ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 433/ 24/9/2020
ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΑΣ, ΑΛΦΕΙΟΣ, ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟΞΙΚΑ ΔΕΜΑΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα εδώ και δέκα χρόνια έχει τονίσει και είχε καταγγείλει την ανάγκη να φύγουν τα δέματα σκουπιδιών που επι “εποχής” Αγγελόπουλου -τότε νομάρχη Πελοποννήσου- είχε εφεύρει την πατέντα της δημιουργίας σκουπιδοδεμάτων τα οποία αποθήκευε… όπου βρει. Έτσι ο Μαραθόλακας στην Καλαμάτα γέμισε με δέματα, ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Αργολίδα, ο Αχλαδόκαμπος και όπου υπάρχει ξέφωτο.
Αυτή η τακτική είχε ως συνέπεια να μολυνθούν όλοι οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες, οι περιοχές να «βρωμάνε» από χιλιόμετρα μακριά και δυστυχώς η συγκομιδή να έχει γίνει ένας εφιάλτης.
Τώρα όλοι οι Δήμοι αποποιούνται των ευθυνών τους και τις μεταθέτουν στους προηγούμενους.
Όμως το πρόβλημα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.
Πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι Δήμοι, ο Δήμαρχος Πύργου απαντά στην εφημερίδα μας τα εξής:
Λύσεις για την απενεργοποίηση της υγειονομικής βόμβας που αποτελείται από 100.000 δέματα στερεών απορριμμάτων τα οποία έχουν συσκευαστεί με πλαστικό και είναι τοποθετημένα δίπλα στον Αλφειό ποταμό εδώ και δέκα χρόνια, δρομολογεί ο δήμος του Πύργου. «Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, απλά τώρα γιγαντώθηκε. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι –και συμπεριλαμβάνω και τις προηγούμενες τοπικές αυτοδιοικήσεις- κώφευαν κι έριχναν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, τώρα όμως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση» τόνισε μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

«Η εξεύρεση λύσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι τα δεματοποιημένα απορρίμματα αποτελούν μια μόνιμη πηγή ρύπανσης και σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία αφού αποτελούν ένα μάγμα σήψης και ήδη κάποιες μπάλες έχουν αρχίσει και σπάνε με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονη δυσοσμία. Ο χώρος που βρίσκονται τα απορρίμματα είναι στην τοποθεσία Ποτόκι, κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς και σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Θα πρέπει πάντως να συνυπολογίσετε πως ανάλογο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στην Αμαλιάδα, όπου είναι στοιβαγμένα 25.000 δέματα στερεών απορριμμάτων» σημειώνει ο δήμαρχος Πύργου.
«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αναδείξαμε το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρώτη φορά επιλήφθηκε τέτοιου θέματος και αυτό γιατί δεν είχε προκύψει ποτέ και πουθενά αλλού κάτι ανάλογο στα όρια της δικαιοδοσίας της. Η Ευρώπη απαιτεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και με προτεραιότητα στην υγεία των πολιτών, μάλιστα ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας με πιο πρόσφατο το ποσό των 60.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο».
Η μέθοδος της δεματοποίησης σύμφωνα με τον δήμαρχο «έγινε τα προηγούμενα χρόνια και για διάστημα περίπου δύο – τριών ετων όταν υπήρχε έντονο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο του Πύργου. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εντελώς προσωρινή, δηλαδή μόνο για περίπου ενάμιση χρόνο και στη συνέχεια τα δεματοποιημένα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται. Εμείς πάντως δεν καθήσαμε με σταυρωμένα χέρια, ψάξαμε και αναζητήσαμε τρόπους ώστε να δοθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα» είπε στο ΠΑΚΟΕ ο δήμαρχος Πύργου.
«Πρώτη φορά δρομολογούνται λύσεις, με δικά μας έξοδα έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία διαγωνισμού, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την αναζήτηση του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος, δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα με συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δεμάτων με στερεά απόβλητα. Με τη συνδρομή του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις, διότι δεν μπορεί να μείνει στην περιοχή αυτός ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων».
«Πρόσφατα υπήρξε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, με τον οποίο θα έχουμε στενή συνεργασία, ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ο χώρος. Η μελέτη, το κόστος της οποίας φθάνει τα 25.000 ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους προκειμένου να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος».
Σχετικά με την εξεύρεση της λύσης, ο κύριος Αντωνακόπουλος επισημαίνει πως «για εμάς προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας, για αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μεταφέρουμε σε άλλους το δικό μας πρόβλημα. Θα αναζητήσουμε μια ασφαλή λύση για κάθε άνθρωπο και πρώτα από όλα για την περιοχή μας. Είχε συζητηθεί η επιχωμάτωση της περιοχής, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους κατοίκους επειδή πιστεύουν ότι θα συνιστά μια πράξη βεβήλωσης της περιοχής. Συζητήθηκε και το θέμα της καύσης, αλλά και αυτή απορρίφθηκε κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, σκέψη υπήρξε και για τη μεταφορά των απορριμμάτων, όμως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πλαίσιο και φυσικά με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία».