ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 597 ΑΘΗΝΑ 21/01/2022
Η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Φυλή οι τρείς (3) Δήμοι της Δυτικής Αττικής που μοιράζονται σύνορα και ενώνονται με μία νοητή ευθεία γραμμή στον χάρτη, θα μπορούσαν να είναι από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές της χώρας επειδή έχουν παραθαλάσσιο μέτωπο, βουνό, βλάστηση και σημαντικά μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.
Όμως τα συμφέροντα του κεφαλαίου με την συνεργεία της κομματικής εξουσίας, διαμόρφωσαν – λόγω πολλών παραγόντων- μία διαφορετική εξέλιξη σε αυτές τις περιοχές από την προαναφερόμενη.
Σήμερα, βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, εργοστάσια πλάι σε ρέματα και χειμάρρους και κατοικίες, σε απόσταση «αναπνοής» από πηγές μόλυνσης και ασθενειών.
Τα πρωτεία σε αυτό το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελείται σε αυτές τις περιοχές εδώ και δεκαετίες, έχει ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Το αποθετήριο απορριμμάτων, όχι μόνο της Αττικής αλλά και πολλών άλλων Δήμων έχει καταφέρει να μεταμορφώσει ένα χαρισματικό από την φύση τοπίο, σε σκηνικό μολυσματικής κόλασης. Η χωματερή που «κερνάει» με αρρώστιες όσους έχουν την ατυχία να κατοικούν όχι μόνο πλησίον της, αλλά και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, γίνεται αισθητή ακόμα και στην Ελευσίνα. Με το δεδομένο ότι η χωματερή αυτή κατατάσσεται στις τρεις (3) μεγαλύτερες της Ευρώπης (Νάπολη, Βαρσοβία, Φυλή), το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Το παραμικρό φύσημα του αέρα, μεταφέρει αόρατα την αποπνικτική μυρωδιά σήψης και καμένων αντικειμένων από παράνομες δραστηριότητες, που «σιγοτρώνε» το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ προέβησαν στις αρχές του 2021 σε μία μεγάλη και ενδελεχή έρευνα για τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Η έρευνα αυτή, δημοσιεύτηκε στην μηνιαία εφημερίδα του ΠΑΚΟΕ «ΟΙΚΟνομία Για το Περιβάλλον» στο τεύχος Ιουνίου 2021, στο πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Η Χωματερή της Φυλής σκορπάει καρκίνο», όπου καταγράφεται λεπτομερώς με επιτόπια έρευνα και μαρτυρίες των κατοίκων, η κατάσταση στην περιοχή.
Από τις μετρήσεις που συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησαν στις 18/01/22 διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1.Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησίασαν σε μερικά σημεία τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (Ιερά Οδός, Λιμάνι- Ελευσίνα, Είσοδος Χωματερής Φυλής)
2. Οι τιμές των επικίνδυνων πτυτικών υδρογονανθράκων (TVOC) στην Ελευσίνα- Ιερά Οδό 19, ξεπέρασαν 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
3. Οι τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις περιοχές της Ελευσίνας- Ιερά Οδός 19, ξεπέρασαν πέντε- επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια των 20 n/Tesla. Αυτό συνέβη και στον Ασπρόπυργο- Στάση Κεραίας ΟΤΕ και στο Δημαρχείο και στην είσοδο της Χωματερής στη Φυλή.
Από τα παραπάνω, το ΠΑΚΟΕ ανησυχεί αρκετά με το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία. Εμείς θα επιμείνουμε.
Τα ερωτήματα που θέσαμε στους πολίτες ήταν τα εξής:
- Αισθάνεστε το πρόβλημα από τη χωματερή και τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες στο περιβάλλον;
- Πιστεύετε ότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία σας αυτή η κατάσταση;
- Σε σχέση με τους πολίτες άλλων δήμων πιστεύετε ότι έχετε περισσότερα προνόμια;
Μιλήσαμε συνολικά με 21 πολίτες, από τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Φυλής. πραγματοποιώντας παράλληλα και μετρήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες, την κεντρική πλατεία και τα δημαρχεία. Οι απαντήσεις στο σύνολο τους ήταν ξεκάθαρες, λόγω των συντριπτικών ποσοστών, για το τι πιστεύουν οι δημότες.
Δεν υπήρξε ερωτώμενος που να μην απαντήσει «Ναι» στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε αν έχει γνώση και αίσθηση του προβλήματος που προκαλούν στο περιβάλλον οι δραστηριότητες τόσο της Χωματερής, όσο και των βιομηχανιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Στην απάντηση τους, τις περισσότερες φορές ακολουθούσε και ένας μορφασμός βεβαιότητας.
Κάποιοι δεν έμειναν στην μονολεκτική απάντηση
Για παράδειγμα μία γυναίκα 52 χρόνων από την Ελευσίνα ανέφερε: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα! Πολλοί αρρωσταίνουν και για αυτό φταίει η ρύπανση».
Ένας άνδρας 48 ετών μας είπε «Όταν ο αέρας αλλάζει και έρχεται από τη χωματερή, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Εγώ προτιμώ να μείνω στο σπίτι μου με κλειστά τα παράθυρα»
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ερώτηση «Αισθάνεστε το πρόβλημα από τη χωματερή και τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες στο περιβάλλον;», καταφατικά απάντησαν οι 19, ενώ 2 απάντησαν «Ίσως».
*Να σημειωθεί πως κανείς δεν είπε ένα ξεκάθαρο «όχι»
Στη δεύτερη ερώτηση «Πιστεύετε ότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία σας αυτή η κατάσταση;» το «ναι» υπερίσχυσε με 17 απαντήσεις, ενώ 4 δήλωσαν «ίσως» και «μπορεί».
Στην τρίτη ερώτηση «Σε σχέση με τους πολίτες άλλων δήμων πιστεύετε ότι έχετε περισσότερα προνόμια;», οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν αν οι δήμοι προσφέρουν κάποιες παροχές σε δημότες ώστε να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα ή θέματα υγείας. Την απάντηση «Δεν ξέρω» πήραμε από 12 πολίτες. «Ίσως» από τέσσερις, «Όχι» από τέσσερις και από έναν συμπολίτη μας, λάβαμε ως απάντηση την φράση: «Ο δήμος είναι ανύπαρκτος»…
Ακούσαμε και καταγράψαμε από έναν δημότη Ασπροπύργου, τα εξής ενδιαφέροντα και σας τα μεταφέρουμε: «Τα διυλιστήρια Ασπροπύργου δίνουν κάποια αποζημίωση στον δήμο εδώ και κάποιο χρόνια. Παρόλα αυτά -όπως συνέχισε- ένα ευρώ από την τελευταία 20ετία δεν έχει δαπανηθεί, για να γίνει για παράδειγμα μία δενδροφύτευση, να καλυτερεύσει κάπως η πόλη και η περιοχή μας». Ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως «όταν εισπράττεις χρήματα για το περιβάλλον, πρέπει να τα επενδύεις για το περιβάλλον. Αν αυτά τα χρήματα τα δαπανούσε ο Δήμος για το περιβάλλον ο Ασπρόπυργος θα ήταν τελείως διαφορετικός».
Επίσης θέσαμε ερωτήματα στους τρείς δημάρχους και στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και για το αν έχουν εγκριθεί δράσεις και έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Στους Δημοτικούς «άρχοντες» θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα:
- Υπάρχει κάποιος φορέας που να μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δήμο σας; Αν ναι, να μας κοινοποιήσετε τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν από την μέτρηση
- Όπως γνωρίζετε οι τρεις δήμοι (Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Φυλής) πλήττονται άμεσα από τη μεγαλύτερη Χωματερή της Ευρώπης που είναι αυτή της Φυλής. Ποιες είναι οι πρόσφατες ενέργειες σας για να απαλλαγεί η Δυτική Αττική από αυτή την κατάρα;
- Επιδοτείται και αν ναι με πιο ποσό ο Δήμος σας από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να ανέχεται αυτή την κατάσταση; Οι πολίτες που την βιώνουν έχουν κάποια οφέλη (π. χ. επιδοτούνται από το δήμο;) ή δέχονται μόνο τη ζημιά στην υγεία τους;
- Ειδικότερα στον Δήμο Ελευσίνα προσθέσαμε και την εξής ερώτηση: ποια είναι η θέση σας για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια και τα διυλιστήρια;
Λόγω φόρτου εργασίας, απουσία δημάρχου από τον Δήμο, μη κατάλληλης στιγμής κ. α. το ΠΑΚΟΕ περιμένει ακόμα τις απαντήσεις. Ίδωμεν…
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ