ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 462/ 10/12/2020
Τα υπερκέρδη των πολυεθνικών δεν συμβιβάζονται με την υγεία των κατοίκων στον πλανήτη και με την δολοφονία εκατοντάδων φαλαινών και άλλων κητωδών που πνίγονται από το πλαστικό που… τρώνε.
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει και διαμαρτυρηθεί έντονα για την ανεξέλεγκτη διαχείριση των πλαστικών συσκευασιών, από τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις πολλών κρατών μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που διαθέτει πάνω από 15.000km ακτών και έτσι είναι προσβάσιμα στα πλαστικά μιας χρήσης.
Το ΠΑΚΟΕ πριν δέκα (10) χρόνια είχε προωθήσει μια καμπάνια, η οποία θα επέβαλε στις προαναφερόμενες πολυεθνικές, μαζί με την διαφήμισή τους που ξεπερνά τον χρόνο τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, να περνούν και το μήνυμα της ανακύκλωσης δημιουργώντας δικά τους εργοστάσια γι’ αυτήν αλλά και την χρήση του αλουμινίου που ευτυχώς ανακυκλώνεται.
Εν τούτοις καμία εταιρία από τις παραπάνω με τα δισεκατομμύρια υπερκέρδη τους, δεν έλαβε υπόψη την παραπάνω καμπάνια.
Είναι επομένως καιρός να επανέλθουμε και να πιέσουμε στις κυβερνήσεις να επιβάλουν τις κατάλληλες κυρώσεις τις αδίσταχτες πολυεθνικές.

Την ίδια στιγμή, τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές συσκευασίες με τη φίρμα της Coca – Cola αποτέλεσαν το πιο σύνηθες πλαστικό απόρριμμα που εγκαταλείπεται στις 37 από τις 51 χώρες που διεξάγεται η έρευνα, ξεπερνώντας κατά πολύ το σύνολο των εγκαταλελειμμένων συσκευασιών της PepsiCo και της Nestle.
Στη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάστηκαν 15.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο, που συνέλεξαν 346.494 τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων το 63% είχε ευδιάκριτη τη φίρμα του κατασκευαστή.

Η Coca – Cola υπογράμμισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις πλαστικές συσκευασίες, γιατί είναι προσφιλείς στους καταναλωτές, ενώ τον Μάρτιο η Coca – Cola, η PepsiCo, η Nestle και η Unilever βρέθηκαν υπεύθυνες ρύπανσης από πλαστικά που φτάνουν στα 500.000 τόνους το έτος κι αυτό μόνο σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου σύμφωνα με τη ΜΚΟ Tearfund.
Σύμφωνα με μελέτη του 2017, έως και το 91% όλων των πλαστικών απορριμμάτων που έχουν παραχθεί ποτέ δεν έχει ανακυκλωθεί και κατέληξε σε αποτέφρωση, σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον. Οι τρεις κολοσσοί παραγωγής πλαστικών συσκευασιών στα προϊόντα φαίνεται να έχουν κάνει πολύ ή ελάχιστα για τη βελτίωση της κατάστασης με τη χρήση μεγαλύτερου τμήματος ανακυκλούμενων πλαστικών συσκευασιών ή την εγκατάλειψη συσκευασιών μίας χρήση.