ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 481/28/01/2021

Ακατάλληλο το νερό στο Διμηνιό – Στο νοσοκομείο δύο παιδιά, παρενέβη ο εισαγγελέας – Καμία αντίδραση από τον δήμαρχο

Το ΠΑΚΟΕ δέκα χρόνια πριν είχε εντοπίσει το πρόβλημα όχι μόνον στο Διμηνιό αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Κιάτου.

Τότε μετά τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των αναλύσεων είχε καταγγείλει την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής και είχε απευθυνθεί και στον εισαγγελέα Κορίνθου για την παρέμβασή του. Το πρόβλημα επανέρχεται δριμύτερο. Η έλλειψη αποχετευτικών και η δημιουργία συγκοινωνούντων δοχείων των βοθρολυμάτων με το δίκτυο ύδρευσης δημιουργεί ένα θανατηφόρο κοκτέιλ βοθρολυμάτων με το νερό του δικτύου.

Ρωτούμε τον Δήμαρχο να απαντήσει στους δημότες του:

1) Ποιες ενέργειες έχει κάνει ούτως ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο αποχέτευσης;

2) Από πότε γνωρίζει για το θέμα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό δεδομένου ότι ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος και υπόλογος απέναντί τους ώστε να τους προσφέρει καθαρό νερό ανθρώπινης κατανάλωσης;

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Διμηνιού στο Κιάτο Κορινθίας σύμφωνα με τις οποίες το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, είναι μαύρο, με πολλά άλατα, ενώ έχουν βρεθεί και σκουλήκια μέσα σε αυτό, επίσημος έλεγχος των αρχών πιστοποίησε την ακαταλληλότητα του νερού. Έτσι, οι κάτοικοι, αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις, καθώς με το νερό που έρχεται στις βρύσες τους δεν μπορούν να πλύνουν ούτε τα πιάτα τους.

Λίγο έλειψε πάντως να έχουμε πολύ πιο δραματικές εξελίξει αφού το συγκεκριμένο νερό έστειλε στο νοσοκομείο δύο αδερφάκια από την περιοχή. Η Ειρήνη Γαλάνη, θεία των παιδιών, που κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της Αθήνας εξαιτίας του νερού μίλησε στα ΜΜΕ και προέβη σε σοβαρές καταγγελίες: «Δυστυχώς το νερό είναι χάλια. Στις οικίες που δεν έχουν εγκατάσταση φίλτρων, είναι το νερό όπως το βλέπετε στις εικόνες. Το πρόβλημα είναι αρκετά χρόνια. Οι γιατροί μάς βοήθησαν να καταλάβουν πώς νόσησαν τα δύο παιδιά. Το κοριτσάκι νόσησε στην πρώτη καραντίνα λίγο μετά το Πάσχα, με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από καμπυλοβακτήριο που βρίσκεται σε βρώμικα χέρια και μολυσμένο νερό. Το αδερφάκι της τριών ετών νόσησε πιο βαριά, με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα» υπογράμμισε η κυρία Γαλάνη ενώ σημείωσε ότι οι γιατροί παρότρυναν την οικογένεια να ελέγξει τον νερό που είναι από γεώτρηση. Όπως καταγγέλλει η κ. Γαλάνη, υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά στην περιοχή. Εντούτοις, δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση από τον δήμο και μία ανακοίνωση να μην πίνουν οι κάτοικοι του χωριού το νερό.

Η όποια αντίδραση από τη ΔΕΥΑΣ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης  – Αποχέτευσης Σικυωνίων Κορινθίας) περιορίστηκε σε μια ανάρτηση δύο γραμμών στο σάιτ της επιχείρησης («Η ΔΕΥΑ Σικυωνίων υπενθυμίζει στους κατοίκους της τοπικής κιονότητας Διμηνιού ότι το νερό ύδρευσης είναι ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα») και κάποια χαρτάκια στις κολώνες της περιοχής, που καλούν τους δημότες να μην πίνουν νερό. Πρέπει να αναφερθεί  ότι ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος διαθέτει 6 εν ενεργεία, προσωπικούς και δημοτικούς, λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα με τις ίδιες ακριβώς αναρτήσεις, παραδόξως δεν αναφέρει κουβέντα για το θέμα ενώ ποτέ δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις του ΠΑΚΟΕ. Το εξοργιστικό είναι πως τα δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν με διαφορά έξι μηνών. Συγκεκριμένα ενώ το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε τον Μάρτιο του 2020, το αγοράκι νοσηλεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο (2020), γεγονός που αποδεικνύει πως όλο αυτό το εξάμηνο δεν έγινε τίποτα από πλευράς ΔΕΥΑΣ και της διοίκησης του δ. Σικυωνίων, προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι. Ακόμα χειρότερα, παρά το γεγονός πως έχουν υπάρξει καταγγελίες από τον Δεκέμβριο, η διοίκηση Σταματόπουλου εξακολουθεί να αρνείται να ενημερώσει ουσιαστικά τους δημότες για την ακαταλληλότητα του νερού, πολλώ δεν μάλλον να διακόψει την υδροδότηση και να αντικαταστήσει την επικίνδυνη πηγή υδροδότησης.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο το πόσιμο νερό, για το οποίο η λύση μπορεί να είναι να προμηθευτεί κανείς εμφιαλωμένο, να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως αποτελεί υποχρέωση του Δήμου (όπως αναφέρει το έγγραφο) να προμηθεύσει τους κατοίκους με κατάλληλο νερό, αλλά και οι άλλες χρήσεις (μαγείρεμα, καθαριότητα, κ.ά.) οι οποίες είναι επίσης απαγορευτικές.

Στις 11 Ιανουαρίου, το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη δεύτερη επείγουσα επιστολή του – η πρώτη είχε σταλεί 10 Δεκεμβρίου 2020 – μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να διακοπεί η υδροδότηση από την συγκεκριμένη πηγή και οι πολίτες να ενημερωθούν άμεσα για διακοπή χρήσης του νερού, ούτε καν για οικιακή χρήση. Πλέον, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς υπήρξε αυτεπάγγελτη.

Το ΠΑΚΟΕ άμεσα θα στείλει επιστημονικό συνεργείο του για να ελέγξει ή να εντοπίσει παρόμοια προβλήματα σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ