Το ΠΑΚΟΕ έχει ταχθεί ενάντια στην ηθελημένη καταστροφή του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής εξαιτίας της «δήθεν» ανάπτυξης του τόπου από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

Από τότε που ξεκίνησε τους αγώνες του, το ΠΑΚΟΕ (1979) είχε πραγματοποιήσει έρευνα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής για την καταστροφή από τα ορυχεία του τότε Μποδοσάκη στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα.

Από τότε η καταστροφή της περιοχής ήταν πλέον αποδεδειγμένη.

Πέρασαν χρόνια περίπου σαράντα (40) και ακόμη η κατάσταση είναι ίδια ίσως και χειρότερη.

Όμως το ΠΑΚΟΕ πιστό στις αρχές του , πριν τρία χρόνια κατέθεσε αγωγή κατά της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» της οποίας αγνοείται η τύχη της.

Πρώτα καταδικάστηκαν, μετά τραμπούκισαν

– Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής

– Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν μάρτυρες κατηγορίας

-Στις 19 Νοεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο εκπρόσωποι των μεταλλείων για βαρύτερα αδικήματα.

– «Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα» σχολίασε ο τέως δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς

«Θεωρώ ότι έγινε το μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή. Οι αιτιάσεις μας για το ότι η εταιρεία παραβίαζε τη συμφωνία και την αδειοδότηση που είχε, αποδεικνύονται σωστές και δικαιωθήκαμε. Είναι καιρός να δούμε άλλες μορφές ανάπτυξης, γιατί αυτή των μεταλλείων χρυσού δεν αποτελεί λύση» τα λόγια του τέως δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργου Ζουμπά. «Το θλιβερό είναι πως κάποιοι από την εταιρεία όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν και δεν υπάκουσαν στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά έσπευσαν και να τραμπουκίσουν, εκφοβίζοντας κάποιους συνανθρώπους μας. Συμπεριφορές που «καταδεικνύουν το ποιόν τους και μαρτυρούν τη νοοτροπία τους, δεν ανέχονται οποιονδήποτε αντιτίθεται στα συμφέροντά τους».

Ποινές φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών, αντίστοιχα, επιβλήθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας χρυσού και στον τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας για ρύπανση περιβάλλοντος. Άλλα δύο στελέχη της εταιρείας απαλλάχθηκαν, καθώς είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους αργότερα. 

Η υπόθεση αφορούσε τη ρύπανση νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι το 2015. Τότε ο Δήμος Αριστοτέλη, επί δημαρχίας Γιώργου Ζουμπά, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πολυγύρου, καθώς διαπίστωσε εκτός των επιτρεπτών ορίων άνοδο του αρσενικού στο νερό, βάσει έκθεσης της Διεύθυνσης Υδάτων. Ακολούθησε η παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία και σύντομα εντοπίστηκαν οι εκθέσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που εντόπιζαν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων εκ μέρους της εταιρείας χρυσού. 

Στο δικαστήριο η εταιρεία εμφανίστηκε με στρατιά δικηγόρων και… εταιρικούς μάρτυρες προκειμένου να πείσει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, όμως οι καταθέσεις του πρώην δημάρχου Γιώργου Ζουμπά και της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος δεν άφησαν περιθώρια ούτε για το αν υπήρξε πράγματι ρύπανση ούτε για τη συστηματική παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Νέες υποθέσεις

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρυσού δεν παρέστη στο δικαστήριο αυτοπροσώπως αλλά εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Στον ίδιο, πάντως, και στον τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας που καταδικάστηκαν, το δικαστήριο έδωσε τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Κάποια άλλα στελέχη της εταιρείας χρυσού, όμως, που παρέστησαν στη δίκη κι έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη σε άλλες υποθέσεις παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο προπηλάκισαν και απείλησαν, όπως καταγγέλλεται, μάρτυρες της υπόθεσης!

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, χαρακτήρισε «σοβαρό το γεγονός ότι στην έξοδο από το δικαστήριο δύο γνωστά υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός προπηλάκισαν και απείλησαν μάρτυρες της υπόθεσης, λέγοντας ότι “θα έρθει και σε εσάς η σειρά σας”. Ενημερώνουμε τους συγκεκριμένους κυρίους ότι τέτοιες συμπεριφορές λατινοαμερικανικού τύπου δεν περνούν. Η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου, η Δικαιοσύνη λειτούργησε, ποινές επιβλήθηκαν και το έργο και των δικαστικών αρχών και των επιθεωρητών περιβάλλοντος θα συνεχιστεί είτε το θέλουν είτε όχι».

Στις 19 Νοεμβρίου, άλλα δύο στελέχη της εταιρείας χρυσού πρόκειται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για πολύ βαρύτερα αδικήματα: υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη μάλιστα του προσπορισμού οικονομικού οφέλους υπέρ της εταιρείας. Η υπόθεση προέκυψε από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, που διαπίστωσε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων και τις υπέβαλε με πολυσέλιδη έκθεση στην Εισαγγελία.