ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 445/ 2/11/2020

Μοναδικό καστανόδασος απειλείται από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο καστανόλογγος είναι το μοναδικό καστανόδασος με υπεραιωνόβιες καστανιές και ανήκει στην Natura 2000 και είναι επίσης σε ειδική ζώνη προστασίας.

Εν τούτοις το Δασαρχείο Αλιβερίου αποφάσισε να το “ξυλεύσει”.

Έτσι γίνεται αναφέρει ο δασάρχης.. ο «καθαρισμός» ενός δάσους.

Γεγονός απαράδεκτο επειδή καμία νομοθεσία δεν συνηγορεί γι’ αυτό.

Εν τούτοις αυτός επιμένει να φτιάξει και «μονοπάτι» μέσα στο κατακρεουργημένο καστανόδασος. Το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα και γι’ αυτό θα προσφύγει στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης.

Με προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας προσπαθεί να ακυρώσει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας για την υλοτομία που πραγματοποιείται σε αιωνόβιο καστανόδασος του όρους Όχη στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, η περιοχή αυτή κατατάσσεται στα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελείται από άγριες καστανιές και βρίσκεται στις υψηλότερες κορυφές του όρους σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μ.

Η έκταση αυτή ξεπερνά τα 600 στρέμματα και πέρα από την περιβαλλοντική αξία έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Τα κάστανα αποτελούσαν ένα από τα βασικά προϊόντα της Εύβοιας, όπου σύμφωνα με ιστορικές πηγές καταγράφονται από διάφορους ιστορικούς, από την αρχαιότητα, αλλά και μεταγενέστερα. Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο Θανάσης Μπινιάρης, γραμματέας του συλλόγου, είναι κάθετα αντίθετος με αυτές τις παρεμβάσεις και, όπως ο ίδιος δήλωσε στην «ΥΧ», «οι επεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία, την αισθητική, καθώς και την οικολογική και την τουριστική αξία είναι κάθετα αντίθετες στη δική μας φιλοσοφία και για τον λόγο αυτόν θα είμαστε απέναντι. Με προσφυγές και παραστάσεις, με όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε, θα προσπαθήσουμε να παρεμποδίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές πρακτικές από όπου κι αν προέρχονται».

Οι πρακτικές αυτές συνθέτουν ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στο οικοσύστημα της περιοχής. Για την αναγκαιότητα της προστασίας του καστανόδασους, ο σύλλογος επικαλείται μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία πουθενά δεν προβλέπεται η αναγκαιότητα της υλοτόμησης για την αναγέννησή του και ο αποκλεισμός της βόσκησης στο δάσος αυτό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ