ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 472/ 07/01/2021

        Σε πρόσφατη έρευνα σε Ιταλικό Νοσοκομείο διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλαστικών έγχρωμων νανοσωματιδίων στο πλακούντα σε τέσσερις γυναίκες με φυσιολογικό τοκετό.

          Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι άμεσα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα γιατί ναι μεν οι δεκατέσσερις χημικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν είναι η αρχή μιας εσωτερικής τοξικής μόλυνσης του πλακούντα και στην συνέχεια του εμβρύου.

          Τι αναφέρουν δημοσιεύματα

Σε κείμενό της η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει σχετικά μεν τη μελέτη ότι ενώ «βρέθηκε περίπου μία ντουζίνα μικροπλαστικά, αναλύθηκε μόνο το 4% του κάθε πλακούντα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν αρκετά υψηλότερος. Ολα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και πιθανότατα έχουν προ- έλθει από συσκευασίες, μπογιές ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Τα μικροπλαστικά ήταν κυρίως μεγέθους 0,01 χιλιοστό, δηλαδή αρκετά μικρά για να μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σώμα των μωρών αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εξακριβώσουν». Οσο για τα μικροπλαστικά σωματίδια που πιθανόν καταναλώθηκαν από τις μητέρες ή τα εισέπνευσαν, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να περιέχουν χημικά που προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στη μητέρα και στο έμβρυο ή μπορεί ακόμα και να διαταράξουν το υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ιδιαίτερα θορυβημένη έπειτα από τη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζεται η κοινότητα των γυναικολόγων, κυρίως ως προς το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκληθεί στον οργανισμό των εμβρύων, ενώ τονίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες για να διασαφηνιστεί το μέγεθος του κινδύνου. «Στην επιστημονική κοινότητα θεωρούμε ότι όλα αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορούν να περάσουν στον πλακούντα» λέει στα «ΝΕΑ» ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Νικόλαος Γιωργογιάννης τον οποίο απασχόλησαν τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου. «Στη συγκεκριμένη μελέτη μπαίνει το ερώτημα αν αυτές οι κυρίες εισέπνευσαν τα μικροπλαστικά σωματίδια ή αν έγινε χρήση καλλυντικών που τα περιέχουν και πέρασαν στον πλακούντα μέσω του δέρματος. Και αν ναι, πόσο μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο; Ναι μεν βρέθηκαν στον πλακούντα, πρέπει όμως να υπάρξουν μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο εισχωρούν. Είναι σοκαριστικό να το ακούς, μιλάμε τώρα για διαστάσεις 0,01 χιλιοστού, δηλαδή αυτό περνά και στην κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί κάτι, όμως, για το μωρό μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση Μέσω του ομφάλιου λώρου τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σώμα των μωρών αλλά οι ερευνητέε δεν μπόρεσαν να το εξακριβώσουν είτε του αναπνευστικού του είτε του πεπτικού του. Χρειάζεται ανάλυση σε δυο κατευθύνσεις: Αν αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν κάποια απευθείας τοξική βλάβη στο έμβρυο ή κάποια αλλαγή του ανοσοποιητικού του, που αυτό μπορεί να μεταφράζεται στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή με θέματα ή νόσους του ανοσοποιητικού. Θέλει περισσότερη διερεύνηση το συγκεκριμένο κομμάτι, δηλαδή για το κατά πόσο τα μωρά αυτά είναι εν τη γενέσει τους, από τη μήτρα, κατά κάποιον τρόπο μολυσμένα» προσθέτει ο ίδιος. «Καλό είναι να το δούμε, σίγουρα θα γίνουν κι άλλες μελέτες τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε πλακούντες τυχαίων δειγμάτων από εγκυμονούσες σε όλον τον πλανήτη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ