ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 451/ 14/11/2020

Το ΠΑΚΟΕ έχει πικρή εμπειρία από την εφαρμογή της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα πριν από 20 χρόνια στην Μήλο είχε δημιουργηθεί με την ΔΕΗ ένα τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης και επικινδυνότητας στην υγεία των πολιτών από την εφαρμογή ενός προγράμματος εκμετάλλευσης της γεωθερμίας.

Το αρσενικό και οι πτητικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν από την κακότεχνη εφαρμογή του προγράμματος αυτού κατέστρεψαν το λάδι στην περιοχή και επέδρασσαν αρνητικά στην υγεία των κατοίκων.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ αντινάχτηκε στον αέρα από τους φιλήσυχους Μήλιους.

Το ΠΑΚΟ πραγματοποιώντας έρευνα διαπίστωσε ότι οι τιμές του αρσενικού ήταν 5 με 7 φορές πάνω από τα ανώτατα όρια.

Έκτοτε στην Μήλο δεν το συζητούν καθόλου για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Η Νίσυρος και η Κίμωλος είναι και αυτές γεμάτες γεωθερμικά παιδία.

Εν τούτοις και εκεί οι κάτοικοι ανησυχούν, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει περιοχή Natura όπου εκεί απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε υπόγειες και υπέργειες εκμεταλλεύσεις.

Παραθέτουμε την επιστολή του αντιναύαρχου Κωνσταντίνου Χαρτοφύλη προέδρου της εταιρείας Νισυριακών μελετών.

Το ΠΑΚΟΕ συμφωνεί απόλυτα και συνυπογράφει την επιστολή που έστειλε ο προαναφερόμενος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Κύριε διευθυντά απαντώντας στον κ. Κ. Μαύρο, CEO της ΔΕΗ/Α («Κ» 26-8-2020), παραθέτω τα κάτωθι:

1. Είχαμε τη ΔΕΗ. Μετά δημιούργησαν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Μετά «οι ειδικοί» τη διέλυσαν. Και τώρα, «οι ειδικοί» προχώρησαν στην ανασύστασή της. Το κόστος αυτού του «ράβε ξήλωνε», ποιος το πληρώνει;

2. Στη Νίσυρο, υπάρχει γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας. Οι ειδικοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, που μελετούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου, τονίζουν ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες που καθιστούν επικίνδυνη την οποιαδήποτε παρέμβαση, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. (www.nisyriakesmeletes.gr). Ολοι οι φορείς του νησιού και της διασποράς, εδώ και χρόνια, διαμαρτυρόμεθα για τα σχέδια της ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί τη γεωθερμία, για να προστατεύσουμε το νησί μας.

3. H Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση Ααρχους του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία για περιβαλλοντικά θέματα, οι αρμόδιοι οφείλουν να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες και να συμμορφώνονται με τις απόψεις τους. Τα ίδια προβλέπουν και σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Γι’ αυτό το υπαρξιακό για τη Νίσυρο θέμα ούτε απλη ενημέρωση του κοινού δεν έχει γίνει. Και αυτοί προχωρούν.

4.H Νίσυρος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 (Κωδικός GR 167) και ανήκει σε ζώνη ειδικής προστασίας (Κωδικός GR 4210032). Στον νέο νόμο 4685/20 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» προβλέπονται σημαντικές καινοτόμες πρωτοβουλίες για τις προστατευόμενες περιοχές. Επιτέλους, θεσπίστηκε ρητώς η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους, όπως:

συμμετοχή του δήμου και της περιφέρειας στο σύστημα διακυβερνήσεις των τοπικών προστατευόμενων περιοχών, το οποίο συνεπικουρείται, μεταξύ άλλων, και από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθ. 26), οι μονάδες διαχειρίσεως προστατευόμενων περιοχών (ΜΔΠΠ) δεσμεύονται για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το έργο και τους σκοπούς τους (αρθ. 34), συμμετοχή του δήμου καιτης περιφέρειας στις επιτροπές διαχειρίσεως των ΜΔΠΠ (άρθ. 35), συνεργασία μεταξύ δήμων και ΜΔΠΠ για την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων δράσεως (άρθ. 40) κ.ά.

5. Επί της θητείας του κ. Μαύρου, προωθήθηκαν με σπουδή οι διαδικασίες για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με τον επιλεγέντα στρατηγικό εταίρο, (πολλά γράφονται γι’ αυτόν στα ΜΜΕ) για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων. Μοιραίως  λοιπόν γεννώνται τα ερωτήματα: Πότε προτίθενται να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες, όταν θα γίνουν τα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος; Γιατί τόση βιασύνη, τώρα; Μήπως για να προλάβουν την υλοποίηση των ρυθμίσεων του νέου νόμου που βάζει φρένο στα ανεξέλεγκτα σχέδιά τους; Η ΔΕΗ δεσμεύεται ή όχι να συμμορφώνεται με την επί του θέματος εκπεφρασμένη πολιτική της κυβερνήσεως; Αυτή είναι η έννοια των όσων εξήγγειλε με το περί ου ο λόγος άρθρο του ο κ. Μαύρος; Έτσι εννοεί τη «δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη για τις κοινωνίες και την προστασία του περιβάλλοντος»; Γιατί αγνοούν επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και δεν αφουγκράζονται τις απόψεις και τις αγωνίες τους για τον τόπο τους, για την ίδια την ύπαρξή τους; Οι εποπτεύοντες υπουργοί τι λένε επ’ αυτού; Αναμένουμε, υπενθυμίζοντες ότι ο λαός έχει και κρίση και μνήμη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ