ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 480/27/01/2021
Το ΠΑΚΟΕ στην παρακάτω πρόταση ανάπλασης του λόφου του Στρέφη συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου, αλλά στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν να είναι και τεκμηριωμένη η φερεγγυότητα της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο και η σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί, να έχει ρήτρες καλής εφαρμογής.
Τι λένε οι κάτοικοι
Όπως εξηγεί με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, «η εγκατάλειψη και η παρακμή του λόφου του Στρέφη βαραίνουν ξεκάθαρα τις ηγεσίες του δήμου της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα, ο Στρέφης δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, ούτε σταμάτησε, παρά τα προβλήματα, να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της πόλης. Οι πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό του, οι κινητοποιήσεις, τα αιτήματα προς την εκάστοτε δημοτική αρχή είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα τόσο από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων όσο και από άλλους φορείς και περίοικους. Η κατάσταση σήμερα στον Στρέφη είναι αποκαρδιωτική. Πάνω από εκατό μεγάλα δέντρα έχουν κοπεί γιατί ξεράθηκαν. Κάμποσα ακόμη έχουν μείνει να στέκονται εκεί ξεραμένα. Ενώ η απουσία έργων (και δέντρων με τον καιρό) έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται ποσότητες χώματος από τον λόφο στα σπίτια της οδού Πουλχερίας κάθε φορά που φυσάει λίγο παραπάνω. Σε κάκιστη κατάσταση βρίσκονται επίσης το γήπεδο μπάσκετ (το οποίο μένει εκτός της ανάπλασης), η ταράτσα του Αστέρα, αλλά και οι περισσότερες υποδομές του λόφου, που είχαν φτιαχτεί από τον Δημήτρη Μπέη τη δεκαετία του ’80, έχουν μείνει να ρημάζουν. Ο μόνος λόγος που ο λόφος αποκτά καλύτερη εικόνα ανά διαστήματα είναι η έγνοια των κατοίκων στα Εξάρχεια. Μαζεύονται μια παρέα 10-11 ατόμων και φεύγουν απ’ τον λόφο κουβαλώντας ο καθένας μια γεμάτη σακούλα. Για την ίδια δουλειά ο δήμος δεν προβλέπει ούτε ένα άτομο, αναθέτοντας μόνο κάθε τρεις μήνες σε τέσσερα το πολύ άτομα να καθαρίζουν τον λόφο από πάνω έως κάτω, υποχρεώνοντάς τους στην ουσία σε μια μάταιη, εξαντλητική και χωρίς νόημα αποστολή»…
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της «Prodea Investments» να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη, προσφέροντας για την ανάπλασή του 1 εκατ. ευρώ μέσω μελετών και εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών. Ο Λόφος Στρέφη αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας που εντάσσεται στο δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» -πρόγραμμα με βασικό δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό»- και «υιοθετείται» από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα σε μια περίοδο που επιχειρείται η αλλαγή της φυσιογνωμίας των Εξαρχείων μέσω του real estate, όπως είναι κοινά παραδεκτό.
Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μια δωρεά που θα βγάλει τον Λόφο από την εγκατάλειψη και την παρακμή. Η πρόταση της εταιρείας αφορά 40,5 στρέμματα του Λόφου -στην έκταση δεν περιλαμβάνονται το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια- και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των μελετών αναβάθμισης υποδομών και εργασίες όπως αποκατάσταση των μονοπατιών πρόσβασης στην κορυφογραμμή, ανασχεδιασμό της παιδικής χαράς, ενίσχυση της φύτευσης, ολοκλήρωση της περιμετρικής περίφραξης έως και το ενδεχόμενο εγκατάστασης καμερών ελέγχου – προοπτική στην οποία διαφώνησε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ευγ. Κολλάτος, «αν αυτό αντιβαίνει στον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων».
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμπραξης με την εταιρεία ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι «αν οι προτεινόμενες εργασίες γίνονταν από τον δήμο, θα κόστιζαν πολύ περισσότερο, έως και 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Υπόσχομαι ότι δεν θα μπει έστω μία πέτρα, δεν θα σκαφτεί ούτε μία τρύπα, αν δεν συμφωνήσει πρώτα το δημοτικό συμβούλιο και ότι ο φορέας του έργου δεν θα έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Λόφου. Ο λόφος Στρέφη ξαναγεννιέται έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης».
Οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στη σκοπιμότητα της σύμπραξης και το «βιογραφικό» της εταιρείας που ανέλαβε το όλο εγχείρημα.
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» απάντησε στον δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στο Αirbnb γύρω από τον Λόφο. Είναι μία από τις εταιρείες που έχουν συμβάλει στον εκτοπισμό κόσμου από την κατοικία του. Η πρόταση περιλαμβάνει υπερκοστολογημένες εργασίες με 222 ευρώ/τ.μ. για να μας πει η εταιρεία ότι μας κάνει και χάρη», ενώ είναι και φωτογραφικές οι αναφορές υπέρ συγκεκριμένου προμηθευτή υλικών. Δεν υπάρχει δωρεά αλλά υποθήκευση ενός σημαντικού χώρου της γειτονιάς, της οποίας δεν της ζητείται καν ο λόγος».
«Δεν υιοθετεί η εταιρεία τον Λόφο. Ο δήμος υιοθετεί την εταιρεία. Αλλοιώνεται ένας λόφος ακριβώς για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Προσβλητικό να λέει ο δήμος, με μεγάλη άνεση, ότι ο Λόφος είναι παρατημένος. Ποιος τον παράτησε, κ. Μπακογιάννη; Οι δημοτικές αρχές, ανάμεσά τους και η δική σας» τόνισε η Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα».
«Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας. Θα γίνει ο Λόφος ένα διασκεδαστήριο» προειδοποίησε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στ. Λάμπρου.
Στη συνεδρίαση απορρίφθηκε το αίτημα σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης για απόσυρση του θέματος. Η ανάπλαση-επένδυση υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 23 ψήφων της παράταξης Μπακογιάννη, του δημοτικού συμβούλου Β. Αγγελόπουλου (παράταξη Γερουλάνου) και του Κ. Γκλέτσου (εκλεγμένου με την παράταξη Κασιδιάρη). Καταψήφισαν οι «Ανοιχτή Πόλη», παράταξη Γερουλάνου, «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» και Β. Καπερνάρος (16 ψήφοι). «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κάλεσαν τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις.
Κανένας από τους δήμους που έχουν διοικήσει, είτε μπλε, είτε γαλάζιος, δεν έχει σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα ζητήματα του λόφου του Στρέφη κι έτσι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου του αθηναϊκού κέντρου με έκταση 50 στρεμμάτων, γεμάτος από πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές και ευκάλυπτους, έχει φτάσει να παρομοιάζεται σήμερα από τους περίοικους με χωματερή. Η κουβέντα για τον λόφο επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει το πράσινο φως για την «υιοθεσία» του λόφου από την Prodea Investments. Τη μεγαλύτερη, όπως αυτοαποκαλείται, εταιρείας επενδύσεων real estate στην Ελλάδα, με κατάλογο ακινήτων που αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 316 τίτλους. Μεταξύ αυτών πολλοί εμφανίζονται να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι στα Εξάρχεια. «Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση που υποθηκεύει τον Λόφο Στρέφη και όχι για δωρεά στον δήμο. Αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη «MIG Real Estate» και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη «ΠΑΝΓΑΙΑ». Όλοι ξέρουμε ποια είναι η «ΠΑΝΓΑΙΑ». Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς» θύμισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Ρήγας Αξελλός. «Ξαφνικά εμφανίζεται μια εταιρεία και λέει ότι θέλει να δώσει ένα εκατομμύριο. Δεν πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις; Σήμερα η Prodea ασχολείται και με την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων Η συζήτηση για την πρόταση της εταιρείας δεν πέρασε καν από το κοινοτικό συμβούλιο, όπως συνηθίζεται, και δεν έγινε ποτέ διαβούλευση με τους κατοίκους» επισήμανε ο κ. Αξελός.
Εταιρεία με «παρελθόν»
Κοιτάζοντας πίσω, βλέπουμε ότι η εταιρεία συστάθηκε το 1999 με όνομα Αττικά Ακίνητα Α.Ε., μετονομάστηκε σε MIG Real Estate το 2007 ως μέρος του ομίλου στον οποίο ηγούταν ο Αντρέας Βγενόπουλος, συγχωνεύτηκε το 2015 με την Πανγαία και είχε όνομα Εθνική Πανγαία, ενώ το 2019 μετονομάστηκε εκ νέου σε Prodea Investments. Ένας από τους λόγους της τελευταίας αλλαγής του ονόματος, η οποία συνοδεύτηκε από διθυραμβική εκδήλωση – παρουσίαση, όπου εμφανίστηκε και ο γνωστός τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, φαίνεται πως ήταν το σκάνδαλο που ήρθε στην επιφάνεια το 2017.
Η Πανγαία βρέθηκε τότε στο προσκήνιο λόγω των βαριών ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν σε βάρος 22 ατόμων για τις διαδικασίες πώλησης της εταιρείας (η οποία ήταν ακόμη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) σε ξένο fund το 2013. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της η Πανγαία είχε τότε 241 ακίνητα – φιλέτα.