ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 442/ 29/10/2020
«Θα τσακίσει τον κλάδο μας» αναφέρει στο ΠΑΚΟΕ ο Παντελής Δερμάτης, μέλος του ΣΕΟΦΑΕ (Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων).
«Η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων» αναφέρει στο ΠΑΚΟΕ ο Κώστας Ζαζάνης, μέλος της Λέσχης Ερασιτεχνών Οδηγών Αθήνας
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι ο έλεγχος στα ΚΤΕΟ είναι προβληματικός και χρήζει αναδιάρθρωσης.
Όμως η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί εάν κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι, επειδή πιστεύουμε ότι η διαπλοκή θα καθιερωθεί και θα επαναλαμβάνεται
Η διαπλοκή αυτή θα γίνει συγκοινωνούν δοχείο μεταξύ συνεργείων, ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και σχολών οδηγών
Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει έλεγχο στα ΚΤΕΟ κάθε χρόνο. «Θα τσακίσει τον κλάδο μας, είναι ένα ακόμα μέτρο εις βάρος των πολιτών. Επιβαρυνόμαστε με ένα ακόμα πρόσθετο κόστος, που για κάποιους από εμάς μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 250 ευρώ. Όταν δίνουμε καθημερινό αγώνα να βγάλουμε προς το ζην, όταν ιδρώνουμε ακόμα και για το ένα ευρώ, καταλαβαίνουν όλοι πόσο μας πληγώνει ένα τέτοιο μέτρο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα εξεταστεί με μεγαλύτερη σύνεση προς τον πολίτη, τον άνθρωπο και τελικά να μην περάσει, αλλά οι επαγγελματίες είμαστε απαισιόδοξοι, έχουμε την αίσθηση πως δεν θα αποφύγουμε μία ακόμα αφαίμαξη της τσέπης μας. Πιστεύουμε πως όλο αυτό γίνεται για να στραφούν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων προς την αγορά των ηλεκτρικών, αλλά είναι ένα μέτρο που θα συμπαρασύρει κι εμάς, αν τελικά εφαρμοστεί» είπε στο ΠΑΚΟΕ ο Παντελής Δερμάτης, μέλος του ΣΕΟΦΑΕ (Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων).
Πιο καυστικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Κώστας Ζαζάνης, μέλος της Λέσχης Ερασιτεχνών Οδηγών Αθήνας στην επικοινωνία του με το ΠΑΚΟΕ: «Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ας πούμε επιτέλους μια φορά σε αυτόν τον τόπο τα πράγματα με το όνομά τους. Η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα να αναπτύξει την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μετέρχεται κάθε μέσου προσπαθώντας να στρέψει προς αυτήν την κατεύθυνση τους ιδιοκτήτες. Έχει βαλθεί με χίλιους δύο τρόπους να προβάλει και να αναδείξει ως ελκυστική τη συγκεκριμένη αγορά αδιαφορώντας για το κόστος της. Πώς νομίζει τη σήμερον ημέρα ότι μπορεί ο Έλληνας πολίτης να βρει τριάντα χιλιάδες ευρώ και να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί, εικάζει πως απευθύνεται σε πολίτες υψηλότατων οικονομικών εισοδημάτων και όχι σε ανθρώπους που έχουν γονατίσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ας σκεφτούμε ένα υποθετικό σενάριο, αν κάποιος από εμάς είχε εξοικονομήσει τριάντα χιλιάδες ευρώ, η προτεραιότητά του θα ήταν να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κι ενώ γύρω του επικρατεί ένα κλίμα τρομερής ανασφάλειας; Όχι βέβαια, θα έκανε μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των οικονομιών του. Κι επειδή η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, θα επιδιώξει να επιβάλει μέτρα που θα κτυπήσουν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, όπως το ετήσιο ΚΤΕΟ. Και προσδοκά όχι μόνον στο διπλάσιο κόστος του ελέγχου αλλά και στα πρόστιμα που επιβάλλονται είτε λόγω λήξης της προθεσμίας είτε επειδή αρκετοί οδηγοί δεν θα έχουν καν προλάβει να περάσουν έλεγχο και όταν εντοπιστούν θα πληρώσουν ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο. Όλα είναι καλοσχεδιασμένα και φυσικά εις βάρος του Έλληνα πολίτη».
Τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του Περιβάλλοντος εξετάζουν το ενδεχόμενο τα παλαιά αυτοκίνητα να περνούν από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο αντί για δύο. Η ακριβής ηλικία των οχημάτων δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει καθώς οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δύο και η μία αφορά σε οχήματα με ηλικίες πάνω από 10 έτη (δηλαδή οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 2010) και η δεύτερη αφορά σε οχήματα με ηλικία άνω των 15 ετών (δηλαδή οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 2005).
Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των στελεχών από συναρμόδια υπουργεία που ασχολούνται με το μέλλον της αυτοκίνησης και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον έλεγχο των ΚΤΕΟ ώστε να περνούν πραγματικά τα οχήματα που πρέπει ενώ όσα είναι επικίνδυνα να κόβονται!
Η έλευση από τα ΚΤΕΟ κάθε χρόνο για τα οχήματα με ηλικίες 10 ή 15 ετών θα αποτελέσει και μάλλον το πρώτο αντικίνητρο για τους κατόχους των παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων αυτοκινήτων ώστε να αποκτήσουν κάποιο νεότερο.
Ελεγκτές «Ράμπο» και από το υπουργείο Μεταφορών
Ο στόχος πάντως που έχει θέσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου για τα ΚΤΕΟ όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλα τα οχήματα που περνούν από τεχνικό έλεγχο είναι σε άριστη κατάσταση με αποτέλεσμα να κόβονται ελάχιστα οχήματα με Επικίνδυνες Ελλείψεις!
Στην Ελλάδα κόπηκαν μόλις 45 αυτοκίνητα σε περίπου 2 εκατ. τεχνικούς ελέγχους το 2019 ενώ το 2018 «κόπηκαν» 68 αυτοκίνητα σε σχεδόν 2 εκατ. ελέγχους.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του στόλου κυκλοφορούντων οχημάτων διαπιστώνει κανείς πως σε σύνολο 4,6 εκατ. οχημάτων, εκ των οποίων το 50% πρέπει να περνά κατά μέσο όρο από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο, θα έπρεπε να ελέγχονται 2,5 εκατ. οχήματα ετησίως αλλά αντ’ αυτού από τα ΚΤΕΟ πέρασαν μόλις ούτε 2 εκατ. οχήματα το 2017.
Πέραν των οχημάτων με τις επικίνδυνες ελλείψεις που ήταν μόλις 47 το 2019 καταγράφηκαν 95.154 οχήματα με σοβαρές ελλείψεις έναντι 75.265 οχημάτων το 2018 και 105.025 αυτοκινήτων το 2017. Δηλαδή το 2017 μόλις το 4,77% του στόλου των οχημάτων που επισκέφθηκαν κάποιο ΚΤΕΟ «έφυγαν» με σοβαρές ελλείψεις και αναγκαστικά έπρεπε να ξαναπεράσουν από τεχνικό έλεγχο.
Τα γερμανικά ΚΤΕΟ «κόβουν» 9,8 εκατ. αυτοκίνητα τον χρόνο!
Η Γερμανία αποτελεί μια χώρα πρότυπο για τους ελέγχους ΚΤΕΟ, όπως επίσης και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο το εντυπωσιακό για μια χώρα με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό των οχημάτων που «κόβονται» από τα γερμανικά ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 35,5%! Ειδικότερα σε 27,6 εκατ. ελέγχους που πραγματοποίησαν τα γερμανικά ΚΤΕΟ «κόπηκαν» σχεδόν 9,8 εκατ. οχήματα με 2,67 βλάβες κατά μέσο όρο! Οι έλεγχοι στα γερμανικά ΚΤΕΟ πραγματοποιούνται για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις από τον κλάδο αυτοκινήτου που περιλαμβάνει τα συνεργεία, τα φανοποιεία, την πώληση ανταλλακτικών αλλά και ελαστικών που αποφέρουν τεράστια έσοδα στη γερμανική οικονομία…