ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 490/11/2/2021
✔Τι έδειξε η έρευνα του ΠΑΚΟΕ
✔Η αντιπολίτευση στον ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ θέλει να «κουκουλώσει» το πρόβλημα
Το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά τον Ιούλιο του 2020 ανέλαβε να πραγματοποιήσει την επιστημονική διερεύνηση των ρύπων της περιοχής, ένα έργο που υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις από το επιστημονικό συνεργείο του.
Η πρώτη φάση περιελάμβανε την καταγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των χαρακτηριστικών του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ» με επιτόπιες παρατηρήσεις και τη μελέτη για τη χρησιμοποίηση μοντέλων καννάβου σε επιλεγμένες θέσεις για τη μέτρηση αερίων ρύπων σε απόσταση από 50 μέτρα έως δύο χιλιόμετρα περιμετρικά και ακτινωτά της τσιμεντοβιομηχανίας.
Η δεύτερη φάση περικλείει την υλοποίηση της έρευνα που διήρκησε ένα μήνα, το πόρισμα και τις προτάσεις που προέκυψαν από τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ, όλα αυτά καταγεγραμμένα σε 939 σελίδες, δηλαδή:
– 24ωρες μετρήσεις πέντε βασικών παραμέτρων – ΡΜ10, ΡΜ2,5, VOC, Φορμαλδεΰδη, διοξειδίου του θείου και τριών συμπληρωματικών – ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, διοξείδιο του αζώτου, ραδιενεργός ακτινοβολία.
– 24ωρη δειγματοληψία και επιτόπιες μετρήσεις σε δείγματα πόσιμου νερού και δειγματοληψία τρεχούμενου νερού από ρεύματα παρακείμενα του εργοστασίου.
– Εδαφολογικές μετρήσεις – αναλύσεις σε απόσταση 50 μέτρων έως 750 μέτρων περιμετρικά και ακτινωτά της τσιμεντοβιομηχανίας
– Στατιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
– Συμπεράσματα από την εφαρμογή του μοντέλου διασποράς ρύπων.
Τα συμπεράσματα από τη 15ήμερη έρευνα είναι τα εξής:
1) Από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν ακτινωτά και περιμετρικά στο εργοστάσιο, διαπιστώθηκε ότι οι επτά σε όλες σχεδόν τις τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, γεγονός που καθιστά αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ Α.Ε.» είναι υπεύθυνο για την επικρατούσα ρυπασμένη ατμόσφαιρα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (3-4 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια).
Η ραδιενεργός ακτινοβολία που βρέθηκε στις μετρήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης της ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας.
Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου, εξίσου επικίνδυνων ρύπων.
Με βάση την ως άνω μελέτη αλλά και την εκτεταμένη μόλυνση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος αλλά και στο νερό προς κατανάλωση της περιοχής, ο Δήμος Παύλου Μελά κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της βιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», που αφορά στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10).
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν συστηματικές υπερβάσεις των ανώτατων προβλεπόμενων ορίων για 14 συναπτά έτη από το 2005 (με εξαίρεση το 2013) μέχρι και το 2019. Θλιβερό είναι επίσης ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το διπλάσιο σε αναλογία ποσοστό πρόωρων θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διάφορα τοξικά σωματίδια σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δήμος μόλις έλαβε τα συμπεράσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ τα κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος και να παρθούν αποφάσεις που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο κι ενώ υπάρχουν τόσο σοβαρά στοιχεία που επιβεβαιώνουν το χρόνιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Παύλο Μελά, κ. Γεώργιος Λίλτσης, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση και στον Δήμο αλλά και στον φορέα μας εντελώς αναιτιολόγητα λέγοντας και υπονοώντας ότι δεν είμαστε αξιόλογο εργαστήριο για να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους μετρήσεις και ό,τι κάνουμε είναι μόνο για προσωρινές εντυπώσεις. Τόνισε μάλιστα πως και η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Δήμος είναι χαμένη υπόθεση και για γέλια και πολλά άλλα τα οποία μας προσέβαλαν βάναυσα!
Η άκρως προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά του κ. Λίλτση, χωρίς να μας γνωρίζει κι έχοντας υπόψη του το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης με την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης αφού το ΚΕΚ ΠΑΚΟΕ κατέθεσε αγωγή εναντίον του, η οποία θα εκδικαστεί ενώπιον του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης στις 23/03/21.
Το ΠΑΚΟΕ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν και μάλιστα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να θίξει και να προσβάλει την αξιοπιστία του, αφού εδώ και 42 χρόνια μοναδικό μας μέλημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία των πολιτών.
Η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» πήρε άδεια και λειτουργεί τη μονάδα καύσης απορριμμάτων με τη χρήση των ιδιαίτερα τοξικών και καρκινογόνων για την ατμόσφαιρα RDF και SRF. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα όχι μόνο για την αποφυγή των ευρωπαϊκών προστίμων αλλά πάνω από όλα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.