ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡ:601 – ΑΘΗΝΑ 11/02/2022

Το ΠΑΚΟΕ από τον Ιανουάριο του 2021 με το  υπ’ αρ. ΔΤ 472/7-1-2021 (συνημμένο) είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγγυόμουν τα νανοσωματίδια πλαστικών.

            Σήμερα επανέρχεται η Avaaz και παροτρύνει τους πολίτες του πλανήτη να συμμετέχουν με την υπογραφή τους, σε μια προτροπή προς τους ηγέτες όλου του κόσμου, για να υπογράψουν μια διεθνή συνθήκη ώστε να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση.

            Το ΠΑΚΟΕ συμφωνεί απολυτά με την παρότρυνση αυτή

Επειδή

            Το έχουμε δει να στραγγαλίζει τη ζωή στους βαθύτερους ωκεανούς και στα ψηλότερα βουνά. Τώρα σοκαριστικές μελέτες εντοπίζουν πλαστική ρύπανση παντού: στη βροχή, στο φαγητό μας, στο νερό που πίνουμε, ακόμα και στον ανθρώπινο πλακούντα! Δηλητηριάζει εμάς – κι όλη τη ζωή στη Γη.



Αλλά επιτέλους έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΗΕ εξετάζει μια νέα φιλόδοξη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Αν οι χώρες συμφωνήσουν, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να καθαρίσουμε τον πλανήτη μας! Αλλά μεγάλοι ρυπαντές προσπαθούν ήδη να αποδυναμώσουν την πρόταση.

Είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε πως όλος ο κόσμος υποστηρίζει την ισχυρότερη δυνατή συνθήκη για να μπει τέλος στη μάστιγα του πλαστικού! Οι κυβερνήσεις συναντιούνται σε λίγες μέρες – υπόγραψε και διάδωσέ το παντού:

Το πλαστικό είναι τοξικό απ’ τη στιγμή που ξεκινά η παραγωγή του. Προέρχεται απ’ τα ίδια βρώμικα ορυκτά καύσιμα που πυροδοτούν την κλιματική κρίση. Και δεν αποσυντίθεται! Ένα πλαστικό μπουκάλι διασπάται σε μικροσκοπικά, αόρατα κομματάκια που μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο μέσω νερού κι αέρα, μολύνοντας τις θάλασσες και τα ποτάμια μας, ακόμα και το σώμα μας!

Ακόμα κι η βροχή είναι μολυσμένη με πλαστικό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως 1.000 τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν σε προστατευόμενους εθνικούς δρυμούς ετησίως – είναι σαν να βρέχει πάνω από 120 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια!

Η απειλή είναι παγκόσμια και χρειαζόμαστε μια επείγουσα, συντονισμένη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό περισσότερες από 100 χώρες ζητούν μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη, που μπορεί να βάλει τέλος στην κουλτούρα των πλαστικών μιας χρήσης και να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα μέλλον ασφαλές για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το κλίμα μας.

Όμως μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και χημικών, αλλά κι ορισμένες χώρες με πρωτοστάτη την Ιαπωνία, προσπαθούν ήδη να νερώσουν το σχέδιο. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να δείξουμε στις κυβερνήσεις μας, που συναντιούνται αυτόν τον μήνα στην κρίσιμη συνάντηση του ΟΗΕ, πως πολίτες σ’ όλο τον κόσμο απαιτούμε την πιο ισχυρή συνθήκη για να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση.

Όπως θα διαβάσετε και στο δελτίο τύπου του ΠΑΚΟΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡ:472 – 07/01/2021

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΑ ΕΜΒΡΥΑ

Σε πρόσφατη έρευνα σε Ιταλικό Νοσοκομείο διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλαστικών έγχρωμων νανοσωματιδίων στο πλακούντα σε τέσσερις γυναίκες με φυσιολογικό τοκετό.

Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι άμεσα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα γιατί ναι μεν οι δεκατέσσερεις χημικές ουσίες που ανιχνευτήκαν είναι η αρχή μιας εσωτερικής τοξικής μόλυνσης του πλακούντα και στην συνέχεια του εμβρύου


Τι αναφέρουν δημοσιεύματα


Σε κείμενό της η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει σχετικά μεν τη μελέτη ότι ενώ «βρέθηκε περίπου μία ντουζίνα μικροπλαστικά, αναλύθηκε μόνο το 4% του κάθε πλακούντα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν αρκετά υψηλότερος. Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και πιθανότατα έχουν προ- έλθει από συσκευασίες, μπογιές ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Τα μικροπλαστικά ήταν κυρίως μεγέθους 0,01 χιλιοστό, δηλαδή αρκετά μικρά για να μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σώμα των μωρών αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εξακριβώσουν». Όσο για τα μικροπλαστικά σωματίδια που πιθανόν καταναλώθηκαν από τις μητέρες ή τα εισέπνευσαν, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να περιέχουν χημικά που προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στη μητέρα και στο έμβρυο ή μπορεί ακόμα και να διαταράξουν το υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ιδιαίτερα θορυβημένη έπειτα από τη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζεται η κοινότητα των γυναικολόγων, κυρίως ως προς το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκληθεί στον οργανισμό των εμβρύων, ενώ τονίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες για να διασαφηνιστεί το μέγεθος του κινδύνου. «Στην επιστημονική κοινότητα θεωρούμε ότι όλα αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορούν να περάσουν στον πλακούντα» λέει στα «ΝΕΑ» ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Νικόλαος Γιωργογιάννης τον οποίο απασχόλησαν τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου. «Στη συγκεκριμένη μελέτη μπαίνει το ερώτημα αν αυτές οι κυρίες εισέπνευσαν τα μικροπλαστικά σωματίδια ή αν έγινε χρήση καλλυντικών που τα περιέχουν και πέρασαν στον πλακούντα μέσω του δέρματος. Και αν ναι, πόσο μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο; Ναι μεν βρέθηκαν στον πλακούντα, πρέπει όμως να υπάρξουν μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο εισχωρούν. Είναι σοκαριστικό να το ακούς, μιλάμε τώρα για διαστάσεις 0,01 χιλιοστού, δηλαδή αυτό περνά και στην κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί κάτι, όμως, για το μωρό μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση Μέσω του ομφάλιου λώρου τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σώμα των μωρών αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εξακριβώσουν είτε του αναπνευστικού του είτε του πεπτικού του. Χρειάζεται ανάλυση σε δυο κατευθύνσεις: Αν αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν κάποια απευθείας τοξική βλάβη στο έμβρυο ή κάποια αλλαγή του ανοσοποιητικού του, που αυτό μπορεί να μεταφράζεται στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή με θέματα ή νόσους του ανοσοποιητικού. Θέλει περισσότερη διερεύνηση το συγκεκριμένο κομμάτι, δηλαδή για το κατά πόσο τα μωρά αυτά είναι εν τη γενέσει τους, από τη μήτρα, κατά κάποιον τρόπο μολυσμένα» προσθέτει ο ίδιος. «Καλό είναι να το δούμε, σίγουρα θα γίνουν κι άλλες μελέτες τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε πλακούντες τυχαίων δειγμάτων από εγκυμονούσες σε όλον τον πλανήτη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ