ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 553 – 14/9/2021

Η Βιοτεχνολογία, η χημεία σε αντίθεση με την αλχημεία και η τεχνολογία τροφίμων τα τελευταία χρόνια, έχουν πετύχει πολλά θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στις έρευνές τους.

Όμως στον τομέα των μεταλλαγμένων τροφίμων, η βαθμολογία τους είναι αρνητική, επειδή όπως έχει αποδειχθεί πλέον μετα από 20 χρόνια πειραματικών δοκιμών, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλές και επικίνδυνες (καρκινογενέσεις, θρομβώσεις, προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος κ.α.)

Υπάρχουν πολλές επιπλοκές και παραδείγματα σε διάφορες χώρες, αλλά δυστυχώς τα τεράστια lobbies των οικονομικών συμφερόντων δεν αφήνουν το μέλι από το «στόμα τους». Έτσι όπως θα διαβάσετε παρακάτω, στην Αγγλία του Brexit, τώρα πλέον «ανοιχτά» επιστημονικά ινστιτούτα προχωρούν σε νέες έρευνες, ειδικά για το σιτάρι, οπότε νέες ποικιλίες σιταριού θα είναι πιο οικονομικά αποδοτικές, αρκεί να είναι τροποποιημένες, δηλαδή μεταλλαγμένες.

Εν τούτοις, μετά από αγώνες φορέων ενάντια στα «μεταλλαγμένα», καταλήξαμε να έχουμε «όρια στον …συντελεστή μετάλλαξης», προσκυνώντας η ΕΕ τις πιέσεις των …πολυεθνικών.

Όμως στην Ελλάδα, σε πρόσφατη έρευνα του ΠΑΚΟΕ (Απρίλιος – Μάιος 2021), διαπιστώθηκε ότι πλέον στις συσκευασίες, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αναφέρονται τα ποσοστά των GMO (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών) και συγκεκριμένα για τα προϊόντα της σόγιας, που είναι κατεξοχήν τροποποιημένο τρόφιμο – δύο στις δέκα ετικέτες αναφέρουν την παράμετρο GMO.

Το ΠΑΚΟΕ πρόκειται να καταθέσει σε βάρος μεγάλων εταιρειών, αλλά και του ΕΦΕΤ, μηνυτήρια αναφορά για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Παρακάτω παρατίθενται διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα αυτό.

Αυστηρότερα πρότυπα στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα

Από το 2023, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν μια σειρά πρακτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Πράσινης Συμφωνίας και της ειδικής Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Όμως, για τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες εντός της Ε.Ε., η Κομισιόν δείχνει μια απαθή στάση. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την στάση επανειλημμένως, απαιτώντας άμεσα μέτρα και αντίστοιχη αυστηρότητα για τα αγροδιατροφικά προϊόντα που θα εισάγονται στην Ε.Ε., διαφορετικά το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η Πράσινη Συμφωνία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), ήδη από το 2017, έχει υπογραμμίσει ότι «όλες οι εισαγωγές τροφίμων της Ε.Ε., πρέπει να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τις υγειονομικές, φυτοϋγειονομικές (ΥΦΠ), εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες», όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, τους υγειονομικούς ελέγχους ζώων και φυτών, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο εξέδωσαν από κοινού δήλωση, όπου αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνοχή στα πρότυπα που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και στα πρότυπα των εισαγόμενων προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Συμφωνήθηκε η Κομισιόν να παρουσιάσει, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2022, έκθεση όπου θα αξιολογείται η λογική και νομική σκοπιμότητα για την εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ, για την υγεία και το περιβάλλον (συμπεριλαμβάνονται τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων καθώς και οι μέθοδοι παραγωγής) στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένοι τρόποι για την ορθή εφαρμογή τους, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Παράλληλα, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να εξετάσει και τρόπους για να συνεκτιμώνται οι περιβαλλοντικές πτυχές όταν αξιολογούνται αιτήσεις για ανοχές κατά την εισαγωγή ουσιών που δεν είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ.

Το θέμα απασχολεί σοβαρά την Γαλλία, η οποία έχει τονίσει την προτεραιότητα που θα θέσει, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: «ΎΠΑΙΘΡΟΣ» 10/09/2021

Τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας – ανοίγει ο δρόμος για περισσότερο και γενετικά τροποποιημένο… ψωμί!

Το έτος 1928 απαγορεύθηκε σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργεια της Ζέας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου σίτου.

Το 60% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας και καλαμποκιού, γενετικά τροποποιημένων…

Οι δοκιμές, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Κυβέρνηση, θα διεξαχθούν από το Ερευνητικό Κέντρο Rothamsted στο Χέρτφορντσαίρ. Ωστόσο, για τα πειράματα το κέντρο έχει λάβει άδεια από το τμήμα του αρμόδιου υπουργείου. Οι σπόροι έχουν τροποποιηθεί με ένα γονίδιο, που στόχο έχει να μειώσει τα επίπεδα ενός φυσικού αμινοξέος του σιταριού που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποϊο ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου. Όταν το σιτάρι χρησιμοποιείται για την Παρασκευή ψωμιού, η ασπαραγίνη μετατρέπεται σε ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο, όπως υπογραμμίζουν οι Times. Η μέθοδος της γενετικής τροποποίησης, με την οποία δημιουργούνται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, περιλαμβάνει μεταφορά γονιδίων από το ένα φυτό στο άλλο και μάλιστα μερικές φορές σε μη συγγενικά είδη. Δηλαδή σε φυτά προστίθενται γενετικές οδηγίες από βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς.

Όπως είπε ένας ερευνητής στην Αγγλία, τα μεταλλαγμένα προκαλούν συρρίκνωση του εγκεφάλου, σε πειραματόζωα. Το αλεύρι που τρώμε, περιέχει γλουτένη που αποφράσσει τις αρτηρίες. Μήπως η αλματώδης αύξηση του διαβήτη και η παχυσαρκία, έχουν άμεση σχέση με το μεταλλαγμένο σιτάρι; Βρετανοί επιστήμονες θα καλλιεργήσουν ένα νέο στέλεχος σιταριού, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γενετικής επεξεργασίας, με στόχο να δημιουργήσουν πιο υγιεινό (και φθηνό) ψωμί.

Οι δοκιμές θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν στην Ευρώπη για σιτάρι που έχει υποστεί γενετική επεξεργασίας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «Crispr», σύμφωνα με τους Times, του Λονδίνου. Η μοριακή τεχνική απαγορεύεται στην ΕΕ ωστόσο μετά το Brexit οι Βρετανοί δεν έχουν πια δεσμεύσεις που να τους εμποδίζουν να πειραματιστούν σε νέες τεχνολογίες, στον γεωργικό τομέα.

Πηγή: «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» 09/09/2021

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ