ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 430/ 19/9/2020

Οι θάνατοι και οι καρκίνοι από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη είναι δεδομένοι.

Η «ιπτάμενη τέφρα» από την εξόρυξη του λιγνίτη και οι επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας της ραδιενεργού ακτινοβολίας που εκπέμπει, έχει αποδειχθεί.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις εκπομπές καρκινογόνων αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του θείου κι επικίνδυνων υδρογονανθράκων από την καύση του λιγνίτη είναι πλήρως τεκμηριωμένες.

Το ΠΑΚΟΕ από την ίδρυσή του (1979) ήταν ο πρώτος φορέας που πραγματοποίησε έρευνα στην Πτολεμαΐδα (1980) και στη Μεγαλόπολη (1981) με μετρήσεις της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και απέδειξε ότι οι τιμές των επικίνδυνων ρύπων ήταν 6-8 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Στη συνέχεια το 1986 προέβη σε επιδημιολογικές μελέτες, όπου αποδείχθηκε ότι ο καρκίνος του ανώτερου αναπνευστικού ήταν 300% πιο πάνω από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι τεκμήρια που αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς στην υγεία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των κατοίκων των περιοχών αυτών. Για αυτό η είδηση της ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ πιστεύουμε ότι δικαίωσε τους αγώνες του ΠΑΚΟΕ για τη λύση αυτή.

ΟΜΩΣ

Πιστεύουμε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τελικό στάδιό της, θα στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και οι θέσεις εργασίας να αναπληρωθούν με συγκεκριμένο χρονικά master plan και να είναι ΒΙΩΣΙΜΟ.

Με αυτόν τον τρόπο οι εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να έχουν πλήρη εφαρμογή.

Αφορισμοί ή κάθετες αντιπαραθέσεις εδώ δεν χωρούν επειδή συζητάμε ότι μια ανθρώπινη ζωή δεν αντικαθίσταται με όποια οικονομία να εφαρμόσουμε.

Mε 16 επενδύσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν από ιδιώτες αλλά και μέσω ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση uα στηρίξει τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετα-λιγνιτική εποχή. Το όραμα για την επόμενη ημέρα στις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας βασίζεται σε πέντε πυλώνες (Καθαρή ενέργεια, Βιομηχανία, Βιοτεχνία και Εμπόριο, Έξυπνη αγροτική παραγωγή, Βιώσιμος τουρισμός και Τεχνολογία και εκπαίδευση), οι οποίοι θα υποστηρίζονται από οριζόντιες δράσεις. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη περί τις 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι εξεταζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις (ή με ΣΔΙΤ) είναι οι εξής:

1) Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 γιγαβάτ (GW) σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη με σύμπραξη ΔΕΗ – RWE.

2) Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ

3) Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, επένδυση 130 εκατ. ευρώ.

4) Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από τη Solaris

5) Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία από τη Eunice.

6) Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.

7) Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονίας.

8) Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.

9) Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.

10) Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία.

11) Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12) Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.

13) Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.

14) Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία.

15) Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία

16) Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, από τις 9 Ιουλίου που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα υποβλήθηκαν από Έλληνες και ξένους επενδυτές περί τις 70 προτάσεις για ανάπτυξη έργων στις δύο περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

Στις επενδύσεις που προτείνονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μονάδες ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών (σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη), ένα σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα και μια πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων στη Μεγαλόπολη, θεματικά πάρκα περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού (CSP/CHP), δημιουργία κέντρου επεξεργασίας βιομάζας, κατασκευή καταλυμάτων για «τρίτη ηλικία», ολοκληρωμένο κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού, ανάδειξη χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ. Όσον αφορά στην κρίσιμη για τη Δυτική Μακεδονία τηλεθέρμανση προωθείται ΣΥΘΗΑ με συγχώνευση εταιριών τηλεθέρμανσης, διατήρηση του κόστους θέρμανσης και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση στη Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι επενδύσεις δίνουν τη δυνατότητα για την Ελλάδα αυξημένης αξιοποίησης του ύψους των πόρων των τριών πυλώνων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Ειδικό καθεστώς InvestEU και Δανειακή Διευκόλυνση Δημοσίου Τομέα), του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπερνώντας τα 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παραμένουν ως χρηματοδοτικός βραχίονας για επενδύσεις το Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας και το ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Κίνητρα με φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Επιπλέον, σχεδιάστηκε ολοκληρωμένη δέσμη 15 εξατομικευμένων κινήτρων σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα αφορά κίνητρα προσέλκυσης νέας παραγωγικής διαδικασίας (παροχή επιχορήγησης για νέα επένδυση, φοροαπαλλαγή, φοροελαφρύνσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή τελών, δάνειο με ευνοϊκούς όρους, εγγυήσεις). Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κίνητρα διατήρησης υφιστάμενης λειτουργίας (παροχή επιχορήγησης για αναμόρφωση/εκσυγχρονισμό παραγωγικής λειτουργίας, επιδότηση δανειακών υποχρεώσεων και μισθολογικού κόστους, συμμετοχή στα Ίδια Κεφάλαια και Δάνειο με ευνοϊκούς όρους). Όσο για την τρίτη ομάδα εστιάζει σε κίνητρα για την υποστήριξη φυσικών προσώπων (απομείωση φόρου εισοδήματος, επιδότηση στεγαστικού δανείου, ενίσχυση προβλεπόμενων επιδομάτων και προγραμμάτων κατάρτισης).

Όσον αφορά στα νέα προτεινόμενα όρια ενίσχυσης για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης προτείνεται να αυξηθούν σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης προτείνεται να είναι 40%, 50% και 60% αντίστοιχα. Σήμερα στη Δ. Μακεδονία τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 25%, 35% και 45% και στην Πελοπόννησο σε 35%, 45% και 55% αντίστοιχα.

«Άνθρακες ο θησαυρός» αποφαίνεται ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης

«Ανθρακες ο θησαυρός», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη για το σχέδιο. «Είναι μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών, με ωραία γραφήματα, που δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να αναπληρώσουν το 40% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, που σήμερα προέρχεται από τη λειτουργία των μονάδων;», λέει ο κ. Αδαμίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση, κάθε σημερινή θέση εργασίας στις μονάδες της ΔΕΗ επιδρά στη συνολική απασχόληση στις περιοχές με έναν συντελεστή 3,8. Που σημαίνει ότι οι 3.700 θέσεις εργασίας τακτικού προσωπικού της ΔΕΗ τροφοδοτούν τουλάχιστον άλλες 10.000 σε διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες. Παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που έχουν διατυπωθεί και στη διαβούλευση επί του σχεδίου απολιγινιτοποίησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ξεπερνούν αυτές που χάνονται. Έκανε λόγο για 8.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο από τις 16  επενδύσεις. Για ποιες επενδύσεις γίνεται λόγος; Εκτός από τα φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, το σχέδιο αναφέρει: μονάδα παραγωγής υδρογόνου (Solaris), μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία (Eunice), πρότυπη φαρμακοβιομηχανία, έξυπνες μονάδες υδροπονίας, βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, οικοσύστημα οινικού τουρισμού, πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, κλινική φυσικής αποκατάστασης, θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία και επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη» σημειώνει ο κύριος Αδαμίδης.

«Πουλάνε τα φορτηγά τους σε Ιρακινούς και μεταναστεύουν»!

Καταπέλτης ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΗ μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ

Θυσία στον βωμό της απολιγνιτοποίησης η δυτική Μακεδονία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται διά παντός, χωριά που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη για χάρη της ΔΕΗ ξεχάστηκαν, η κλονισμένη υγεία των ανθρώπων μιας ολόκληρης περιοχής διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά… «Οποιοδήποτε μάστερ πλαν δεν μπορεί να αναπληρώσει την καταστροφή. Χάνονται θέσεις εργασίας, για να σκεφτείτε, ιδιοκτήτες φορτηγών στις γύρω περιοχές τα πουλάνε σε Ιρακινούς και μεταναστεύουν», είναι τα λόγια  του προέδρου στο σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ, «Σπάρτακος», Μόσχου Μόσχου μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ.

«Οποιοδήποτε μάστερ πλαν δεν μπορεί ούτε στο 1% να αναπληρώσει αυτό που θα χαθεί. Οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη λαίλαπα που θα τους σαρώσει. Θα χαθούν πάνω από είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τρεις χιλιάδες μόνιμων υπαλλήλων, άλλες τόσες εργολαβικών, δύο χιλιάδες οκταμηνιτών συμβασιούχων και πάνω από δέκα-δώδεκα χιλιάδες παρεμφερών επαγγελμάτων που ζουν από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Καταλαβαίνετε τι ύφεση και τι ανεργία θα βιώσει η δυτική Μακεδονία που χρόνια τώρα έχε προσφέρει τα πάντα στη χώρα… Και αντ’ αυτού, θα απομείνουν τελικά τριάντα θέσεις φυλάκων για το μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα εγκαταστήσουν», αναφέρει στο ΠΑΚΟΕ ο πρόεδρος του «Σπάρτακου».

«Είναι μια έκθεση ιδεών που δεν απαντάει σε κανένα από τα ζητήματα της επόμενης μέρας και δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν δεν είναι μάστερ πλαν, είναι η ταφόπλακα της πόλης και της περιοχής μας» εκφράζει την αγωνία του ο κ. Μόσχου. «Η περίπτωση απολιγνιτοποίησης της δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας βίαιης μετάβασης. Το μάστερ πλαν δεν μας απαντάει πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον της περιοχής μας, ούτε αναφέρει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της περιοχής μας. Βέβαιο είναι ότι το μάστερ πλαν θέλει επεξεργασία. Προτάσεις έχουμε, αλλά πρώτα πρώτα χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος, χρειάζεται πραγματικός σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν πρώτα οι θέσεις εργασίας και μετά να καταργήσουμε τις λιγνιτικές δραστηριότητες… Οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει πανστρατιά εδώ πέρα, να βγάλουμε δυναμικά την αντίδρασή μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να δώσουμε έναν αγώνα που θα περισώσει κάτι απ’ αυτά που προσπαθούν να μας πάρουν».

Σε ερώτηση του ΠΑΚΟΕ για το τι προτίθεται να πράξει στη συνέχεια, ο κ. Μόσχου υπογράμμισε πως «εντός των ημερών θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων, όπου θα επιδιώξουμε να εκφράσουμε την ομοψυχία μας, να πάρουμε μια απόφαση που θα εκφράζει το συνολικό συμφέρον και στη συνέχεια θα αποταθούμε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ