ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 440/ 24/10/2020
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθούν τράπεζες σπόρων ούτως ώστε η πιστοποίηση του να γίνεται διαδικτυακά και να ελέγχεται η ποιότητά τους.
Γι’ αυτό τον Φεβρουάριο του 2018 σε μια ημερίδα του ΠΑΚΟΕ αφιερωμένη στους σπόρους καταδείχτηκε αυτή η προαναφερόμενη ανάγκη.
Το παρακάτω δημοσίευμα επιβεβαιώνει την αγωνία του ΠΑΚΟΕ για το θέμα αυτό.
Σαν σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, που όμως είναι μια πραγματικότητα στις μέρες μας, καθώς… ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες, χωρίς κανείς να τους έχει παραγγείλει και χωρίς οι παραλήπτες να γνωρίζουν αν και πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνουν αυτοί οι σπόροι, όχι μόνο αν φυτευτούν, αλλά ακόμα και αν… τους ακουμπήσουν!
Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας που… πραγματεύεται την καταστροφή του κόσμου μέσα από βιολογικά όπλα… Είναι πραγματικό γεγονός, που το δημοσιοποιεί επίσημα και ξεκάθαρα το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη σχετική ειδοποίηση που έχει λάβει από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ενημέρωσε τις φυτοϋγειονομικές Αρχές των κρατών-μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.
«Είναι σπόροι επικίνδυνοι»
Ωστόσο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, δεν έχει – όπως τόνισε στο ΠΑΚΟΕ – αμφιβολία ότι πρόκειται ή ότι πιθανότατα πρόκειται για σπόρους που διακινούνται κακοπροαίρετα για διασπορά ασθενειών. Δεν μπορεί ο ίδιος, όπως λέει, να υποθέσει οτιδήποτε άλλο. «Εάν συμβαίνει αυτό το πράγμα, ασφαλώς εγείρει υποψίες, γιατί στην ουσία μπαίνουμε στη διασπορά πιθανών βιολογικών κινδύνων, που αφορούν τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Πιθανόν μιλάμε για διασπορά βιολογικού υλικού το οποίο μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένο, άρα να μολύνει το περιβάλλον και να κάνει ζημιές στα φυτά ή οπουδήποτε αλλού, στους ζωντανούς οργανισμούς… Όταν αγοράζεις, εισάγεις ή διακινείς τέτοιο υλικό, θα πρέπει όλα αυτά να ελέγχονται και σαν κοινωνία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την επικινδυνότητα του όλου θέματος, γιατί έχουμε πληρώσει πάρα πολλές φορές σαν χώρα τέτοια λάθη. Και δεν το συζητούμε να μην υπάρχει έλεγχος. Ή να γίνονται εισαγωγές χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά για τη φυτική παραγωγή. Ή πιστοποιητικά και για τη διακίνηση των ζώων για το ζωικό βασίλειο, ή οποιουδήποτε άλλου βιολογικού υλικού. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, γιατί ασφαλώς ζούμε σε μια περίοδο όπου δεν είναι ήρεμα τα πράγματα στον πλανήτη. Υπάρχουν θεμιτοί και αθέμιτοι ανταγωνισμοί. Και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα στη διακίνηση πραγμάτων τα οποία δεν γνωρίζουμε…».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ λέει χαρακτηριστικά: «Μπορεί αυτοί οι σπόροι να φέρουν βακτήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο τον ίδιο. Ας μην ξεχνούμε την ιστορία με τον άνθρακα στην αλληλογραφία. Μπορεί να φέρουν κάποιους παθογόνους μικροοργανισμούς που, φυτεύοντας τους σπόρους αυτούς, θα μολύνουν τα δικά μας φυτικά είδη και να μας προκαλέσουν απίστευτες ζημιές. Οπουδήποτε μπορεί να πάει το μυαλό μας»…
Η ανακοίνωση που έφτασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρει ότι «οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δε συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Τονίζεται ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης.
Οι ιδιώτες που λαμβάνουν ύποπτους σπόρους θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην υπηρεσία του υπουργείου (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου), όπου θα πρέπει να παραδίδουν τα πακέτα σπόρων που τυχόν έχουν παραλάβει μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων αυτών είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας».
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε αυτή η ανακοίνωση στον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν τομεάρχη Αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρο Αραχωβίτη. Με την ιδιότητα όχι μόνο την πολιτική, αλλά και εκείνη του γεωπόνου, ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε κατηγορηματικά μέσω ανακοίνωσής του: «Είναι μια περίεργη ιστορία. Το κράτος θα πρέπει να αναζητήσει με κάθε τρόπο, διά των υπηρεσιών που διαθέτει, ποιος είναι ο αποστολέας, για να βρούμε και τον σκοπό που το κάνει. Και βέβαια να βρεθεί το περιεχόμενο των φακέλων. Αν είναι πράγματι σπόροι. Τι είδους σπόροι είναι αυτοί. Να δούμε τι ιστορία είναι αυτή. Διότι κάποιος για να τους στείλει σε ένα τέτοιο δεματάκι έχει έξοδα. Πρέπει να δούμε τι κρύβεται από πίσω… Μπορεί και να είναι κίνδυνος. Πάντως είναι μια υπόθεση που πρέπει από κοντά να παρακολουθήσουμε. Θα είμαστε από κοντά και προσωπικά θα ασχοληθώ και εγώ από τη δική μου τη θέση…».
Συναγερμός στις ΗΠΑ – Απάτη, φάρσα ή αγροτική βιοτρομοκρατία;
Όπως όλα δείχνουν, η ίδια υπόθεση απασχόλησε και τις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου, όταν σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά, οι κάτοικοι ενημέρωσαν τις Αρχές ότι έχουν λάβει σακουλάκια με σπόρους, τα οποία, ωστόσο, ποτέ δεν παρήγγειλαν. Όπως φαινόταν, μάλιστα, τα σακουλάκια είχαν σταλεί ταχυδρομικώς από την Κίνα.
Το υπουργείο Γεωργίας άμεσα κάλεσε τους πολίτες να μη φυτέψουν τους σπόρους, αντίθετα να ειδοποιήσουν κατευθείαν τις Αρχές.
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς γνωρίζει ακόμη περί τίνος πρόκειται. Το υπουργείο είχε αναφέρει τότε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πρόκειται για κάτι άλλο πέρα από μια απάτη, στην οποία άνθρωποι λαμβάνουν αντικείμενα που δεν παρήγγειλαν, από πωλητή, ο οποίος στη συνέχεια δημοσιεύει ψευδείς αξιολογήσεις πελατών, για να ενισχύσει τις πωλήσεις», ενώ με νέα ανακοίνωση ζητούσε από όλους τους παραλήπτες να παραδίδουν άμεσα στις Αρχές τα πακέτα με τους σπόρους που λαμβάνουν.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι μόνο στη Φλόριντα υπάρχουν 600 αναφορές από πολίτες που έλαβαν τους σπόρους. Αρκετές περιπτώσεις, δε, υπάρχουν στη Βόρεια Καρολίνα και το Κεντάκι.
«Δεν γνωρίζουμε τι είναι και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε κάποια ζημιά στην αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ» ήταν η επίσημη τοποθέτηση του επιτρόπου Γεωργίας του Κεντάκι, Ράιαν Κουάρλς. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να ξέρουμε αν πρόκειται για απάτη, φάρσα ή πράξη αγροτικής βιοτρομοκρατίας», συμπλήρωσε και προειδοποίησε: «Οι σπόροι θα μπορούσαν να εισάγουν άγνωστες ασθένειες σε τοπικά φυτά, να βλάψουν τα ζώα ή να απειλήσουν το περιβάλλον μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αποκλείει την αποστολή των σπόρων, καθώς «κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τις ταχυδρομικές και τελωνειακές Αρχές της χώρας».