ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 551 / 8/9/2021

Το ΠΑΚΟΕ από την αρχή της βίαιης επιστροφής της ELDORADO και της “Ελληνικός Χρυσός” -με προίκα της Ελληνικής Κυβέρνησης 500 εκατομμυρίων ευρώ- όπου αλόγιστα κατάστρεψε μέχρι σήμερα χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Κασσάνδρα και Ολυμπιάδα, υποβάθμισε αφάνταστα τον υδροφόρο ορίζοντα και σε συνέργεια με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία, τρομοκράτησε, εκφόβισε, προπηλάκισε και φυλάκισε μερικές δεκάδες αθώους πολίτες στον βωμό του υπερκέρδους, του επικίνδυνου κυανίου και των προβληματικών εξορύξεων χρυσού.

Το ΠΑΚΟΕ από την αρχή της ίδρυσής του το 1979, πραγματοποίησε έρευνα στην Ολυμπιάδα εντοπίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης προσπάθειας εξόρυξης του “χρυσού” στην Χαλκιδική.

Το 2013 με όλα τα στοιχεία της συνεχούς έρευνας του, κατέθεσε αγωγή και μήνυση σε βάρος της “Ελληνικός Χρυσός”, όπου μετά από έξι (6) χρόνια σιωπής, η δικαιοσύνη πρωτόδικα “απάλλαξε” των εγκλημάτων, σε βάρος της φύσης και των ανθρώπων, την “Ελληνικός Χρυσός” αλλά ακόμα περιμένουμε την εφετειακή απόφαση.

Όμως ευτυχώς όπως θα διαβάσετε παρακάτω πρόσφατα εκδόθηκε η οριστική και τελεσίδικη καταδίκη υψηλόβαθμων στελεχών της Eldorado για τη περίοδο 2015-2016.

Εμείς περιμένουμε την σειρά μας.

Οριστική καταδίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού στη Χαλκιδική

Καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την καταδίκη του Ευστ. Λιάλιου, τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή και την καταδίκη του Μ. Θεοδωρακόπουλου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σε εφτά μήνες με αναστολή. Πρωτόδικα τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας καταδικάστηκαν σε έξι μήνες και ένα χρόνο αντίστοιχα.

Η δίωξή τους προέκυψε μετά από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και καταγγελίες πολιτών το 2015 για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας. Οι καταγγελίες των πολιτών για ρύπανση βεβαιώνονται και από τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο. Τα πορίσματα έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού κάτι που συνιστά ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εστάλησαν από τον Δήμο Αριστοτέλη στην Εισαγγελία Χαλκιδικής που διέταξε τη δίωξή τους.

Οι δικηγόροι της εταιρείας προσκόμισαν στο Εφετείο που έγινε την 1η Σεπτέμβρη έγγραφα που υποστήριζαν ότι είναι εσφαλμένες οι κρίσεις των Επιθεωρητών, κάτι που το δικαστήριο δε δέχτηκε απορρίπτοντας την έφεσή τους.

Το συμπέρασμα από τα δεκάδες πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των βεβαιώσεών τους για ρύπανση του νερού, πορίσματα που έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, βεβαιώνουν ότι η πρακτική της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο από φιλοπεριβαλλοντική ήταν.

Η οριστική καταδίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι εκκρεμεί η δίκη δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας μετά από δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αυτή τη φορά, με την κατηγορία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ`εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία.

Πηγή:alterthess.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ