Νομός 46Θ5/2020 (άρθρο 4Θ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  569 – 17/10/2021

Πολλά χρόνια το ΠΑΚΟΕ έχει ασχοληθεί με την «αμαρτία» του «δήθεν» Δασικού Κτηματολογίου, το οποίο για χρόνια είναι …φάντασμα.

Με την ψήφιση του νόμου αυτού και την απόφαση του ΣτΕ, επέρχεται μια προσωρινή ισορροπία, μέχρι να εμφανιστούν οι …μόνιμοι αετονύχιδες καταπατητές και αλλάξει η ισορροπία.

Είδωμεν!!!

Επιλύεται μια για πάντα το θέμα των δασικών χαρτών με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την συνταγματικότητα του άρθρου 48 του ν.4685/2020, κατόπιν δύο προσφυγών που  είχαν κατατεθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων και από επτά Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Συνταγματικό κρίθηκε το άρθρο 48 του ν.4685/2020 από την Ολομέλεια του ΣΤΕ πλήν δυο διατάξεων του.

Τι λέει η απόφαση του ΣΤΕ: Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται όχι μόνο βάσει αεροφωτογραφιών, που απεικονίζουν διαχρονικά την δασική βλάστηση κάθε περιοχής αλλά και βάσει διοικητικών πράξεων, οι οποίες καθόριζαν άλλες χρήσεις για ορισμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν, ιδίως μάλιστα προ του Συντάγματος του 1975.

Έτσι, σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, ο κανόνας είναι ο εξής : Δασικό είναι ότι καλύπτεται από δασική βλάστηση όχι μόνο σήμερα αλλά και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη, που να αλλάζει την χρήση του, κατά βάση πριν το Σύνταγμα του 1975 και για όσο χρόνο συνεχίζεται η επιτραπείσα χρήση.

«Με αυτόν τον τρόπο», όπως υποστήριζαν στην προσφυγή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, «προκαλείται σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα, διότι ο νόμος επιδιώκει αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας».

            Τώρα ως προς τις ακυρωθείσες διατάξεις: Πρώτον κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που εξαιρεί από την δασική νομοθεσία εκτάσεις, για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Με την αιτιολογία ότι η διάταξη αυτή θα επέτρεπε την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, για πρώτη φορά, σήμερα, με σκοπό την ανέγερση κτιρίων, πράγμα όμως που είναι αντίθετο με την ήδη ισχύουσα συνταγματική προστασία των δασών.

            Και δεύτερον κρίθηκε αντισυνταγματική η εξαίρεση από την δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών, που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία.

Τι ορίζει ο κριθείς ως συνταγματικός νόμος 4685/2020 άρθρο 48 συμφώνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

             Α. Προβλέπει αυτός ο νόμος  ότι εξαιρούνται από την δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες  έχουν εκδοθεί πράξεις στα πλαίσια της αγροτικής νομοθεσίας, όπως: αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων υπελήφθησαν (κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες ή αποφάσεις Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων που έχουν αποδοθεί για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, αμπελουργικά και ελαιουργικά κτηματολόγια.

            Β. Εξάλλου εξαιρούνται από την δασική νομοθεσία οι περιοχές βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου, ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχουν εγκατασταθεί επιχειρήσεις, κατόπιν ισχυουσών αδειών ή άλλων διοικητικών πράξεων ή βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμοδίου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών ότι δεν εμπίπτουν σε δάσος ή δασική έκταση.

            Γ. Επίσης δεν είναι δασική έκταση ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί  οικοδομικές άδειες πριν το 2011, οι οποίες δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί, και έχουν υλοποιηθεί.

            Έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών οικοπέδων  αλλά και επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων και αγρότες σύμφωνα με τον Νόμο 4685/2020 άρθρο 48 βγαίνουν δικαιωμένοι και δεν χάνουν την νόμιμη ιδιοκτησία τους .

            Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Σκρέκας έγραψε επαινώντας τις αποφάσεις 1364 και 1365 /2021  του ΣτΕ. «Με τις αποφάσεις αυτές της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών»

Όπως δηλώνει ο Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αλευράς «Η απόφαση του ΣτΕ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και εκχερσωμένων εκτάσεων. Άλλωστε, αντιστοίχως πράξαμε για την αναγνώριση με το ως πρόσφατα μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς γης, που ταλαιπωρούσε  επί δεκαετίες τους ιδιοκτήτες σε Ιόνια νησιά, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο και Χίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κύθηρα –Αντικύθηρα και στην Μάνη αλλά και για την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη. Η ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση, με την οποία προστατεύουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος  και συγχρόνως διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των πολιτών μια για πάντα .»

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ