Συγχαρητήρια στον υπουργό ΠΕΝ κο Αμυρά και στον Γενικό Γραμματέα κο Γραφάκο για τις ενέργειες τους – βέβαια μετα από καταγγελίες – ώστε να αρχίσουν να καθαρίζονται τα.. διάφορα νταμάρια κοινώς λατομεία.

Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση σκούπα από το λατομείο Μουζάκη και ευχόμαστε να επεκταθεί και σε άλλα παρόμοια – χωματερές – όπως Μουσαμά, Σχιστό κ.α ιδιαίτερα στην βορειοανατολική Αττική.

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα είχε καταγγείλει τέτοιες καταστάσεις, όπου τώρα μετα από χρόνια δικαιώνεται.

Παρακάτω περιγράφεται η επιχείρηση σκούπα.

«Ήταν ένα μικρό βουνό μέσα στο λατομείο από μπάζα, στρώματα, έπιπλα. Είμαι σίγουρος ότι η παράνομη αυτή πρακτική πρέπει να πραγματοποιούταν για καιρό, εξαιτίας και του γεγονότος ότι μέχρι πρόσφατα στην Αττική δεν υπήρχαν πολλοί αδειοδοτημένοι χώροι για τη διαχείρισή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι είχε δημιουργηθεί μια μικρή χωματερή. Αυτές τις εικόνες δεν μπορούμε να τις ανεχθούμε» ήταν τα λόγια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά όταν επισκέφθηκε το …βουνό από μπάζα που είχε δημιουργηθεί στο λατομείο Μουζάκη στην Πεντέλη.

Όπως προκύπτει, στο σημείο απέρριπταν παράνομα «επαγγελματίες» και μη από την ευρύτερη περιοχή. Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους ξεκίνησε πρόσφατα και ήδη περισσότερα από 120 φορτηγά μπάζων έχουν μεταφερθεί για διαλογή και επεξεργασία σε τρεις ειδικευμένες μονάδες, με έξοδα των τελευταίων.

«Συντονισμένα, με τα συστήματα που διαχειρίζονται απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, προχωρούμε στη γιγαντιαία αυτή επιχείρηση, η οποία θα απαλλάξει τον χώρο από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που δείχνει πραγματικά πόσο προβληματικό ήταν το σύστημα μέχρι χθες. Στο εξής, δεν αρκεί η απομάκρυνση των αποβλήτων. Σε άριστη συνεργασία με το δασαρχείο Πεντέλης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, ούτως ώστε αυτή η κατάσταση να μην επαναληφθεί» δήλωσε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος.

Το θέμα τέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος προ εξαμήνου. Με τη συνεργασία της Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, του Δήμου Πεντέλης και του δασαρχείου Πεντέλης βρέθηκε λύση. Τα τέσσερα ειδικευμένα στη διαχείριση υλικών από κατεδαφίσεις και εκσκαφές συστήματα (ΑΝΑΕΚΚ, ΑΝΑΚΕΜ, ΣΑΝΚΕ και ΣΕΔΠΕΚΑΤ) ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των μπάζων στο λατομείο Κυριακού, στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού. Εκεί βρίσκεται ο πρώτος στην Αττική αδειοδοτημένος χώρος για την επεξεργασία και διαχείριση των υλικών αυτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν απομακρυνθεί από το Πεντελικό όρος 120 φορτία, ενώ η αποκομιδή θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια, αυτοδιοίκηση και δασαρχείο θα αναλάβουν τη δενδροφύτευση της περιοχής, η οποία είναι αναδασωτέα. Σήμερα, έξι παλιά λατομεία στην Αττική χρησιμοποιούνται για διαλογή και ανακύκλωση υλικών εκσκαφής και μπάζων. Η αποκατάσταση των «τραυματισμένων» ανάγλυφων των λατομείων μέσω της διαχείρισης τέτοιων υλικών προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ