Η ταυτόχρονη μέτρηση του κορονοϊού και των ατμοσφαιρικών ρύπων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, στα  εργαστήρια  του ΠΑΚΟΕ.

Δελτίο Τύπου: 595-17/01/22

Εδώ και δύο χρόνια το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί συνεχώς μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στο εξωτερικό χώρο, στα εκδοτήρια και στις πλατφόρμες των σταθμών του μετρό της Αθήνας. 

Για τα πορίσματα των μετρήσεων,  που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, το ΠΑΚΟΕ  έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους Υπουργούς με επιστολές. 

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Ως ύστατη κίνηση το ΠΑΚΟΕ, προχώρησε σε καταγγελία στον Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ελπίζοντας ότι η Ανώτατη αρχή της ελληνικής δικαιοσύνης, θα αντιδράσει ψάχνοντας το θέμα, έτσι ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που χρησιμοποιούν το δίκτυο του αστικού σιδηρόδρομου. 

Αναλυτικά σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις (11/1/22), διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα ρύπανσης των βασικών  παραμέτρων  που παρατίθενται παρακάτω ξεπερνούν δυο-τρεις

φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, πράγμα που σημαίνει ότι η επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών έχει ξεπεράσει κάθε κόκκινη γραμμή.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Επειδή έχει αποδειχθεί ότι ο κορονοϊός συνυπάρχει και συμπορεύεται με τους ατμοσφαιρικούς  ρύπους (μέσω διεθνών μελετών) για αυτό το λόγο, επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ θα προχωρήσει άμεσα και σε  πειραματικό στάδιο στην ταυτόχρονη έρευνα των επιπέδων  των  ατμοσφαιρικών ρύπων και του κορονοϊού. 

Στο σημείο αυτό καλό είναι να παραθέσουμε τα συμπεράσματα  δύο μελετών που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο  περιοδικό του εξωτερικού  «The Lancet Planetary Health» στις 6 Ιανουαρίου, όπου αναφέρεται ότι  περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι και σχεδόν δύο εκατομμύρια  περιπτώσεις άσθματος, αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα για το 2019 παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται από τους συντάκτες, η ανάγκη για στρατηγικές βελτίωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης της έκθεσης σε επιβλαβείς εκπομπές, είναι συνεχής. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Μία από τις μελέτες διαπίστωσε μάλιστα ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περίπου δηλαδή το 86% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές παγκοσμίως – εκτίθενται σε ανθυγιεινά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων. Ως αποτέλεσμα αυτού, ήταν να καταγραφούν 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως το 2019.

Σε άλλη μελέτη αποδεικνύεται  ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα άσθματος σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου (NO2), με δύο στα τρία να βρίσκονται στις πόλεις.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα της Ε.Ε., ώστε να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πράγμα το οποίο δυστυχώς η Ελλάδα από την παρακάτω επιστολή, αποδεικνύεται ότι δεν έχει αντιληφθεί.

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Επίσης οφείλουμε να παραθέσουμε την απαντητική  επιστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ερωτήσεις που  έθεσε το ΠΑΚΟΕ, στις οποίες επιβεβαιώνει  ότι η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ή μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού παρά παραμένει στην ξύλινή διάλεκτο της κλιματικής κρίσης. 

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 

Σε πρόσφατη έρευνα (11/11/22) με συγκεκριμένες ερωτήσεις στους πολίτες που χρησιμοποιούν τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο, διαπιστώθηκε ότι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και ανησυχούν, αλλά είναι πλήρως ανενημέρωτοι.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες  του ΠΑΚΟΕ παρατίθενται στο παρακάτω κείμενο:

«Η ατμόσφαιρα στις αποβάθρες  είναι αποπνικτική»  ήταν οι λέξεις που ειπώθηκαν περισσότερες φορές από τους χρήστες του μετρό όταν ρωτήθηκαν  από τους συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ για  την  ποιότητα του αέρα στο πιο δημοφιλές μέσο μαζικής μεταφοράς του λεκανοπέδιου. 

Οι ερωτήσεις στους επιβάτες του μετρό έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας που επιτέλεσε το  επιστημονικό προσωπικό του ΠΑΚΟΕ στους σταθμούς του Μετρό Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα, Μοναστηράκι και  Ομόνοια. Το ΠΑΚΟΕ στο πλαίσιο της έρευνας  πραγματοποίησε  εξειδικευμένες και αδιάβλητες μετρήσεις με τα μηχανήματα του, έτσι ώστε να καταγράψει με ακρίβεια το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.   

Όμως ιδιαίτερα βαρύνουσες είναι οι απαντήσεις που έδωσαν στο ειδικό ερωτηματολόγιο που τους αφορούσε  οι σταθμάρχες, οι οποίοι ζουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους στους σταθμούς. Οι οποίοι δεν ήταν φειδωλοί στις απαντήσεις τους.    

Αναλυτικά, το ερωτηματολόγιο  στο οποίο απάντησαν συνολικά 25 επιβάτες ήταν το εξής:

  • Αισθάνεστε αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο μετρό; 
  • Όταν βγαίνετε από το μετρό αισθάνεστε καλύτερα; 
  • Γνωρίζετε εάν η ατμοσφαιρικοί ρύποι που υπάρχουν εδώ είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία; 
  • Πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιείτε το μετρό; 
  • Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι υπεύθυνοι του μετρό φροντίζουν για τον καλύτερο φυσικό αερισμό του χώρου; 

Στην πρώτη ερώτηση η συντριπτική πλειοψηφία (22 απαντήσεις) απάντησαν θετικά ότι η ατμόσφαιρα στους σταθμούς είναι αποπνικτική.

Στη δεύτερη ερώτηση, το αν αισθάνονται καλύτερα όταν βγαίνουν από τους σταθμούς παρά μία οι απαντήσεις ήταν καταφατικές. 

Ανενημέρωτοι είναι οι περισσότεροι πολίτες για το αν οι ρύποι είναι επικίνδυνοι για την υγεία τους. Οι 18 δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν, ενώ οι υπόλοιποι εικάζουν πως είναι επικίνδυνοι αλλά δεν είναι ενημερωμένοι από σχετική μελέτη. 

Όσο για τη χρήση του μέσου: ότι το χρησιμοποιούν καθημερινά δήλωσαν 13  ερωτηθέντες. Έξι ότι επιβιβάζονται μία φορά την εβδομάδα, τέσσερις κάποιες φορές το μήνα. Τέλος δύο απάντησαν  σπάνια κατά τη διάρκεια του εξάμηνου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ερωτήθηκαν- οι 14 από τους 25- πιστεύει πως οι αρμόδιοι  δεν φροντίζουν  για την ποιότητα του εξαερισμού στους σταθμούς.  Οκτώ δήλωσαν άγνοια και τρείς πως η εταιρεία κάνει ό,τι είναι απαραιτήτως δυνατόν.  

Πέντε  σταθμάρχες (Αμπελόκηποι, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και  Μοναστηράκι) απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις: 

  • Ποιοι είναι οι δείκτες φυσικού αερισμού εδώ; Πώς μετριούνται; Και ποιοι είναι οι αρμόδιοι για την μέτρησή τους; 
  • Εσείς αισθάνεστε αποπνικτική την ατμόσφαιρα εδώ μέσα; 
  • Έχετε δει κανέναν να λιποθυμάει εξαιτίας της ατμόσφαιρας; 

Στην πρώτη ερώτηση οι τρεις δεν γνώριζαν αν ποτέ έγιναν μετρήσεις. Ενώ οι υπόλοιποι δύο απάντησαν πως έχουν μία αμυδρή ανάμνηση που κάποτε έγινε μέτρηση χωρίς όμως να είναι σίγουροι για τον αν ο φορέας που την πραγματοποίησε ήταν της εταιρείας.   

Στη δεύτερη ερώτηση οι απαντήσεις ήταν περισσότερο  αποκαλυπτικές:  «Όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά την τελευταία δεκαετία η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.» μας είπε ο σταθμάρχης στο σταθμό Μοναστηράκι  και συνέχισε «Εργάζομαι αρκετά χρόνια εδώ, από το 2000 και δεν υπάρχει στοιχειώδης εξαερισμός από τα μικροσωματίδια που προέρχονται από τις κινήσεις των τραίνων όπως π.χ. ρινίσματα,  άλλα  και ότι άλλο απορρέει από τη λειτουργία του σταθμού.»

Επίσης τόνισε ότι  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη χωροταξία των σταθμαρχείων, κάτι που επεσήμαναν άλλοι τρεις συνάδελφοι του.   «Στα γραφεία μας  δεν υπάρχει σύστημα  εξαερισμού ούτε τα παράθυρα ανοίγουν. Καταλαβαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται περισσότερο ο αέρας. Οι επιβάτες βρίσκονται πολύ λίγο στο σταθμό για 35 λεπτά κατά μέσο όρο. Εμείς είμαστε εδώ για ώρες.  Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να γίνει κάτι με τα γραφεία μας» μας είπε.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, μας απάντησε και ο συνάδελφος του στο σταθμό «Μέγαρο Μουσικής» λέγοντας «η κατάσταση στους σταθμούς, όπως και στα σταθμαρχεία που εργαζόμαστε δεν είναι η ιδανική αλλά και  χειρότερη από παλιότερα. Κάτι που δεν συμβαίνει στους σταθμούς που εγκαινιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, επειδή σχεδιάστηκαν διαφορετικά.» Θεωρεί ότι οι σταθμοί πλέον έχουν πια φθαρεί και χρειάζονται ανακαίνιση, τόσο λόγο παλαιότητας όσο και επειδή είναι  πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας άρα έχουν περισσότερο κόσμο. 

«Σκεφτείτε όλα τα ρινίσματα και τα ρυπογόνα σωματίδια που έρχονται εδώ.» μας είπε δείχνοντας το γραφείο του ο σταθμάρχης της στάσης Αμπελόκηποι  ο οποίος και θεωρεί το τελευταίο διάστημα επιβαρυμένο. 

Όσο για το αν έχουν βιώσει  λιποθυμικά επεισόδια επιβατών στο σύνολο τους απάντησαν ότι ήταν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εμπειρίας του. Όμως δεν μπόρεσε κανείς να πει με βεβαιότητα   τα αίτια τους. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο σταθμάρχης στους Αμπελόκηπους «Λόγω συνωστισμού κάποιες εποχές που οι επιβάτες είναι ο ένας πάνω υπάρχουν περιστατικά με  λιποθυμίες. Αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Όμως δεν μπορώ να  αποδώσω κάπου τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό.

                                                                    Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ