ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 452/ 15/11/2020
✓ Κακούργημα ο βασανισμός και θανάτωση ζώων
✓ 3 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις σε εκτροφείς γουνοφόρων ζώων
Το ΠΑΚΟΕ από την αρχή της ίδρυσής του (1979) έχει πολλές φορές καταγγείλει την κακοποίηση και την εκμετάλλευση κατοικίδιων ζώων προς ίδιο όφελος.
Μάλιστα το 1987 είχε ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για την εξαγωγή καθαρόαιμων σκύλων σε κλινική της Ελβετίας ούτως ώστε να βγάλουν το κολλαγόνο το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ιδικών καλλυντικών για τις γυναίκες.
Πολλές φορές έχει παραστεί το ΠΑΚΟΕ σε δίκες για την κακοποίηση ζώων.
Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επήλθε έπειτα από πολύχρονους αγώνες του φιλοζωικού κινήματος της χώρας, προκειμένου να σκύψει η ελληνική Πολιτεία πάνω από το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων ζητώντας την αυστηροποίηση των ποινών. «Η φιλοζωική κοινότητα θα παραμείνει ενωμένη και ενεργή προκειμένου να δει τη νέα νομοθεσία να εφαρμόζεται στην πράξη, την ελληνική αστυνομία να παρεμβαίνει εγκαίρως σε κακοποιήσεις ζώων και οι δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται παραδειγματικά», αναφέρουν η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις. Και υπενθυμίζουν ότι παραμένει πάγιο αίτημά τους η δημιουργία ειδικού σώματος για την προστασία των ζώων εντός της ελληνικής αστυνομίας που θα πρέπει να εκπαιδευτεί από αντίστοιχα σώματα ασφαλείας του εξωτερικού που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.
Με την τροπολογία μετατρέπεται σε κακούργημα η κακοποίηση ζώων και συγκεκριμένα «ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό». Πλέον, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, αντί τουλάχιστον του ενός έτους που ίσχυε, καθώς και πολύ μεγαλύτερη χρηματική ποινή – μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη, αντί της ποινής 5.000 έως 30.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έφτασε προς ψήφιση στη Βουλή έπειτα από τα πρόσφατα αλλεπάλληλα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς. «Θεωρώ ότι τα περιστατικά αυτά φανέρωσαν ήδη τη μεταβολή εντός βασικού μεγέθους για την αντεγκληματική μας πολιτική. Του μεγέθους της εντάσεως της ηθικοκοινωνικής απαξίας της πράξης αυτής. Δεν ανέχεται πια η κοινωνία μας αυτές τις συμπεριφορές. Θέλει να τιμωρούνται αποτελεσματικά και δίκαια. Αυτή είναι η πρέπουσα αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων και δίκαιη σημαίνει κακούργημα με ποινή 1 θετούς κάθειρξης», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Αυτό που παραμένει άξιο απορίας είναι αν η θεσμοθέτηση του κακουργήματος για τον βασανισμό και τη θανάτωση ζώων θα αφορά και αυτά που εκτρέφονται στις αιματοβαμμένες βιοτεχνίες γούνας της χώρας μας, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα βασανίζονται με τον χειρότερο τρόπο και τους αφαιρείται η ζωή για να γίνουν γούνινα προϊόντα πολυτελείας. Διότι η φιλοζωία του κ. Βορίδη δεν τον απέτρεψε από πρόσφατη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ προς τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.