Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη ΔΕΠΑ και όλες τις δορυφόρες εταιρείες περί αυτήν για την εγκατάλειψη του προγράμματος που είχε εξαγγείλει εδώ και πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα αυτό είχε στόχο την παροχή φυσικού αερίου ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές που είχαν εξάρτηση από τον λιγνίτη, ως μπόνους στην πληττόμενη υγεία των πολιτών της Κοζάνης, της Φλώρινας, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης.
Εντούτοις το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα και είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαφανιστεί η λέξη τηλεθέρμανση από το λεξιλόγιο των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.
Η τηλεθέρμανση βρίσκεται στον αέρα κι ενώ μπορεί με βασικό τροφοδότη το φυσικό αέριο να λειτουργήσει κεντρικά και να βοηθήσει τις παραπάνω πληττόμενες περιοχές.
Είναι αδιανόητο να έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών και στο τέλος να διαγράφονται εν ριπή οφθαλμού οι κόποι τους.
Η πρόταση του ΠΑΚΟΕ είναι να ξεκινήσει ένας αμείλικτος αγώνας των κατοίκων και των τοπικών αρχών των συγκεκριμένων περιοχών με βάση την επαναφορά της τηλεθέρμανσης και την υλοποίησή της σε αυτές τις περιοχές.
Συμμεριζόμαστε και συμφωνούμε απόλυτα με τις προτάσεις και τις δηλώσεις των κυρίων Σολάκη και Παπαγρηγορίου.
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους. Δυστυχώς στη Φλώρινα έχουν εκλεγεί ανίκανοι, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται επικεφαλής μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας, αλλά ελέγχονται από τις παραεξουσίες, αυτοί που βγήκαν τώρα είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Το έργο της τηλεθέρμανσης θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν, αλλά το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι ο αγωγός. Και τώρα λόγω της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, ακυρώνεται ολόκληρο το έργο, κάτι που το θεωρώ και είναι απαράδεκτο. Θα μπορούσε να συνεχιστεί με τη χρήση βιομάζας, η οποία μάλιστα είναι κι ένα προϊόν που επιδοτείται. Το γελοίον του πράγματος είναι πως μας ανακοίνωσαν πως ως δημότες απαλλασσόμαστε από την οικονομική επιβάρυνση του σκαψίματος για το έργο, που ήταν δέκα ευρώ το μέτρο, αλλά το κόστος των αγωγών που είναι διακόσια ευρώ το μέτρο, εξακολουθούμε να το πληρώνουμε» δεν κρύβει την αγανάκτησή του μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Παντελής Σολάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Φλώρινας.
«Με δικές μας ενέργειες όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε το έργο, αλλά πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε. Άνθρωποι χωρίς ικανότητες, χωρίς προσόντα, βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της δημοτικής αρχής κι εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες της ανικανότητάς τους Εξαιτίας του δημάρχου ενταφιάστηκε το μεγαλύτερο προγραμματισμένο έργο στο Δήμο Φλώρινας από τη δημιουργία του μετά την απελευθέρωση. Δεν θα μπω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω τους πανηγυρικούς ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής ότι έφερε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα. Και ο πιο αδαής γνωρίζει πια ότι η Δημοτική Αρχή δεν έφερε το φυσικό αέριο. Μας δίνουν το Φυσικό Αέριο ως αντάλλαγμα, ανισομερές όμως, του ενταφιασμού της τηλεθέρμανσης. Μας κάνουν ατομικούς καταναλωτές φυσικού αερίου για να αυξήσουν τον αριθμό των πελατών και να αποβεί συμφέρουσα η επένδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Δεν μπορώ να δεχτώ την αποδοχή αυτής της κατάστασης από την πλευρά του Δήμου χωρίς καμία αντίδραση. Και όχι μόνο αυτό. Δεν μπορώ να συναινέσω στην απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών να δεχτούν ως νίκη μια αδιαμφισβήτητη ήττα Στον Δήμο Φλώρινας όμως δεν ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία. Δεν συγκλήθηκε ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το μείζον αυτό θέμα. Επειδή όμως ο Δήμαρχος έλαβε προσωπικά μια τέτοια απόφαση δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποβαίνει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» καταλήγει ο κ. Σολάκης.
Η δήλωση του δημάρχου
Όλα ξεκίνησαν μετά τη δήλωση του δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη ότι «η προγραμματισμένη για το έτος 2023 διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης στερεί από την πράξη «Τηλεθέρμανση Φλώρινας» την απαιτούμενη θερμική ενέργεια για την λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης και αίρει την σκοπιμότητα υλοποίησης του υποέργου 5 «Μετασκευές ΔΕΗ» το οποίο ήταν υποχρέωση της Δ.Ε.Η Α.Ε. και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση κατασκευής του. Έτσι, με βάση τις νέες συνθήκες, είναι αδύνατη η ολοκλήρωση όλων των υποέργων της πράξης της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας καθώς και η έναρξη των διαδικασιών της Τηλεθέρμανσης Μελίτης και προκύπτει η ανάγκη αναθεώρησης του προγραμματισμού και η αλλαγή των διαδικασιών για τη θέρμανση των κατοίκων της πόλης».
Το ΠΑΚΟΕ επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου, από το οποίο πήραμε την απάντηση πως «ο δήμαρχος δεν προτίθεται να τοποθετηθεί δημοσίως και ό,τι έχει να πει, θα το πει στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Οι παλινωδίες του δημάρχου
Ο δήμαρχος Φλώρινας πάντως μέμφεται για τις παλινωδίες του στο μείζον θέμα της διακοπής της τηλεθέρμανσης. Ήταν αυτός που τον Σεπτέμβριο του 2019 στη σύσκεψη φορέων της Π.Ε.Φλώρινας δήλωνε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, γιατί μας πλήττει, είναι να εξασφαλίσουμε καταρχάς την τηλεθέρμανση, η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα έργο 55 εκ. ευρώ, είναι σε στάδιο κατασκευής, έχει φτάσει μέχρι τα όρια του αστικού ιστού και τώρα αναμένεται να μπει και προς την πόλη». Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 χαρακτήριζε την τηλεθέρμανση «ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας». Στις 8 Μαρτίου του 2020 ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου επισκέφθηκε τον Δήμο Φλώρινας και ο δήμαρχος μίλησε για «το υψηλό κόστος θέρμανσης, την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της τηλεθέρμανσης και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου». Και ύστερα από αυτές τις σαφείς δηλώσεις, που δεν επιδέχονταν καμία αμφισβήτηση τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν, αίφνης, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε η μεγάλη στροφή. Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι «για την ακύρωση του έργου της ολοκλήρωσης της τηλεθέρμανσης δεν ευθύνεται ο Δήμος αλλά η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας να απενταχθεί το έργο». Κι εδώ γεννιούνται σοβαρές ενστάσεις.
Πρώτον, γιατί δεν αντέδρασε μπαίνοντας στη διαδικασία να εξηγήσει στους αρμόδιους ότι η τηλεθέρμανση είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο και ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους δημότες σε σχέση με το φυσικό αέριο για το οποίο θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα αγοράς καυστήρα, εγκατάστασης και αντικατάστασης οικιακών συσκευών; Δεύτερον, γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους και να καθορισθεί πλειοψηφικά και από κοινού η στάση που θα ακολουθηθεί; Τρίτον, πώς κατάφερε εν ριπή οφθαλμού να αλλάξει στάση και να ξεχάσει όλα όσα έλεγε για την τηλεθέρμανση;
Καυτά ερωτήματα
«Στον τοπικό γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση για τη συμφωνία βιώσιμης λύσης των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία. Ο Προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστής Μουσουρούλης και οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης συμφώνησαν στο εξής: Μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης θα είναι η κατασκευή μιας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων. Η λύση αυτή θα στηρίζεται και στο φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας.
Γιατί λοιπόν δεν θα μπορούσε και ο Δήμος Φλώρινας να συμμετέχει στην εταιρεία και να ολοκληρώσει την τηλεθέρμανση;
Γιατί η μεταλιγνιτική περίοδος έγινε επιχείρημα μόνο για τον ενταφιασμό της δικής μας τηλεθέρμανσης;
Γιατί εγκαταλείπεται ένα ώριμο έργο που έφτασε ως την είσοδο της πόλης και έχει πληρωθεί μέχρι κεραίας ως αυτή τη φάση;
Γιατί η ΔΕΗ δεν μπορούσε να κατασκευάσει τη μονάδα απομάστευσης αλλά μπορεί να κατασκευάσει τη μονάδα ΣΗΘΥΑ για την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο;
Γιατί οι Φλωρινιώτες θα πρέπει να πληρώσουν το βαρύτατο κόστος για τον καυστήρα του φυσικού αερίου., την εγκατάσταση και την αλλαγή των οικιακών συσκευών, όταν με την τηλεθέρμανση θα είχαν δωρεάν τους εναλλάκτες και καμία οικονομική υποχρέωση;
Και εν κατακλείδι, από Κοζάνη και Αμύνταιο μεριά είναι οι …κουτοί της υπόθεσης; Και εμείς οπό εδώ μεριά, οι έξυπνοι που πιάσαμε όλους τους άλλους στον ύπνο;» η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του δήμου Φλώρινας Γιώργου Παπαγρηγορίου.
«Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα η Δημοτική Αρχή οφείλει να ανασκευάσει τη θέση της. Να διεκδικήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης με την ταυτόχρονη έλευση του φυσικού αερίου. Εκεί όπου δεν θα φτάσει η τηλεθέρμανση, κατά κύριο λόγο στις κοινότητες μας, να φτάσει το Φυσικό Αέριο. Δικαιούμαστε και τα δύο και για έναν ακόμη λόγο. Ως ανταποδοτικό όφελος της απολιγνιτοποίησης η οποία θα φέρνει στον τόπο μας το κλείσιμο των ορυχείων, των εργοστασίων της ΔΕΗ και κατά συνέπεια ακόμη περισσότερη ανεργία και τεράστιες απώλειες εισοδημάτων» τονίζει ο κ. Παπαγρηγορίου.
Προτάσεις
Ο κ. Παπαγρηγορίου καταθέτει τις προτάσεις του που είναι οι ακόλουθες:
-Διακοπή των διαδικασιών απένταξης του έργου της τηλεθέρμανσης.
-Κατασκευή μονάδας μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας (αντίστοιχη του Αμυνταίου) 50 έως 70 μεγαβάτ για παροχή θερμικής ενέργειας σε αντικατάσταση της θερμικής ενέργειας που θα εξασφάλιζε η ΔΕΗ από τον ΑΗΣ-Μελίτης, ο οποίος διακόπτει τη λειτουργία του.
-Χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, εάν θέλουμε να μιλάμε για ειλικρινά δίκαιη μετάβαση. Να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ χρηματοτοδοτεί την κατασκευή μονάδας(ΣΗΘΥΑ) για την εξασφάλιση των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου. Το επιχείρημα ότι είναι τηλεθερμάνσεις σε λειτουργία είναι βάσιμο, βάσιμο όμως είναι και το επιχείρημα ότι απαιτείται η κατασκευή μονάδας θερμικής ενέργειας μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας, διότι η τηλεθέρμανση της Φλώρινας είναι έργο σε εξέλιξη και έχουν ήδη δαπανηθεί μεγάλα ποσά
-Συνέχιση του έργου του δικτύου της τηλεθέρμανσης, το οποίο σταμάτησε στην είσοδο της πόλης και συνέχιση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην τοποθέτηση των εναλλακτών. Έχουν ήδη δαπανηθεί 16 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 17 που απαιτούνται είναι εξασφαλισμένα.
-Επανέναρξη των διαδικασιών της τηλεθέρμανσης Μελίτης η οποία συνδέεται με την πρόταση για την κατασκευή μονάδας μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας.
Εναλλακτική πρόταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης ως μονάδας φυσικού αερίου η οποία ταυτόχρονα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλίζει τη θερμική ενέργεια για τις τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Μελίτης.
Τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης
- Φθηνότερη θέρμανση κατά τη λειτουργία της για τους κατοίκους
- Ελάχιστη δαπάνη, επειδή οι εναλλάκτες είναι πληρωμένοι για όλους από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τη αγορά του καυστήρα, την εγκατάσταση του, τις αλλαγές των οικιακών συσκευών. Ακόμα και στην εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση εφαρμογής προγράμματος «Εξοικονομώ» γνωρίζουμε ότι στα προγράμματα αυτά τίθενται όροι και προϋποθέσεις που καθιστούν δυσχερή την ένταξη όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
- Ενεργειακή αυτονομία αφού η πρώτη ύλη καυσίμου είναι εγχώρια
- Η μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη επιτυγχάνει σε σχέση με την τεράστια ανεργία και την απειλούμενη από την απολιγνιτοποίηση διόγκωση της:
α. Τη διάσωση θέσεων εργασίας στα ορυχεία της περιοχής
β. Τη στήριξη της χειμαζόμενης αγροτικής οικονομίας, γιατί προσφέρει στους αγρότες εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και συγκεκριμένα τη δυνατότητα καλλιέργειας και πώλησης προϊόντων βιομάζας για την τηλεθέρμανση που εξασφαλίζει σίγουρο και εγγυημένο εισόδημα. Συγκεκριμένα, πραγματοποίηση συμβολαιακής γεωργίας όπου η μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας θα συνάψει συμβόλαια απορρόφησης της παραγόμενης βιομάζας. Ως βιομάζα θεωρούνται πέρα από τα γεωργικά υποπροϊόντα, άχυρα κλπ., τα οινικά προϊόντα(στέμφυλα-βόστρυχες) και μια σειρά από προωθούμενες καλλιέργειες απόλυτα προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα του τόπου μας π.χ. καλλιεργούμενα γαϊδουράγκαθα κ.α.
γ. Την ένταξη νέων αγροτών στο επάγγελμα με κίνητρο τη βέβαιη απορρόφηση της παραγωγής.
δ. Την δυνατότητα ίδρυσης θερμοκηπιακών πάρκων με εξασφαλισμένη τη θερμική ενέργεια
ε. Την ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων με εξασφαλισμένη τη θερμική ενέργεια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις
στ. Μια οικονομικά πανίσχυρη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης του Δήμου Φλώρινας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και κινεί με τις δραστηριότητες της την τοπική οικονομία
ζ. Εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων