές, βιολόγοι – χημικοί, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.
Κατέθεσε στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας:
IBAN: GR1001106570000065748000521,
όποιο ποσό μπορείς, από 5 έως 100 €.
Το ΠΑΚΟΕ οφείλει να σε ενημερώνει. Εσύ οφείλεις να το βοηθάς.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Μόνο μία Γη» ήταν το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972· 50 χρόνια μετά, το σύνθημα ισχύει – αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 θα διεξαχθεί με θέμα «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον – τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ) και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι το κύριο μέσο των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1974 και έχει γίνει επίσης μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για την προώθηση της προόδου όσον αφορά τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των παρακάτω Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  1. Τέλος στη φτώχεια σε όλες τις μορφές της παντού
  2. Τερματίστε την πείνα, επιτύχετε επισιτιστική ασφάλεια και βελτιωμένη διατροφή και προωθήστε τη βιώσιμη γεωργία
  3. Εξασφαλίστε υγιείς ζωές και προάγετε την ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες
  4. Διασφάλιση της χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης εκπαίδευσης και στην προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους
  5. Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών
  6. Διασφάλιση διασφάλισης και βιώσιμης διαχείρισης νερού και αποχέτευσης για όλους
  7. Διασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους
  8. Προώθηση της βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους
  9. Δημιουργήστε ανθεκτικές υποδομές, προωθήστε τη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη εκβιομηχάνιση και προωθήστε την καινοτομία
  10. Μείωση της ανισότητας εντός και μεταξύ των χωρών
  11. Κάντε τις πόλεις και τους ανθρώπινους οικισμούς χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες
  12. Εξασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής
  13. Λάβετε επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της
  14. Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη
  15. Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημικής και ανάσχεσης και αντιστροφή της υποβάθμισης της γης και ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.
  16. Προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη, παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα
  17. Ενίσχυση των μέσων εφαρμογής και αναζωογόνησης της παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο. Μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διασημότητες από όλο τον κόσμο υιοθετούν το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται με τον πλανήτη να αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση κλιματικής αλλαγής, απώλεια φύσης και βιοποικιλότητας, ρύπανση και αποβλήτων. Καθώς αυτές οι κρίσεις έγιναν πιο έντονες, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έγινε πιο επείγον.

ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΤΕΕ