Το ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες φορέων και κατοίκων της Εύβοιας πραγματοποίησε στις 12/3 δειγματοληψίες, επιτόπιες μετρήσεις και μικροβιολογικές-χημικές αναλύσεις στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης, σε νερά ρεμάτων και σε θαλασσινά νερά στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Από τους παρακάτω πίνακες όπου παρατίθεται στο πρωτόκολλο δειγματοληψίας φαίνονται τα σημεία δειγματοληψίας, οι συντεταγμένες τους και τα σημεία προέλευσής τους.

Στην συνέχεια από τον πίνακα μικροβιολογικών αναλύσεων στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης παρατηρούνται τα παρακάτω:

1)Το νερό από το Δήλεσι είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.

2)Στα 3 δείγματα από τον φάρο Αυλίδας στο 1 από αυτά στο υπ. αριθ. 3 βρέθηκε κολοβακτηρίδιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

3)Στην Αυλίδα από τα 2 δείγματα το 1 είναι προβληματικό στην οδό Κανάρη.

4)Στην Χαλκίδα από τα 5 δείγματα το υπ. αριθ. 10 είναι μικροβιολογικά φορτισμένο.

5)Στη Δροσιά το 2ο δείγμα είναι μολυσμένο με εντερόκοκκους.

6)Από τα 3 δείγματα στην Αρτάκη το 1 από τα 3 το υπ. αριθ. 14 είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.

7)Από τα 3 δείγματα στην Καστέλα το υπ. αριθ. 18 είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.

8)Στα ψαχνά το υπ. αριθ. 22 είναι επικίνδυνο για κατανάλωση.  

Στα δείγματα που πάρθηκαν από την θάλασσα στον συνημμένο πίνακα παρατηρείται υψηλό μικροβιακό φορτίο στα 4 από τα 8 δείγματα που ελήφθησαν στην περιοχή των Ναυπηγείων.

Στον πίνακα που ακολουθεί για τις αναλύσεις που έγιναν στα επιφανειακά νερά ρεμάτων στα 3 δείγματα από τα 4 τα μικρόβια είναι πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Στον πίνακα των χημικών αναλύσεων στα επιφανειακά νερά των ρεμάτων οι τιμές του χημικά καταναλισκόμενου οξυγόνου και των θειικών στον παραλιακό δρόμο του φάρου την Αυλίδας είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα ανώτατα όρια. Επίσης παρατηρούνται αυξημένες τιμές φωσφόρου στα δείγματα αυτά.

Στα δείγματα αυτά των ρεμάτων επίσης ιδιαίτερα στον παραλιακό δρόμο παρατηρούνται υπερβολικά αυξημένες τιμές της θολερότητας, αγωγιμότητας και διαλυμένου οξυγόνου.

Το επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ σε ρεπορτάζ που έκανε στις προαναφερόμενες περιοχές οι κάτοικοι μίλησαν και είπαν τα παρακάτω.

Χαλκίδα, μια πόλη που μοιάζει με ένα νόμισμα, έχει και αυτή δύο όψεις. Η μία όψη είναι το παλιό κέντρο, με τις πολυκατοικίες, την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, το μεγάλο πρόβλημα στο παρκάρισμα. Η άλλη, οι σχετικά νεότερες περιοχές, πιο αραιοκατοικημένες, χωρίς πολλή κίνηση, χωρίς πολύ θόρυβο.

Το ίδιο ισχύει και με το νερό της πρωτεύουσας της Εύβοιας, είναι ένα συμπέρασμα που καταλήξαμε μιλώντας με κατοίκους και των δύο περιοχών. «Όσοι ζουν στο κέντρο της πόλης, αποφεύγουν όσο μπορούν το νερό τη βρύσης και καταφεύγουν στο εμφιαλωμένο. Η γεύση του νερού της βρύσης δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, νιώθεις ότι δεν πίνεις νερό όπως είναι στη φυσιολογική μορφή του» μας είπε ο κύριος Δημήτρης Καραμέτσιος υπάλληλος σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

«Θα πλυθώ, θα κάνω το μπάνιο μου με το νερό της βρύσης, αλλά δεν θα το πιω, θα προτιμήσω το εμφιαλωμένο. Το περίεργο είναι πως όταν κάποτε το δοκίμαζα, άλλοτε έβγαζε μεγάλη αλμυρότητα, άλλοτε μια διαφορετική γεύση από αυτή του νερού, δεν ήταν δηλαδή το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά» σημείωσε η κυρία Δέσποινα Αμαλιάδου, γραμματέας σε συμβολαιογραφείο.

«Μένω στο κέντρο της Χαλκίδας και η περιέργεια μου μεγάλωσε όταν διαπίστωσα πως στην άλλη πλευρά της πόλης το νερό πίνεται κανονικά από τη βρύση. Σε συζητήσεις που κάναμε με φίλους γνωστούς, συγγενείς, όπου και διατυπώναμε τη συγκεκριμένη απορία, μας απαντούσαν πως ίσως και να ήταν θέμα επεξεργασίας των υδάτων. Η αλήθεια είναι πως δεν προχώρησα σε κάποιες περαιτέρω κινήσεις και απλά συμβιβάστηκα με την ιδέα πως θα χρησιμοποιώ μόνον εμφιαλωμένο νερό για την πόση της οικογένειάς μου» παραδέχθηκε ο κύριος Χάρης Κεραμιδάς, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων.

Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στη νεότερη περιοχή της Χαλκίδας, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν το νερό όπως αυτό βγαίνει από τη βρύση. «Μόλις ανοίγω τη βρύση πίνω το νερό, δεν έχω νιώσει ποτέ κάποια δυσάρεστη γεύση, αν είχε συμβεί κάτι θα το είχα ακούσει από τους γονείς μου» μας είπε ο Σταμάτης Πολύζος, φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που λόγω κορωνοϊού περιορίζεται σε τηλεδιασκέψεις.

«Είναι όντως παράξενο σε μια πόλη, όπως η Χαλκίδα που σίγουρα δεν είναι και από τις μεγαλύτερες, να υπάρχει διαφορά στην ποιότητα του νερού. Ίσως σε εμάς να έρχεται σε μια πιο πρωτογενή και πιο καθαρή μορφή, είναι πάντως μια κατάσταση χρόνων» τα λόγια της κυρίας Ευδοξίας Παπαδή, που διατηρεί αρτοποιείο.

Συνομιλώντας με κατοίκους στην Αρτάκη, καταλάβαμε πως αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με το κέντρο της Χαλκίδας. «Εγώ μπορώ να σας πω και για τις δύο περιοχές και αυτό διότι εργάζομαι στην Αρτάκη και παράλληλα ζω στο κέντρο της Χαλκίδας. Τόσο εδώ στην Αρτάκη όσο και στη Χαλκίδα δεν χρησιμοποιούμε το νερό της βρύσης όταν θέλουμε να πιούμε, παρά μόνον εμφιαλωμένο, το νερό της βρύσης έχει διαφορετική γεύση, ενίοτε στα όρια της ενοχλητικής στο στόμα» μας είπε η κυρία Ζέτα Ανανιάδου, υπάλληλος σε βενζινάδικο.

«Ήρθα να παίξω με τα παιδιά μου λίγο ποδόσφαιρο και βλέπετε πως είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι, έχουμε μαζί μας τα μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό. Δεν πίνουμε ποτέ το νερό από τη βρύση, το χρησιμοποιούμε μόνο για να κάνουμε το μπάνιο μας ή για να πλύνουμε το αυτοκίνητο» μας είπε γελώντας ο κύριος Άγγελος Βιτζηλαίος που όντας σε προσωρινή αναστολή ξέκλεψε λίγο χρόνο και επιδόθηκε σε αθλοπαιδιές μαζί με τα δύο παιδιά του.

«Το νερό μας είναι καθαρό, κρυστάλλινο, πίνεται κατευθείαν από τη βρύση. Γνωρίζω πως στη Χαλκίδα έχουν κάποια προβλήματα, εμείς εδώ ευτυχώς έχουμε μια χαρά νερό» σημείωσε ο κύριος Παντελής Μουρούζης, συνταξιούχος, κάτοικος της Δροσιάς, μιας κωμόπολης σε μικρή απόσταση από τη Χαλκίδα..

Χωρίς προβλήματα με το νερό της βρύσης και στην Αρτάκη, όπως μας είπε ο κύριος Νίκος Παλαλάς, συνταξιούχος, που απολάμβανε τον ήλιο στην κεντρική πλατεία: «Είμαι γέννημα – θρέμμα της περιοχής, μια ζωή θυμάμαι τον εαυτό μου να ανοίγει τη βρύση και να πίνω κατευθείαν το νερό. Θέλεις άλλες εποχές όταν ήμουν μικρό παιδί ή νεαρός, όμως ακόμα και τώρα, το ίδιο κάνω». Συνηγόρησε πάντως και ο φίλος του Φαίδων Χρυσικός, επίσης συνταξιούχος: «Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με το νερό της βρύσης, εννοώ γενικό πρόβλημα όλης της περιοχής. Φυσικά και δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται σε κάθε σπίτι, αλλά δεν θυμάμαι ολόκληρη η περιοχή να έχει αντικειμενικά κάποιο ζήτημα με το νερό».

Στην Καστέλλα και τα γειτονικά της Ψαχνά οι κάτοικοι μας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ποιότητα του νερού. «Υπάρχουν εποχές που το διπλανό ποτάμι στερεύει και αυτό επηρεάζει την ποιότητα του νερού, βγαίνει πιο στυφό. Όταν το ποτάμι έχει νερό, τότε δεν συναντάμε κάποιο πρόβλημα, πίνουμε κανονικά το νερό από τη βρύση» μας είπε ο κύριος Αντώνης Σημαντήρας, αυτοκινητιστής στο επάγγελμα και μόνιμος κάτοικος Καστέλλας.

«Το θετικό είναι πως το πρόβλημα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί μόνιμο. Έχει τύχει να ανοίξω τη βρύση και το νερό να με ενοχλεί, είτε ως γεύση είτε ως ποιότητα, όμως την επόμενη ημέρα έχει επανέλθει. Θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο να ζούσαμε μια παγιωμένη κατάσταση και να αναγκαζόμαστε να πίνουμε μόνον εμφιαλωμένο» τόνισε η κυρία Λίτσα Μήτρου, ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ στα Ψαχνά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι εντοπίζεται πρόβλημα στο πόσιμο νερό καθώς και στη θάλασσα και τα ρέματα.

Οι Δήμοι και η περιφέρεια που θα διαβιβαστούν τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ