ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 554 – 16/9/2021
Στα νησιά Φερόε (νησιά των προβάτων) κάθε χρόνο δολοφονούνται δεκάδες εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια, στον βωμό ενός παλαιού εθίμου των Βίκινγκς.
Το ΠΑΚΟΕ αγανακτισμένο από τα «ειδεχθή» αυτά εγκλήματα κατά της θαλάσσιας πανίδας στα νησιά των …προβάτων, της Δημοκρατίας της Δανίας, αποφάσισε να αποστείλει στην UNEP (πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ) καταγγελία – διαμαρτυρία, συλλέγοντας υπογραφές από όλη την Ευρώπη.

[…] Η ομάδα Sea Shepherd, που κάνει εκστρατεία από τη δεκαετία του 1980 για να σταματήσει αυτή τη βάρβαρη παράδοση, χαρακτήρισε το «κυνήγι» της Κυριακής ως «τη μεγαλύτερη μεμονωμένη θανάτωση δελφινιών και φαλαινών πιλότων στην ιστορίατωννήσων Φερόες». Αυτή τη φορά η κλίμακα των δολοφονιών ήταν τέτοια, που ακόμη και πολλοί ντόπιοι, που συχνά θεωρούν το Grindadrap ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, εξέφρασαν αηδία, έγραψε ο Guardian. Ο Χέρι Πέτερσεν, που προεδρεύει του τοπικού συλλόγου του Grindadrap στον κόλπο όπου έγινε η σφαγή δήλωσε επίσης αποτροπιασμό» με αυτό που συνέβη, καθώς πάρα πολλά δελφίνια οδηγήθηκαν στα ρηχά, με πολύ λίγους ανθρώπους να περιμένουν στην παραλία για να τα σκοτώσουν, παρατείνοντας έτσι την αγωνία τους. «Νιώθω αποτροπιασμό με ό,τι συνέβη» δήλωσε στον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο In.fo. «Τα δελφίνια εξόκειλαν στην παραλία στριφογυρίζοντας για πολλή ώρα πριν θανατωθούν». Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Άλεξ Κορνέλισεν, επικεφαλής της Sea Shepherd, η οποία εκστρατεύει ενάντια στη φαλαινοθηρία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εν μέσω πανδημίας είναι απολύτως τρομακτικό να βλέπουμε μια επίθεση αυτής της κλίμακας ενάντια στη φύση».
Στο στόχαστρο της διεθνούς κοινής γνώμης βρέθηκε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, δεδομένου ότι τα 18 νησιά του συμπλέγματος Νήσοι Φαρόες, Νησιά των Προβάτων, αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας, ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με πληθυσμό περίπου 53.000 κατοίκων. Οικολογικές οργανώσεις και ακτιβιστές κατηγορούν τη Φρέντρικσεν, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και έχει διακριθεί στην αντιμεταναστευτική πολιτική της, ότι θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί περισσότερο τον θεσμικό της ρόλο για να αποτρέψει τη σφαγή των δελφινιών.
Πηγή: ΑΥΓΗ (16/09/2021)
[…] Οι κάτοικοι είναι διχασμένοι για το «έθιμο», που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, την ώρα που οι νέοι και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι ζητούν τον τερματισμό της παρωχημένης παράδοσης. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που παροτρύνουν ξένα ΜΜΕ και ΜΚΟ να σεβαστούν την παραδοσιακή νησιωτική κουλτούρα τους, όπου η αλιεία διατηρεί κεντρική θέση και το κρέας φυλάσσεται για φαγητό.
Το κρέας των φαλαινοειδών καταναλώνεται από τους κατοίκους των Νησιών Φερόε -που ανήκουν στο Βασίλειο της Δανίας-, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ντόπιοι είτε το τρώνε φρέσκο αμέσως μετά το κυνήγι είτε το αποθηκεύουν με μοντέρνες ή παραδοσιακές μεθόδους. Οι ειδικοί, βέβαια, προσπαθούν να αποτρέψουν την κατανάλωσή του για λόγους υγείας, καθώς πρόκειται για θηρευτές που περιέχουν υψηλά ποσοστά περιβαλλοντικών ρύπων και βαρέων μετάλλων.
Το κυνήγι είναι σημαντικό για τους κατοίκους με διάφορους τρόπους. Η φαλαινοθηρία εξακολουθεί να θεωρείται ένα σημαντικό μέρος στην αυτάρκεια τροφίμων και στην εξάσκηση δεξιοτήτων και γνώσεων για τους ντόπιους. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχει η πρακτική οικονομική αξία του κρέατος των φαλαινοειδών και του λίπους τους, καθώς αποτελεί δωρεάν τροφή για τα νοικοκυριά -το μοιράζονται ισόποσα όλοι-, φαγητό που δεν χρειάζεται να εισαχθεί ή να παραχθεί μέσω άλλων βιομηχανικών διαδικασιών.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (15/09/2021)
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ