ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 618 /ΑΘΗΝΑ 23 05 2022
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει τον κίνδυνο από τα ευάλωτα σε μικροοργανισμούς τρόφιμα. Ταυτόχρονα, έχει καταγγείλει την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι μικροπωλητές αλλά και τα super markets στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφήνοντας εκτός ψυγείου τα ευαίσθητα προϊόντα «σοκολατοειδή» (σοκολάτες, γκοφρέτες κ.ά.) τα οποία σε θερμοκρασίες 30 – 35 οC αλλοιώνονται και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες με επικίνδυνα μικρόβια όπως η σαλμονέλα και άλλα, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ορίζει την φύλαξή τους σε ψυγεία.
Παρά ταύτα, μεγάλες εταιρείες όπως η Ferrero, “δήθεν” αγνοούν τις ασηπτικές συνθήκες παραγωγής των προαναφερθέντων προϊόντων, που παράγουν.
Επίσης, έχει επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα με την ποιότητα των ελαιόλαδων, που πολλές φορές παράνομα κυκλοφορούν από πλανόδιους και αφερέγγυους πωλητές.
Παρακάτω παραθέτουμε τα δύο ΔΤ του ΕΦΕΤ.
Α. ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ KINDER
Ο ΕΦΕΤ σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, αφού ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας:
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου κάλεσε τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.
Παράλληλα ο ΕΦΕΤ συνέχισε να διενεργεί σχετικούς ελέγχους και να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό.
Ανάλογες κινήσεις ανάκλησης προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία. Αναλυτικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων του Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκαν συγκεκριμένες παρτίδες των σοκολατένιων αυγών «Kinder Suprise», για προληπτικούς λόγους καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανόν έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.
Η ανάκληση ισχύει για τα σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise», όπως αναφέρει η εταιρεία Ferrero διευκρινίζοντας ότι συνεργάζεται με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας για να διασφαλίσει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά.
Σε ότι αφορά τη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη χώρα ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών της συγκεκριμένης σοκολάτας.
Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα τις συγκεκριμένες σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν. Παράλληλα προειδοποίησαν όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού της σαλμονέλας.
B. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ο ΕΦΕΤ σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την ανάκληση νοθευμένων ελαιολάδων από την αγορά που πραγματοποίησε.
Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα οι Περιφερειακές Δ/νσεις Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, διαπίστωσαν την εμπορία προϊόντων τα οποία επισημαίνονται ως “Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα”, ενώ βρέθηκαν να περιέχουν σπορέλαιο σε μεγάλο ποσοστό.
Πρόκειται για δύο παρτίδες του προϊόντος «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» με την εμπορική ονομασία «OLIS» που τυποποιούνται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑΣΟΥ ΑΕ – OLIS AE», ΤΚ 64004 ΘΑΣΟΣ με αλφαριθμητικό αριθμό μονάδας τυποποίησης EL 40457 και συγκεκριμένα:
– μεταλλική κλειστή συσκευασία 5 λίτρων, με αριθμό παρτίδας L F132821 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 15/07/2023.
– μεταλλική κλειστή συσκευασία 5 λίτρων, με αριθμό παρτίδας L F052621 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/05/2023.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω προϊόντα, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι:
Οι καταναλωτές:
• πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,
• πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές,
• στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.
Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου:
• πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
• σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.