ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 478/21/01/2021
Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή μας λίγοι ιδιοκτήτες τηρούν τα μέτρα προστασίας
Ανεξέλεγκτη η είσοδος και η έξοδος των πελατών
Παντελώς απούσα η Δημοτική Αστυνομία που έχει αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων
Το ΠΑΚΟΕ για μια ακόμα φορά αποδεικνύει μέσα από την παρακάτω έρευνα, ότι η διατροφή δεν συμβιβάζεται με την «βρωμιά» και την επιπολαιότητα, κατά το ρητό «το φτηνό κρέας ούτε τα σκυλιά δεν το τρώνε»
Άραγε ο Δήμος της Αθήνας και οι αρμόδιοι τι κάνουν;
Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή μας στην αγορά κι ενώ ήδη βιώνουμε το δεύτερο και σαφώς πιο επαχθές lock down, η κατάσταση στη Βαρβάκειο ελάχιστα έχει βελτιωθεί. Ήταν Σεπτέμβριος όταν βρεθήκαμε και πάλι στη συγκεκριμένη αγορά και κυριολεκτικά είχαμε σοκαριστεί όταν διαπιστώσαμε διά ζώσης πως ουσιαστικά δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας. Όχι πως τώρα άλλαξε ριζικά το σκηνικό. Σε μια περίοδο που παρατηρήθηκε έξαρση της πανδημίας και οδήγησε σε μια νέα καραντίνα, η ολική τήρηση των μέτρων μοιάζει με μια …ουτοπία, ελάχιστοι ήταν αυτοί που τα τηρούσαν σχολαστικά. Δυστυχώς είδαμε με τα μάτια μας και πάλι (όπως και τότε) το θλιβερό φαινόμενο να μην τηρούνται και οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με γυμνά χέρια πιάνουν τα προϊόντα, με τα ίδια χέρια θα ανταλλάξουν χαρτονομίσματα ή κάρτες με τους πελάτες, με τους οποίους φτάνουν και σε απόσταση αναπνοής προκειμένου να τους προσελκύσουν ώστε να αγοράσουν από τους δικούς τους πάγκους. Δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που μας ωθούσαν να αγγίξουμε με γυμνά χέρια τα προϊόντα τους προκειμένου να νιώσουμε τη φρεσκάδα των ψαριών και των κρεάτων και όταν εύγλωττα διατυπώσαμε την απορία μας «μα να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια, τέτοιες εποχές», εισπράτταμε την απάντηση «εντάξει, δεν θα κολλήσουμε κορωνοϊό από τα ψάρια και τα κρέατα». Τα σχόλια δικά σας…
Τα αντισηπτικά μοιάζουν να είναι είδος εν ανεπαρκεία. Όσες φορές και αν γυρίσαμε τους πάγκους, μετρήσαμε ελάχιστους που ήταν εφοδιασμένοι με αυτά και ακόμα λιγότεροι ήταν οι επαγγελματίες που φρόντιζαν να καθαρίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πάγκους τους και οτιδήποτε άλλο ακουμπούσαν οι ίδιοι ή οι πελάτες. Παρήγορο πάντως ήταν πως συγκριτικά με την προηγούμενη επίσκεψή μας, τώρα ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που φορούσαν σωστά τη μάσκα, αλλά τι να το κάνουμε αυτό όταν δεν τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει και κατά τη διαδικασία της εισόδου μας. Δεν υπήρχε ούτε ένας αρμόδιος ούτε ένας υπεύθυνος ώστε να μας θερμομετρήσει, το ευτύχημα ήταν πως δεν υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, διαφορετικά ήταν βέβαιο πως θα δημιουργούταν συνωστισμός. Αντ’ αυτού γίναμε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης εισόδου, όπου τίποτα και κανείς δεν ελέγχεται, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Τουλάχιστον δεν καταγράφηκε συνωστισμός όμως αυτό συνέβη για άλλο λόγο, που δεν είναι άλλος από τη σχεδόν ερήμωση της αγοράς. Η ουσία πάντως είναι πως τίποτα δεν μαρτυρούσε πως διανύουμε μια σκληρή περίοδο, μια περίοδο πανδημίας, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως απλά ήταν μια συνηθισμένη μέρα ενός βαρύτατου χειμώνα.
Και όλα αυτά κι ενώ από τον Μάρτιο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας της υγείας καταναλωτών και εργαζομένων στη Βαρβάκειο αγορά λόγω του κορωνοϊού. Είχε αποφασιστεί πως-το ωράριο λειτουργίας τόσο της Κρεαταγοράς όσο και της Ιχθυαγοράς θα είναι 08:30 ως 18:00 από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, την Κυριακή θα παραμένουν κλειστές ενώ η τροφοδοσία της αγοράς θα ολοκληρώνεται ως τις 08:30 προκειμένου να μην συμπίπτει με την παρουσία των καταναλωτών. Μέτρα τα οποία όπως διαπιστώσαμε εξακολουθούν να τηρούνται. Είχε αποφασιστεί να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα που μπορεί πλέον να κάνει τις αγορές του τόσο στην Κρεαταγορά όσο και στην Ιχθυαγορά, αυτό ούτε κατά διάνοια. Η είσοδος για τους πελάτες της Κρεαταγοράς θα γίνεται μόνο από την οδό Αρμοδίου και η έξοδος μόνο από την οδό Αριστογείτονος, η είσοδος για τους πελάτες της Ιχθυαγοράς θα γίνεται από την οδό Αθηνάς και η έξοδος από άλλη πόρτα επίσης στην οδό Αθηνάς, εμείς πάντως μπήκαμε και βγήκαμε από όποια έξοδο επιλέγαμε. Είχε αποφασιστεί πως στις εισόδους των δύο αγορών θα υπάρχει διαρκώς αντισηπτικό υγρό ενώ και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να φορούν διαρκώς προστατευτικές μάσκες και γάντια, διαπιστώσαμε την απόλυτη καταστρατήγησή τους.
Το οξύμωρο είναι πως στις αποφάσεις αυτές είχε προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της Κρεαταγοράς και της Ιχθυαγοράς που τα καταστήματα τους στεγάζονται στην κλειστή κεντρική αγορά. Ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου ένα άτομο ανά 10 τ.μ. υποτίθεται πως θα γίνεται στις εισόδους και τις εξόδους της αγοράς από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία -υποτίθεται και πάλι- θα έχει επίσης την ευθύνη για την αυστηρή τήρηση όλων των παραπάνω μέτρων και η παρουσία της σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας της αγοράς θα είναι συνεχής.
Η επιτόπια έρευνά μας κατέδειξε πως τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόζεται, ενώ βροντερή ήταν η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, περισσότερες από τις τρεις ώρες που διήρκεσε η παραμονή μας στην αγορά δεν είδαμε, δεν συναντήσαμε ούτε έναν άνθρωπο από τη Δημοτική Αστυνομία.
Βρήκαμε τον κύριο Νίκο Χριστόπουλο, που διατηρεί κρεοπωλείο μαζί με τη σύζυγό του, ίσως ήταν ένας από τους ελάχιστους, που τηρούσε όλα τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας (μάσκα, γάντια, απόσταση ασφαλείας). «Εμείς από ό,τι βλέπετε τηρούμε όλους τους κανόνες, στεκόμαστε μακριά από τον πελάτη, φορούμε τα γάντια μας και τις μάσκες μας, απολυμαίνουμε κάθε μισή ώρα. Σε σύγκριση με την πρώτη καραντίνα, τώρα δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι οι εργαζόμενοι στη Βαρβάκειο, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε πως η αγορά έπεσε πέρα πολύ, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα». Εύλογη η ερώτησή μας για το πώς κινήθηκε η αγορά τα Χριστούγεννα: «Εμείς πήγαμε πάρα πολύ καλά, αλλά αποτελούμε την εξαίρεση στον κανόνα. Σε εμάς έρχονται συστημένοι οι πελάτες γιατί γνωρίζουν ή έχουν πληροφορηθεί την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους. Όμως η υπόλοιπη αγορά κυμάνθηκε σε άσχημα επίπεδα, ευελπιστούμε πως μέχρι το Πάσχα θα αλλάξει η κατάσταση και σιγά – σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα».
Βέβαια τα φετινά Χριστούγεννα στη Βαρβάκειο αγορά ήταν πολύ διαφορετικά όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω της απουσίας από το χώρο του προέδρου της κρεαταγοράς, Κλεάνθη Τσιρώνη, που «έφυγε» από τον κορωνοϊό.
Βρήκαμε τη χήρα του Κλεάνθη Τσιρώνη, κ. Αναστασία, που περιέγραψε το πώς ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς το σύζυγό της.
«Φέτος ήταν άσχημα. Η αγορά ήταν μελαγχολική, δεν ακούγονταν οι φωνές, το χιούμορ του, ο Κλεάνθης ήταν η ζωή της αγοράς. Για εμάς που έχουμε χάσει τους ανθρώπους μας από αυτό τον ιό είναι πολύ άσχημα. Η απουσία είναι άσχημη. Η συμβουλή μου στον κόσμο είναι να προσέξουμε και να κάνουμε αυτά που λένε οι ειδικοί».
Και ύστερα από αυτή τη συγκινητική παρένθεση ήρθε το σοκ. Κρεοπώλης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας πλησίασε και σχεδόν απαίτησε να αγοράσουμε κατσικάκι από τον πάγκο του, αλλά συνάντησε την άρνησή μας. Όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά μετήλθε και άλλων μέσων, που πραγματικά μας τάραξαν. Πήρε το κατσικάκι με γυμνά χέρια, το πήγαινε πέρα δώθε από τον πάγκο έως τη ζυγαριά, όπου και το ζύγισε και στη συνέχεια μάς παρότρυνε να το πιάσουμε ώστε να αντιληφθούμε τη φρεσκάδα του, ομοίως και με τους κιμάδες. Η αποστροφή στο πρόσωπό μας ήταν φανερή, εκείνος όμως επέμεινε και δεν δεχόταν το «όχι» ως απάντηση. «Χάνεις μεγάλη ευκαιρία» φώναζε στην πλάτη μας…
Κρεοπώλες και ψαροπώλες σε πάγκους δίχως την παραμικρή προστασία και με γυμνά χέρια έπιαναν τα προϊόντα τους, τα ανακάτευαν, τα σήκωναν ψηλά σαν τρόπαια και διαλαλούσαν την πραμάτειά τους στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν πελάτες. Μας ωθούσαν –και το ρήμα είναι κυριολεκτικό- αφού έρχονταν σε απόσταση αναπνοής και με ένα μικρό σπρώξιμο μας παρακινούσαν να σταθούμε στον πάγκο της και τελικά να προτιμήσουμε τα δικά τους προϊόντα. Το φαινόμενο ήταν θλιβερό, νιώθαμε σαν να μην υπήρξε ποτέ κορωνοϊός, σαν να ζούσαμε πριν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2020. «Θέλω να αναδείξω μια νότα αισιοδοξίας. Πριν από μερικούς μήνες, όποτε ερχόμουν στην αγορά τσακωνόμουν επειδή δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής. Τώρα η κατάσταση κάπως έχει καλυτερέψει, θα είδατε κι εσείς πως είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που φορούν μάσκα, όμως δεν τολμώ ούτε να σκεφτώ τι θα γίνει σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων» επισήμανε η κυρία Δανάη Γεωργούλα, ιδιωτική υπάλληλος, που πήγε με τον σύζυγό της να ψωνίσει κρέατα και ψάρια από την αγορά. «Θυμάμαι πριν από μερικούς μήνες να βγαίνω από το σπίτι μου φορώντας τη μάσκα, τα γάντια, έχοντας το αντισηπτικό μου κι ερχόμουν στην αγορά κι έβλεπα τους επαγγελματίες, αυτούς που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι οι πιο σχολαστικοί από όλους μας να παραβαίνουν κάθε εντολή. Τον πρώτο καιρό τσακωνόμουν με όλους τους, όμως δεν έβρισκα καμία ανταπόκριση, κανείς δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις μου, που δεν ήταν δικές μου αλλά των αρμοδίων. Στο τέλος κατάλαβα πως το μόνο που κατάφερνα είναι να φθείρω τον εαυτό μου, οπότε περιορίστηκα να τηρώ τους κανόνες ατομικής προστασίας. Τώρα περιορίζομαι σε ένα παιχνίδι, μετρώ ποιοι τηρούν και ποιοι δεν τηρούν όλα τα μέτρα, το πρόσημο δυστυχώς εξακολουθεί να είναι αρνητικό».
Αφήνοντας τους πάγκους των κρεάτων κατευθυνθήκαμε προς αυτούς των ιχθυοπωλών, όπου κι εκεί δεν παρατηρήθηκε κάποια ριζική αλλαγή. Επαγγελματίες χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια, το αντισηπτικό έμοιαζε με είδος εν ανεπαρκεία. Στους περισσότερους πάγκους έλειπε, σε όσους το εντοπίσαμε ήταν καταχωνιασμένο και σίγουρα δεν χρησιμοποιούταν, αν χρησιμοποιούταν θα ήταν σε πολύ αραιά διαστήματα.. Φυσικά για αποστάσεις ασφαλείας, ούτε λόγος. Αν στους πάγκους κρεοπωλείων απλά μας ωθούσαν για να σταθούμε μπροστά τους, στα ιχθυοπωλεία υπήρξαν και περιπτώσεις που μας αγκάλιασαν ώστε να λοξοδρομήσουμε και να κατευθυνθούμε προς αυτά.
Ο κύριος Σωκράτης Βάσης δουλεύει περιστασιακά σε έναν πάγκο ιχθυοπωλείου, που ανήκει σε στενό συγγενή του: «Δουλεύω προκειμένου να έχω χρήματα και να μην επιβαρύνω τους γονείς μου, όμως με την πρώτη ευκαιρία θα φύγω, προτεραιότητά μου είναι να δραστηριοποιηθώ σε τομείς σχετικούς με αυτό που έχω σπουδάσει (σ.σ. τελείωσε Διοίκηση Επιχειρήσεων). Είναι αλήθεια πως μέχρι και το καλοκαίρι ήμασταν πολύ χαλαροί, δεν είχαμε την έννοια και τη φρόνηση να τηρήσουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μόνο με την έξαρση των κρουσμάτων συνειδητοποιήσαμε πως θα πρέπει να ευθυγραμμιστούμε και να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα όσα επιτάσσουν οι λοιμωξιολόγοι, χρειάστηκε να ταρακουνηθούμε για να μυρίσουμε τον κίνδυνο που παραμονεύει. Όμως στην Ελλάδα ζούμε, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αντιδρούν σε όλα, θα εκφράζουν αντιρρήσεις σε όλα, θα ψάχνουν συνωμοσίες».
Όσο περπατούσαμε, αναθαρρούσαμε που βλέπαμε πως δεν υπήρχαν κρέατα και ψάρια χυμένα κάτω στους διαδρόμους της αγοράς, οι οποίοι ήταν και πλυμένοι. «Η αγορά έχει συμμαζευτεί. Πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός υπήρχαν ημέρες που συνωστιζόταν τόσο πολύς κόσμος που έπεφταν από τους πάγκους κρέατα και ψάρια και οι εργαζόμενοι δεν προλάβαιναν να τα μαζέψουν από κάτω. Τώρα θέλετε λόγω της πανδημίας, λόγω του φόβου των ανθρώπων να κυκλοφορήσουν, έχει πέσει η κίνηση, οπότε οι εργαζόμενοι προλαβαίνουν και να σκουπίσουν και να πλύνουν» μας είπε ο κύριος Μιχάλης Ευαγγελίδης, συνταξιούχος που επισκέπτεται μία φορά το δεκαπενθήμερο την αγορά. Όμως θεωρώ απαράδεκτο που δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος στην είσοδο προκειμένου να υπάρχει ένας έλεγχος. Εντάξει, τώρα, δεν υπάρχει πολλή κίνηση, αλλά τα Σάββατα μαζεύεται πολύς κόσμος . Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει έλεγχος, δεν μπαίνει όποιος θέλει και όποτε θέλει, έχουν επιβληθεί κάποιοι κανόνες. Τηρείται μια σειρά έξω από αυτά, μπαίνοντας στο κατάστημα παίρνεις ένα αριθμό και το κυριότερο βέβαια είναι πως μπαίνεις μόνον αν φοράς μάσκα φυσικά, είναι ευδιάκριτη και η παρουσία του αντισηπτικού. Στην αγορά αυτά εκλείπουν.
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής χωρίς φυσικά να υποβληθούμε σε έναν έστω και τυπικό έλεγχο. Να βρεθεί ένας αρμόδιος να δει αν φοράμε ή όχι τη μάσκα, αλλά πού, όπως μπήκαμε, έτσι και βγήκαμε. Κανείς δεν μας σταμάτησε, κανείς δεν μας ήλεγξε, κανείς δεν μας είπε το παραμικρό. Και όλα αυτά σε μια εποχή που τα κρούσματα στην Αθήνα έχουν εκτοξευτεί επικίνδυνα…