Τεράστια κι επικίνδυνη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, μόνο από την υπερπαραγωγή των συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων

Δελτίο τύπου :  582 – 19/11/2021

Ερωτήσεις για τους «ειδικούς» ανεγκέφαλους της κλιματικής αλλαγής:

  1. Πως είναι δυνατόν να ελαττωθούν οι εκπομπές ποσοτήτων CO2 μέχρι το 2050, όταν τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα θα αυξηθεί η παραγωγή τους το 2050 πάνω από το 50%, του ήδη αυξημένου ποσοστού, από το 1960 800%, και αυτά αντιπροσωπεύουν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής CO2;
  2. Πως θα βελτιωθεί η ποιότητα των υδροφόρων οριζόντων, όταν μέχρι το 2050 η επιβάρυνση τους από τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα θα ανέλθει στο 450% από αυτά του 2012;
  3. Πως θα ελαττωθούν οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες στα εδάφη και στην συνέχεια στη διατροφική αλυσίδα, όταν οι ποσότητες τους στα εδάφη θα αυξηθούν μέχρι το 2040 κατά 740% από το 2010;

Όταν μας απαντήσετε όλοι εσείς οι εγκέφαλοι που συντάσσετε κείμενα για την απαλλαγή από την κλιματική αλλαγή, στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε θα κοιμηθούμε ήσυχα…

Το αποτύπωμα των χημικών λιπασμάτων ισοδυναμεί με το 20% των εκπομπών της πρωτογενούς παραγωγής

«Η κλιματική κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον σταματήσει η εξάρτηση της γεωργίας από τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα», τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και Grain. Σύμφωνα με μελέτη που συντάχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας & Εμπορικής Πολιτικής (ΙΑΤΡ) και των προαναφερθέντων οργανώσεων, αναφέρει ότι τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, αντιπροσωπεύοντας 1 στους 40 τόνους αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνονται αυτήν τη στιγμή στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά εκτιμήθηκαν οι παγκόσμιες κλιματικές επιπτώσεις των συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τους, από την παρασκευή έως τη διασπορά τους στο έδαφος. Όπως διαπιστώθηκε, τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα παρήγαγαν 1.250 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2e) το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα πέμπτο (σ.σ. 21,5%) όλων των άμεσων εκπομπών από την πρωτογενή παραγωγή και υπερβαίνοντας σχεδόν κατά 40% τις εκπομπές από την εμπορική αεροπορία (σ.σ. 900 εκατ. τόνοι CΟ2e). Η πλειονότητα των εν λόγω εκπομπών πραγματοποιείται αφού χρησιμοποιηθούν στο έδαφος και εισέλθουν στην ατμόσφαιρα ως οξείδιο του αζώτου (Ν20), ένα αέριο του θερμοκηπίου με 265 φορές μεγαλύτερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα. Όμως, αυτό που συζητείται λιγότερο είναι ότι σχεδόν το 40% των εκπομπών συμβαίνει στην παραγωγή και τη μεταφορά, κυρίως με τη μορφή CΟ2, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων κατά την παρασκευή των λιπασμάτων.

Από τη δεκαετία του 1960, η χρήση συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων έχει αυξηθεί εμφατικά κατά 800% σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ενώ πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 50% έως το 2050, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Οι εκπομπές από συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως Κίνα, Ινδία, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν κλίμακα, οι υψηλότερες εκπομπές προκύπτουν από τις μεγάλες εξαγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη), η Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία και η Ευρώπη (Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ουκρανία). Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλείται, η έρευνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για σταδιακή κατάργηση των συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων παγκοσμίως και μαζική στροφή προς μια γεωργία χωρίς ορυκτά καύσιμα, ειδάλλως η κλιματική ρύπανση από την παραγωγή και τη χρήση τους πρόκειται να χειροτερέψει πολύ εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αναστροφή αυτών των τάσεων.

Πηγή: εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ

Μια απειροελάχιστη ελίτ φαίνεται να έχει το ελεύθερο να ρυπαίνει

Οι στόχοι του Παρισιού προϋποθέτουν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ μέχρι το 2030. Ωστόσο το πλουσιότερο 1%, ένας πληθυσμός μικρότερος σε μέγεθος εκείνου μιας χώρας όπως η Γερμανία, θα ευθύνεται για μια «κατά κεφαλή ρύπανση» 70 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι εκείνο το έτος, τονίζει η μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, για την Oxfam. «Μια απειροελάχιστη ελίτ φαίνεται να έχει το ελεύθερο να ρυπαίνει. […] Οι τεράστιες εκπομπές τους προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη» σημειώνει η Ναφκότε Ντάμπι, εκπρόσωπος της οργάνωσης Oxfam, που παρήγγειλε την έρευνα από τα παραπάνω Ινστιτούτα.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα τη στιγμή που αυξάνεται η κατακραυγή για την υποκρισία προσώπων όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο πρίγκηπας Κάρολος κ.α. Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος ταξίδεψε στο διάστημα με τον νέο ιδιωτικό του πύραυλο, ο επίσης δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έφτασε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με το δικό του διαστημόπλοιο, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Έλον Μασκ προανήγγειλε το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού της εταιρείας του με στόχο την αποστολή κροίσων στον πλανήτη Άρη. Η μελέτη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι για μια διαστημική πτήση μόλις 11 λεπτών εκλύονται στην ατμόσφαιρα 75 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, το ισοδύναμο δηλαδή των ισόβιων εκπομπών ενός δισεκατομμυρίου φτωχών κατοίκων του πλανήτη μας. Οι συνολικές εκπομπές του πλουσιότερου 10% θα ήταν αρκετές για να εκτροχιάσουν τους στόχους, ανεξάρτητα από τι θα κάνει το υπόλοιπο 90%, αναφέρει η έρευνα. «Για να κλείσει το χάσμα στις εκπομπές μέχρι το 2030, πρέπει οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα σε βάρος των πλουσιότερων και μεγαλύτερων ρυπαντών. Η κλιματική κρίση και η κρίση ανισοτήτων θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν μαζί και αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών πολυτελείας […]» τονίζει ο Τιμ Γκορ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Πηγή: εφημερίδα ΑΥΓΗ


Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ