ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 482/30/1/2021
Καθοδική πορεία των πωλήσεων στα κηπευτικά της Ελλάδας
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει την ανεξέλεγκτη διακίνηση και εισαγωγή κηπευτικών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, σε αυτά να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και στο πιάτο μας να εγκυμονεί ο κίνδυνος της καρκινογένεσης.
Επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό η διακίνηση προϊόντων που περιέχουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα απαγορευμένα, δημιουργούν προϋποθέσεις μιας επικίνδυνης διατροφής.
Γι’ αυτο οι καταναλωτές πρέπει να ρωτούν επισταμένα, στις λαϊκές αγορές, στα σουπερμάρκετ και σε άλλες υπαίθριες αγορές, την προέλευση των προϊόντων καθώς και να ζητούν επιμόνως στους πωλητές να τους επιδεικνύουν τα παραστατικά αγοράς.
Παρακάτω παρατίθενται συζητήσεις συνεργατών του ΠΑΚΟΕ με τους υπεύθυνους παραγωγικών ομάδων, απ’ όπου διαπιστώνεται η ανικανότητα της κρατικής μηχανής να ελέγξει τις επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών εισαγωγές προϊόντων.
Το ΠΑΚΟΕ οργανώνει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο συστηματικούς ελέγχους σε λαϊκές αγορές, σουπερμαρκετ και υπαίθριες αγορές για την ποιότητα των κηπευτικών που διακινούνται.
Καθοδική πορεία παρουσιάζουν οι πωλήσεις κηπευτικών από την Κρήτη στην εσωτερική ελληνική αγορά, καθώς η κρίση δεν θα μπορούσε να μην χτυπήσει και το τραπέζι του καταναλωτή. Την ίδια στιγμή οι τιμές για τον παραγωγό παρουσιάζονται ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων από την Τουρκία. «Εν συγκρίσει με πέρυσι μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά που φτάνει το 50%. Υπάρχει μειωμένη ζήτηση παντού και στις λαχαναγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος είναι ζορισμένος οικονομικά, αυτή είναι η αλήθεια Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ντομάτες από την Αλβανία που έχουν δοθεί στην τιμή των σαράντα λεπτών το κιλό. Εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές. Ό,τι ποιότητα και να έχει αυτό το προϊόν τη στιγμή που μπορεί το σούπερ μάρκετ και ο έμπορος να το πουλήσουν πιο εύκολα λόγω της κρίσης, γιατί να πάρει τη δικιά μας που ζητάμε πενήντα – λεπτά λεπτά για τον παραγωγό; Ακόμα και ισπανικές ντομάτες έχουν έλθει και τώρα με την αθρόα εισαγωγή από χώρες της Βόρειας Αφρικής θα έχουμε πολλά προβλήματα Φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» είπε στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Μανώλης Δαράκης, πρόεδρος στην ´Ομάδα Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, στην πρώτη ομάδα που πιστοποιήθηκε πανελλαδικά στα κηπευτικά, στην οποία συμμετέχουν 45 παραγωγοί της περιοχής και παράγουν πάνω από 4.500 τόνους ποιοτικά κηπευτικά, με πανελλήνια φήμη. Ιδιαίτερα μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές που έκανε η Ομάδα σε Τσεχία και Βουλγαρία, από όπου μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια παραγγελία.
«Ο κόσμος που έχει χάσει τη δουλειά του και του έχουν κόψει το μισθό τι να κάνει, θα περιορίσει τις αγορές του. Για αυτό και βλέπουμε μια μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος. Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δεν παίρνει πάνω από δεκαπέντε – είκοσι λεπτά το κιλό για τις ντομάτες και κινδυνεύει να μην μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα. Ελπίζουμε να αλλάξει λίγο η κατάσταση γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Ο καιρός επηρέασε πολύ την αγορά. Με το να είναι πολύ ζεστός μέχρι και τον Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να παράγουν ντομάτες σε όλη την Ελλάδα και να υπάρχει υπερεπάρκεια στην αγορά» επισήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λαφονησίου κ. Α. Μαρακάκης.
Το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης έχει φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Ν. Χανίων. Αυτή τη στιγμή στο Ν. Χανίων οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες εκτείνονται σε μια έκταση 1800 στρ. στη Κουντούρα, 1100 στρ. στα Φαλάσαρνα και στο Λαφονήσι σε 700 στρ. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους έφευγε προς την τοπική αγορά κάτι που τώρα δεν γίνεται περιορίζοντας κατά πολύ τις δυνατότητες πώλησης των προϊόντων τους. Στα Χανιά, στα θερμοκήπια παράγονται ως επί το πλείστον τομάτες, λιγότερο αγγούρια και κάποιες ποσότητες πιπεριάς και μελιτζάνας.
«Εδώ και δύο μήνες οι τομάτες ήταν στα αζήτητα. Κυμαίνονταν η τιμή από 15 έως 20 λεπτά για το 90% της παραγωγής και άντε ένα 10% να έφτανε τα 30 λεπτά το κιλό. Τις τελευταίες ημέρες τώρα ανέβηκε λίγο η τιμή και έφτασε στα 30-40 λεπτά, για κάποιες μικρές ποσότητες έφτασε και 50 λεπτά το κιλό, αλλά αυτό τις τελευταίες ημέρες» τονίζει ο κ. Γιώργος Χαλκιάς πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κουντούρας και του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου.
«Για μας το μεγάλο θέμα είναι η εστίαση. Έγιναν δύο τεράστιες εισαγωγές από Τουρκία και Αλβανία και έριξαν τις τιμές προς τα κάτω, εισαγωγές που δεν χρειάζονταν γιατί έφταναν οι δικές μας τομάτες. Αλλά με κλειστή την εστίαση, απευθυνόμαστε όλοι στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα υπάρχει υπερπροσφορά και οι τιμές για τον παραγωγό είναι χαμηλές» συμπληρώνει ο κ. Χαλκιάς, αναφέροντας επίσης πως οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση.
«Αν άνοιγε η εστίαση, έστω με το κάθε μαγαζί να δέχεται το 30% των πελατών που έπαιρνε πριν, τότε τα πράγματα θα βελτιώνονταν πολύ και για μας. Όμως ποιος πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει πριν το Πάσχα;» αναρωτιέται. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κ. Αντώνης Αρετουλάκης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Κισάμου, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο Λαφονήσι.
«Είναι πολύ δύσκολος μήνας ο Γενάρης τώρα. Τις τελευταίες ημέρες μπήκαμε σε μια καλύτερη ροή αλλά τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Σε 10 ημέρες μπορεί να έλθουν τα πάνω κάτω στις τιμές, στις ποσότητες που θέλει η αγορά» τονίζει.
Αναφορικά με τη μη λειτουργία της εστίασης ο κ. Αρετουλάκης παρατηρεί πως « σε ταβέρνες- εστιατόρια γίνεται μεγάλη κατανάλωση των προϊόντων μας. Όταν είναι κλειστά τώρα τρεις μήνες υπάρχει θέμα. Πλέον υπάρχει θέμα και με το εξωτερικό γιατί ένα μέρος της παραγωγής μας εξάγονταν, τώρα και με τα προβλήματα και εκεί και με την εστίαση να μην λειτουργεί έχουμε προβλήματα».
Αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία
Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιστολή που του κοινοποιήθηκε από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Παραγωγής εκτός Εποχής Κηπευτικών & Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας με την οποία έθετε το ζήτημα αθρόων εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθηνών, λόγω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, τουρκικών κηπευτικών αμφιβόλου ποιότητας με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους παραγωγούς κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, «από 1-23 Νοεμβρίου 2020, έχουν ήδη δημοσιευθεί στο σύστημα RASFF, 26 υπερβάσεις MRLs σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία και φυτοφαρμάκων που έχουν καταργηθεί στην Ε.Ε».
«Η χρήση τέτοιων φυτοφαρμάκων συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ευρωπαίους παραγωγούς που συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγείας και περιβάλλοντος», τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας πως «η νομοθεσία της ΕΕ που ρυθμίζει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων διασφαλίζει ότι τα ίδια πρότυπα ασφάλειας ισχύουν εξίσου για τα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ και εισάγονται από τρίτες χώρες».
Ο ίδιος ρωτά τημ Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Θα αποζημιώσει οικονομικά τους ευρωπαίους καλλιεργητές για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το αυξημένο κόστος που προκύπτει σε αυτούς από την άνιση χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε σχέση με τρίτες χώρες;
Προτίθεται να πραγματοποιήσει νέες επιθεωρήσεις στην πηγή για τον έλεγχο της χρήσης φυτοφαρμάκων στα κηπευτικά στην Τουρκία;».