ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 556 – 22/9/2021

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει και καταγγείλει την επικείμενη λειτουργία στο Ακούγιου -απέναντι από την Κύπρο- ενός τεράστιου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όπου τις μελέτες, την εγκατάσταση και την χρηματοδότησή του έχει αναλάβει η ρωσική κυβέρνηση.

Πριν από ένα χρόνο είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα την κατασκευή αυτή, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και την ασφάλεια των γύρω περιοχών, μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, επειδή ολόκληρη η συγκεκριμένη Μεσογειακή λεκάνη βρίθει σεισμογενών τεκτονικών σχηματισμών και για το λόγο αυτό απετράπη μετά από πολλούς αγώνες η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο.

Κατά δήλωση του σουλτάνου Ερντογάν, προγραμματίζει ακόμη δύο πυρηνικά εργοστάσια, που «φαντάζουν» ως εφιάλτης.

Η Ρωσία του έδωσε χρηματοδότηση 10 δις ευρώ για το εργοστάσιο στο Ακουγιού. To ΠΑΚΟΕ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτραπεί η καταστρεπτική φιλόδοξη πορεία για την εγκατάσταση ακόμα 2 πυρηνικών εργοστάσιων από το σουλτάνο Ερντογάν.

Παρατίθεται παρακάτω δημοσίευμα που αναφέρει τις προθέσεις του σουλτάνου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Μερσίνα, και λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εργασίες της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να αποκτήσει η Τουρκία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη στρατηγική επένδυση».

Ακολούθως, αποκάλυψε πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατασκευή ακόμη δύο σταθμών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το σημείο χωροθέτησής τους. «Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κάνουμε τα βήματα στη χώρα μας για την απόκτηση δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού» δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στις 12 Μαΐου 2010, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της γείτονος θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ