ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 513-26/04/2021

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Το αφήγημα ενός κοριτσιού που το 1986 ήταν 12 χρονών και σήμερα 47, ζούσε στην Ουκρανία και σήμερα ζει στη Ελλάδα.

1986: Μία εβδομάδα μετά τις 26 Απριλίου, δηλαδή 3 Μαΐου, είχαμε την επίσημη ενημέρωση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ευτυχώς που ο πατέρας μου, είχε εργαστεί στα πυρηνικά όπλα και ήξερε πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση ενός πυρηνικού δυστυχήματος, μας έδωσε αρκετές συμβουλές (να κρεμάσουμε σεντόνια βρεγμένα στα παράθυρα, να μη βγαίνουμε έξω πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, να μη πίνουμε γάλα, να πίνουμε ιώδιο και πολλά άλλα).

Η ζωή μου άλλαξε. Δεν ξέραμε πώς είναι να χάνεις τους φίλους σου, τους συγγενείς σου, τα αδέρφια σου, τους γονείς σου και το βασικότερο… να φοβάσαι.»

Το ΠΑΚΟΕ είχε επισκεφθεί τον κρατήρα του Τσερνόμπιλ στο χωριό Πρίπιατ, τον Οκτώβριο του 1986. Παρατήρησε πάρα πολλά, και το σπουδαιότερο, διαπίστωσε την αδιαφορία της εξουσίας στους πολίτες -αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τα ψέματα που κατά καιρούς διέδιδε η εξουσία-.

Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα ο τότε Υπουργός Υγείας Γεννηματάς έτρωγε στην τηλεόραση επιδεικτικά φράουλες με τον Πρόεδρο του Δημοκρίτου Γιαννακόπουλο. Και πόσα άλλα παρατράγουδα έγιναν τη περίοδο εκείνη, που είχαν σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν σε βάθος πενταετίας περίπου 14000 συμπολίτες μας.

Το ΠΑΚΟΕ είχε συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα με εκδηλώσεις, μετρήσεις, παρεμβάσεις και άλλες δράσεις.

Μέσα σε τέσσερις μήνες (Μάιος-Αύγουστος 1986) είχε μετρήσει 18000 ανθρώπους και 2500 δείγματα τροφίμων. Με τα αποτελέσματα αυτά πίεζε τους κρατούντες να πάρουν -έστω και αργά- τα κατάλληλα μέτρα για την  αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από τότε που ξεκίνησε το ΠΑΚΟΕ (1979), είχε ασχοληθεί έντονα με το θέμα αυτό και είχε αφιερώσει πολλές σελίδες στην εφημερίδα του. Μετά λοιπόν από 35 χρόνια ας φωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ

  1. Η πυρηνική ενέργεια επειδή είναι από τις πιο επικίνδυνες και ακριβές τεχνολογίες, στρώνει το δρόμο για αντιδημοκρατικές λογικές.
  2. Από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παράγονται υλικά για τη γόμωση πυρηνικών  όπλων, πράγμα που αποτελεί κρατικό απόρρητο και ευνοεί αδιαφανείς διαδικασίες.
  3. Στους κόλπους της δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, ούτε ο δημόσιος διάλογος.
  4. Η παραγόμενη ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν των ΑΠΕ και συνεχίζει να παράγεται μόνο και μόνο με τις κρατικές επιδοτήσεις που καλύπτουν το αυξημένο κόστος της περισσότερο, για να αποκτήσουν τα κράτη πυρηνικά όπλα, παρά για να παρέχουν στους λαούς τους φθηνή ενέργεια.
  5. Δεν υπάρχουν ασφαλείς πυρηνικοί αντιδραστήρες και η μόνη βιώσιμη διέξοδος στο ζήτημα της ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Παραταύτα κατασκευάζεται πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, όπου σε περίπτωση ατυχήματος 350 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στη ραδιενέργεια.  
Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ