Δύο τόνους ακατάλληλων οστράκων κατέσχεσε το Λιμενικό

Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκαν ραγδαία οι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Για δε τα λαχανικά, η επικινδυνότητά έγκειται στο γεγονός – όπως καταγγέλλουν διάφοροι παραγωγικοί φορείς της χώρας μας- ότι αυτά είναι γεμάτα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Επίσης από έρευνα του ΠΑΚΟΕ διαπιστώθηκε ότι είναι γεμάτα με επικίνδυνα μικρόβια (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και E. coli)

Μια πρόσφατη καταγγελία που έγινε διαπιστώνεται ότι τα οστρακοειδή που κατασχέθηκαν όπως παρακάτω γράφεται ήταν αλλοιωμένα και η μεταφορά τους ήταν εκτός προδιαγραφών και δεν είχαν ούτε τα κατάλληλα έγγραφα για την προέλευση τους

Πριν από ένα χρόνο το ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες είχε εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και υδραργύρου, τοξικών και επικίνδυνων βαρέων μετάλλων σε οστρακοειδή, με αποτέλεσμα αυτά να καταστραφούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες της οστρακοκαλλιέργειας που λειτουργούν στα Τουρκικά παράλια, δέχονται πάρα πολλούς τόνους τοξικών, αστικών και βιομηχανικών ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΕΙΤΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ.  

Παρακάτω παρατίθεται ο πρόσφατος εντοπισμός ανεξέλεγκτων παρόμοιων προϊόντων.

Όστρακα βάρους 1.968,300 κιλών, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εν μέρει υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 54, 51, 39 και 56 ετών για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διακριτικής επιτήρησης και συντονισμένης επιχείρησης των στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και με τη συνδρομή στελεχών της Ομάδας Δίωξης Παράτυπα Εισελθόντων Προσώπων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερρών, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω να μεταβαίνουν απογευματινές ώρες με λέμβο τύπου πλάβα, στα τουρκικά παράλια, όπου φόρτωσαν ικανή ποσότητα οστράκων την οποία στη συνέχεια μετέφεραν μέσω του ποταμού Έβρου στην ελληνική επικράτεια, στην περιοχή Άη Γιώργη Δέλτα Έβρου. Στη συνέχεια μεταφόρτωσαν τα όστρακα σε δύο Ι.Χ. οχήματα, ενώ μόλις αντελήφθησαν την παρουσία των στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και των Συνοριοφυλάκων, επιβιβάστηκαν στη λέμβο και διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα προς τις εκβολές του ποταμού. Άμεσα τους ακινητοποίησε το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, ενώ η λέμβος ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Τα ανωτέρω αλιεύματα, κρίθηκαν ακατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπροσθέτως, το σκάφος μεταφοράς τους δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής), ενώ δεν έφερε στοιχεία αναγνώρισης στις παρειές του καθώς και ναυτιλιακά έγγραφα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα δύο οχήματα, το σκάφος, καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ