ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 555 – 21/9/2021

Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness, η οποία διατηρεί παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες ακτιβιστών από το 2012, παρουσιάζει για το 2020 διακόσιες είκοσι εφτά (227) δολοφονίες ανθρώπων, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, που αντέδρασαν στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών.

Το ΠΑΚΟΕ, σε μια έρευνα που έκανε το Α’ εξάμηνο του 2021, διαπίστωσε ότι ακόμη 25 δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αφρική. Μετά από αυτά τα στοιχεία, το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι οι δολοφονίες αυτές, με στόχο ακτιβιστές-φύλακες του φυσικού περιβάλλοντος, πρέπει να καταγγέλονται και όπου είναι δυνατόν, να τιμωρούνται οι απάνθρωποι εκτελεστές.

Παρακάτω παραθέτουμε στοιχεία από σχετικό δημοσίευμα:

Στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη η οικολογία και οι αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος δεν είναι ούτε μόδα, ούτε τηλεοπτικά σλόγκαν για την «πράσινη ανάπτυξη». Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αφού οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος συχνά ενοχλούν με τη δράση τους οικονομικά συμφέροντα και επενδυτές, οι οποίοι αποδεικνύονται πραγματικά αδίστακτοι. Το συμπέρασμα έρχεται να υπενθυμίσει η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Global Witness, που αναφέρει πως τουλάχιστον 227 υπέρμαχοι του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν στον κόσμο μέσα στο 2020, οι περισσότεροι από τους οποίους στη Λατινική Αμερική.Πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις της οργάνωσης. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Κολομβία έρχεται πρώτη σε αυτόν τον μακάβριο απολογισμό, με 65 ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας των αγώνων τους για την υπεράσπιση της φύσης, σύμφωνα με τη ν έκθεση. Τις επόμενες θέσεις του μακάβριου καταλόγου συμπληρώνουν το Μεξικό (30 δολοφονίες), οι Φιλιππίνες (29), η Βραζιλία (20) και η Ονδούρα (17). Σχεδόν «τρεις επιθέσεις στις τέσσερις» έγιναν στην Κεντρική ή τη Νότια Αμερική, προσθέτει η Global Witness, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές βρίσκονται σε συνεχή αύξηση από το 2018.

Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργάζονταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και όλα, πλην ενός, ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το ένα τρίτο των θυμάτων ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων.

«Εμείς οι ιθαγενείς (…) γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής», σχολίασε στο AFP η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα. Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Η Global Witness διατηρεί στατιστικά στοιχεία από το 2012 και σε αυτή την έκθεσή της διαπιστώνει σταθερή αύξηση των εγκλημάτων αυτών τις τρεις τελευταίες χρονιές (167 το 2018 και 212 το 2019). Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση θέλησε φέτος, όπως τονίζει στην έκθεσή της, να προσελκύσει την προσοχή «στις βιομηχανίες που αποτελούν την αιτία της κλιματικής κρίσης και τις επιθέσεις κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος». Η υλοτομία, η κατασκευή φραγμάτων, η αγρο-βιομηχανία και οι εξορύξεις αποτελούν τους τομείς που συνδέονται με την πλειονότητα των δολοφονιών ακτιβιστών του περιβάλλοντος.

«Η επιδίωξη ολοένα πιο υψηλών κερδών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δείχνει πάντα να καταλήγει στην ιδέα ότι αυτοί που εμποδίζουν τα σχέδια πρέπει να εξαφανιστούν», σημειώνει ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακίμπεν. Στο πλαίσιο των εισηγήσεών της, η ΜΚΟ καλεί τον ΟΗΕ «να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον», η απουσία του οποίου δημιουργεί «τεράστιο κενό» στο σημερινό σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε χθες πως η «τριπλή κρίση του πλανήτη», της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης και της καταστροφής της φύσης, αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας», σημείωσε κατά την έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη. Όπως τόνισε, η «τριπλή αυτή κρίση του πλανήτη» έχει ήδη μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο σε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «τα δικαιώματα για επαρκή σίτιση, νερό, μόρφωση, στέγαση, υγεία, ανάπτυξη ακόμα και στην ίδια τη ζωή».

Πηγή: «ΑΥΓΗ», 14/09/2021

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ