ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 423/ 4/9/2020
«Δεν θα γίνουμε χαβούζα» λέει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Αττικής
Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και δημοτική αρχή στο Μαρκόπουλο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων
Ιστορία μου …αμαρτία μου είναι αυτή με τα ΚΕΛ στην Αττική. Ολόκληρη η Ανατολική Αττική βυθισμένη στις αντιπαραθέσεις –κομματικές και αυτοδιοικητικές- βιώνει ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί από το 1999 που λειτούργησε η Ψυττάλεια. Εντούτοις η Ανατολική Αττική με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους παλινωδεί εδώ και δέκα χρόνια για τη χωροθέτηση των ΚΕΛ γύρω από αυτήν. Μάλιστα όπως θα διαβάσετε πιο κάτω η ΕΥΔΑΠ παρά το γεγονός ότι πριν από δέκα χρόνια είχε σαφώς ταχθεί υπέρ της μεταφοράς των αστικών λυμάτων στην Ψυττάλεια, ανάλογα με τις κομματικές γραμμές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στα Μεσόγεια. Τότε και σήμερα το ΠΑΚΟΕ είχε ταχθεί –όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και σημερινός δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου- υπέρ της μεταφοράς στην Ψυττάλεια μιας και υπάρχουν εκεί όλες οι απαιτούμενες υποδομές. Σήμερα ο τέως και νυν περιμένει άραγε τι;
Μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που γνώριζαν κάτοικοι και λουόμενοι στη γραφική παραλία της Χαμολιάς, ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, στην Ανατολική Αττική, είναι αυτή που φαίνεται να δρομολογείται με την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η παραθαλάσσια περιοχή με τα κρυστάλλινα νερά και τις μικρές νησίδες κινδυνεύει να μετατραπεί σε «χαβούζα», όπως τονίζουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου Μεσογαίας, οι οποίοι με μια φωνή εκφράζουν την αντίθεσή τους στο Κέντρο και τη «συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας».
«Δεν θέλουμε να μετατραπεί ο τόπος μας στη μεγαλύτερη χαβούζα της Αττικής» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης μιλώντας στο ΠΑΚΟΕ. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται. Εκπονήθηκαν δύο μελέτες που θα έβαζαν τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί: Η μια είναι της ίδιας της ΕΥΔΑΠ και προβλέπει τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας όπου ήταν αδειοδοτημένες μάλιστα και οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους. Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια και έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα. Αυτό που σκέφτηκαν όμως ήταν πως για να λυθεί ακόμη και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς» επισημαίνει ο δήμαρχος.
Το ΠΑΚΟΕ επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Σαρωνικού –και πρώην αντιπεριφερειάρχη- κ. Πέτρο Φιλίππου προκειμένου να πάρει την άποψή του για το φλέγον ζήτημα, ο οποίος όμως αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθεί: «Θα προτιμούσα να μην πάρω θέση πριν λάβω στα χέρια μου τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ. Είναι ένα λεπτό ζήτημα και από τη στιγμή που εμπλέκονται αρκετοί δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, θα επιλέξω να μιλήσω όταν έχω κάτι να πω».
Την έντονη αντίδρασή τους στα σχέδια, που θα οδηγήσουν σε προφανή υποβάθμιση την περιοχή τους, εξέφρασαν οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου Μεσογαίας, που βγήκαν τον περασμένο μήνα στον δρόμο και διαδήλωσαν κατά του έργου. Ο δήμος προσφεύγει νομικά και κατά των ιθυνόντων, καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.
«Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά» είναι το σύνθημα των κατοίκων του Μαρκόπουλου Μεσογαίας, που με κάθε τρόπο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της περιοχής τους, μέσω της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.
Βγαίνοντας στον δρόμο, τον περασμένο μήνα, αλλά και με τη νομική προσφυγή κατά της ΕΥΔΑΠ από τη δημοτική αρχή, δήμος και κάτοικοι δεν σταματούν να αντιδρούν στη μετατροπή του τόπου τους «σε χαβούζα», όπως οι ίδιοι λένε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, που κατασκευάζεται αυτό τον καιρό δίπλα ακριβώς από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα καταλήγουν στη Χαμολιά, γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων τα λύματα θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου, όπου ανήκει η Χαμολιά. Και φυσικά ένα πανέμορφο τοπίο θα κινδυνεύσει να …μαυρίσει και η ακόμα πιο δυσάρεστη εξέλιξη είναι πως θα υποβαθμιστεί.