ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 565 – 14/10/2021
Το ΠΑΚΟΕ, μετά από την Ευρωπαϊκή Διαβούλευση του Ευρωκοινοβουλίου και των λόμπι των πολύ μεγάλων εταιρειών τροφίμων και φαρμάκων, διαπιστώνει ότι οι εταιρείες αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.
Για αυτό, θα στείλει ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στους Ευρωβουλευτές, που είχαν την ευαισθησία να αντισταθούν στα μεγαλοσυμφέροντα αυτών των εταιρειών.
Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα, δύο – τρεις από αυτούς τους Ευρωβουλευτές, ούτως ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα κείμενο αυτής της μεγάλης κόντρας των συμφερόντων.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΑΥΤΩΝ.
Ευρωβουλευτές έφεραν προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία, όπου ζητούν την επείγουσα έγκριση δεσμευτικών κανόνων της Ε.Ε.,που θαδιασφαλίζουν, ότι οι «εταιρείες» θα λογοδοτούνκαι θα καθίστανται υπεύθυνες όταν βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη χρηστή διακυβέρνηση. Επίσης να διασφαλίζουν πρόσβαση για τα θύματα σε μέσα έννομης προστασίας.
Η εν λόγω πρόταση έγινε δεκτή με 504 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 112 αποχές. Ως εκ τούτου η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τη σχετική νομοθετική πρόταση εντός του έτους. Ως προς αυτό πνέουν μένεα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Bayer, Mars ,την Mondelez, την Nestle, Coca-Cola, Nestle, Nike, Unilever και άλλες .
Οι δεσμευτικοί κανόνες «δέουσας επιμέλειας» της ΕΕ, θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να εντοπίζουν, να αντιμετωπίζουν και να διορθώνουν όλες τις δραστηριότητες, άμεσες ή έμμεσες, τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις επενδυτικές αλυσίδες τους, που θα μπορούσαν να παραβιάζουν, ή όντως το πράττουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων), το περιβάλλον (συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή ή π.χ την αποψίλωση των δασών) και τη χρηστή διακυβέρνηση (μέσω περιστατικών διαφθοράς και δωροδοκίας).
Ως προς τον ως άνω προσανατολισμό του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής, όπου είναι αντίθετη η Bayer, την στηλιτεύει το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τονίζοντας: Η Bayer «ως παραγωγός ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον ευρείας έκτασης θάνατο επικονιαστών(μελισσών) είναι λογικό, ότι δεν θέλει υποχρεωτική περιβαλλοντική δέουσα επιμέλεια » με αφορμή την πραγματοποίηση από αυτήν δημόσιας συζήτησης τη ευγενική χορηγία της, όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μη ασχολείται με « άλλα πράγματα ». «Άλλα πράγματα όπως το περιβάλλον;» αναρωτιέται το Παρατηρητήριο ειρωνευόμενο την δηλωθείσα αντίθεση της Bayer στην επιθυμητή ευρωπαϊκή νομιμότητα από το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή.
Η μόνη έννοια των διαφόρων λόμπι, αλλά και μεμονωμένων εταιρειών, όπως και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κακάου, είναι η νομοθεσία της «δέουσας επιμέλειας να μην εκθέσει τις εταιρείες σε υπερβολικό κίνδυνο», ήτοι να ανοίξει εύκολος δρόμος για αποζημιώσεις των θιγομένων, από αυτές, πολιτών. Η εν λόγω ομοσπονδία το υποστήριξε αυτό, γιατί δεν θέλουν να βοηθηθούν στην αναζήτηση της δικαιοσύνης τα θύματα κακοποιήσεων σαν αυτά, που υποδουλώθηκαν στις φάρμες κακάου στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαφόρων σοκολατοβιομηχανιών όπως την Mars, την Mondelez, την Nestle και άλλες .
Υπάρχουν όμως και άλλα εταιρικά λόμπι τα οποία εμφανίζονται ως τάχα υποστηρικτές της υποχρεωτικής νομοθεσίας δέουσας επιμέλειας. Ένα από αυτά είναι η Εμπορική Ένωση Ευρωπαϊκών Σημάτων (ΑΙΜ), στην οποία ανήκουν εταιρείες όπως η Coca-Cola, Mars, Nestle, Nike και Unilever. Όμως παρά την εν λόγω υποστήριξη τους στην υποχρεωτική νομοθεσία της δέουσας επιμέλειας δηλώνει η ΑΙΜ ότι «πρώτη προτεραιότητα της θα ήταν ο νόμος να μην καταστήσει νομικά υπόλογα τα μέλη της, επειδή δεν σεβάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η άλλη πρόταση της είναι «εφόσον η νομική ευθύνη συμπεριληφθεί στην πρόταση, να μην συμπεριλάβει τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας των εταιρειών». Αλλά βεβαίως αυτό θα καθιστούσε de facto τις περισσότερες σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικά επιτρεπτές .
Επίσης υπάρχουν και μεμονωμένες πολυεθνικές που δηλώνουν την υποστήριξη τους στην αλλαγή της νομοθεσίας, όπως την H&M, γνωστή εταιρεία μόδας, η οποία πραγματοποιεί καταχρήσεις στην επιχειρηματική αλυσίδα της, όπου εργαζόμενες στα εργοστάσια παραγωγής της αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση προκειμένου να επιτύχουν μη ρεαλιστικούς στόχους.
Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ