ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 474/14/01/2021
Στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Αττικής, στον Ωρωπό, διαπιστώνονται τεράστιες παραλείψεις στη δημόσια υγεία.
Τεστ στο υγειονομικό προσωπικό των κέντρων υγείας –που υπολειτουργούν- έχουν να γίνουν από τον Μάιο.
Οι παρακάτω αναφερόμενες παραλείψεις δείχνουν την εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας στους πολίτες (Β’ κατηγορίας) του δήμου Ωρωπού. Ελπίζουμε το δημοσίευμα αυτό, το οποίο ταυτόχρονα θα γίνει και καταγγελία και στον υπουργό Υγείας, να δώσει το έναυσμα για καλύτερη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών του Ωρωπού.
Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας παραμένει αδιάφορο για τα προβλήματα της Βορειοανατολικής Αττικής.
Σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό αλλά και πολίτες της περιοχής είχαν τονίσει ότι σε ένα δήμο που οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου πενήντα χιλιάδες κατοίκους (διότι το κέντρο Υγείας Καπανδριτίου εξυπηρετεί κατοίκους από τρεις δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής) δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ covid – 19. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα και να αναγκάζονται να καταβάλουν υψηλό οικονομικό τίμημα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανείς στην ελληνική κοινωνία.
Οι δε εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Καπανδριτίου είχαν αναφέρει πως το 24ωρο πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας εξυπηρετείται οριακά καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίστοιχα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας Ωρωπού οι εργαζόμενοι είχαν αναφέρει πως παρ’ όλο που η ΤΟΜΥ Ωρωπού εξυπηρετεί πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους του δήμου, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (ειδικότερα σε παθολόγο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό) και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση αλλά μόνο από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, ενώ δεν διαθέτει και μικροβιολογικό εργαστήριο.
Η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του κάθε πολίτη αλλά για την επικοινωνία μιας θλιβερής κι επικίνδυνης παραποίησης της πραγματικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την έξαρση της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό του κέντρου Υγείας έχει υποβληθεί μόνο μια φορά σε διαγνωστικό test covid-19 και αυτή τον Μάη (!!!).
Είναι έντονη η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού καθώς από το σύνολο των ιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας, μόνο τέσσερις είναι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι επικουρικοί και εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ.
Επίσης οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό δημιουργούν πρόσθετη επιβάρυνση στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας καθώς λόγω των εφημεριών δεν είναι κατορθωτό να καλυφτούν όλα τα κενά που δημιουργούνται.
Επιπλέον τα περιφερειακά Ιατρεία του κέντρου Υγείας στις δημοτικές ενότητες του δήμου Ωρωπού, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υπολειτουργούν η δεν λειτουργούν καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι το περιφερειακό Ιατρείο στα Κιούρκα λειτουργεί μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, στον Αυλώνα μία φορά την εβδομάδα, ενώ στον Κάλαμο δεν λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.
Είναι μεγάλη η ανάγκη να σταθμεύει μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς λόγο των μεγάλων αποστάσεων και των ελλείψεων σε συγκοινωνιακές υποδομές είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση των κατοίκων στα κέντρα αναφοράς Covid-19.
Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των εννιά δημοτικών κοινοτήτων με το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, με αποτέλεσμα κάτοικοι που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, να μην μπορούν να το επισκεφτούν.
Πρέπει να υπάρχει καθημερινή οργανωμένη μεταφορά των υγειονομικών του Κέντρου Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου Ωρωπού, τόσο από και προς την Αθήνα όπως επίσης και προς τα περιφερειακά Ιατρεία, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος αυτό, κάτι το οποίο σε συνδυασμό της επικουρικής σχέσης εργασίας τους αποτρέπει ακόμα και να επιλέξουν να δηλώσουν ως πιθανό τόπο εργασίας το Καπανδρίτι.
Επιπροσθέτως, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό του κέντρου Υγείας σε πολλές περιπτώσεις επιτελεί καθήκοντα τραπεζοκόμου-μάγειρα.
Αναπάντητη η ερώτηση Σκουρολιάκου
Αναπάντητη έμεινε η ερώτηση του βουλευτή Αν. Αττικής, Πάνου Σκουρολιάκου, για τη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στον δήμο Ωρωπού προς τον Υπουργό Υγείας.
Η ερώτηση είχε βασιστεί στην επίσκεψη του βουλευτή στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του Δήμου Ωρωπού (Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και Τοπική Μονάδα Υγείας Ωρωπού) την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. «Δυστυχώς η ερώτησή μου έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Υγείας, αν και θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και μάλιστα όταν βιώνουμε μια τέτοια πανδημία» ήταν το σχόλιο του κυρίου Σκουρολιάκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χρηστικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι με το σταγονόμετρο έρχονται αυτές στη χώρα μας. Ελπίζουμε το 30 έως 40% του πληθυσμού, που χρειάζεται εμβολιασμό, να έχει κλείσει τον κύκλο μέχρι τέλος Απριλίου.
Διαφορετικά τα αποτελέσματα των κρουσμάτων θα είναι οδυνηρά και θα ξεπερνούν τις δύο με τρεις χιλιάδες την ημέρα. Και ο εφιάλτης θα συνεχίζεται.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έγιναν σε τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο. Σε κάθε περίπτωση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εμβολιάζεται εντός των νοσοκομειακών μονάδων όπου εργάζονται και δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού. Στην Αθήνα λειτουργούν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.
Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που λειτουργούν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:
Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου έχουν στηθεί συνολικά 135 κέντρα, 123 είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό προγραμματίζονται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση (περισσότερα από 50.000 άτομα άνω των 85 ετών) λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους από το 13034 με έναν κωδικό. Εντός 72 ωρών πρέπει να απαντήσουν στο 13034 γράφοντας τον κωδικό που έχουν λάβει. Οι υπόλοιποι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω φαρμακείου, Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (μέσω των ΚΕΠ μπορεί να προγραμματιστεί το ραντεβού και από τρίτο άτομο για λογαριασμό του δικαιούχου με την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης), με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Στην πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος ελέγχει εάν ανήκει στην κατηγορία που εμβολιάζεται την τρέχουσα περίοδο και επιλέγει το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού, με τη χρήση των κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ. Θα λάβει έναν κωδικό (QR code) με τον οποίο θα μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού μία μόνο φορά και έως 72 ώρες πριν από το ραντεβού. Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν εμφανίζεται στο σύστημα, αν και ανήκει στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν την τρέχουσα περίοδο, να υποβάλει αίτηση εξέτασης των στοιχείων του. Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα.
Μετά τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 80 έως 85 ετών και ο προγραμματισμός θα συνεχιστεί έτσι έως ότου εμβολιαστούν όλα τα άτομα 70 ετών και άνω, που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία. Έως και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 49.645 εμβολιασμοί (0,46% του πληθυσμού).
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές τοποθετήσεις, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω των συμφωνιών της Ε.Ε. 26.090.000 δόσεις έξι διαφορετικών εμβολίων –δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας–, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15.450.000 ατόμων. Έως το τέλος Μαρτίου, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η χώρα μας θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, στις οποίες ενδεχομένως να προστεθούν επιπλέον 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Ε.Ε. με την εταιρεία. Από το εμβόλιο της Moderna θα παραλάβουμε έως τον Μάρτιο 240.000 δόσεις (20.000 εντός του Ιανουαρίου).