Το ΠΑΚΟΕ πριν από είκοσι χρόνια είχε πραγματοποιήσει έρευνα και είχε διαπιστώσει ότι παιδιά που ήταν κοντά σε εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών  (Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης) είχαν προσβληθεί από τη λεγόμενη μολυβδίαση, η οποία ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50 κι εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε παιδιά μαύρων, που έγλειφαν στα τολ που έμεναν την μπογιά, η οποία ήταν οξείδιο του μολύβδου υψηλής τοξικότητας.

Πολλά παιδιά από αυτά έπαθαν εγκεφαλίτιδες κι εγκεφαλοπάθειες με φοβερά συμπτώματα μέχρι και θανάτους.

Αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι πάρα πολύ σοβαρά και το ΠΑΚΟΕ προτίθεται τον Δεκέμβριο να πραγματοποιήσει μια ανάλογη έρευνα, αντίστοιχη με αυτή που είχε πραγματοποιήσει πριν από 20 χρόνια.

Το ΠΑΚΟΕ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά τα παιδιά. Κατά συνέπεια μόνον ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η έρευνα της UNICEF, σύμφωνα με την οποία σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλον τον κόσμο έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του, ένα άκρως επικίνδυνο στοιχείο για την ανθρώπινη υγεία. Η μόλυνση από μόλυβδο, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων προκαλώντας μη αναστρέψιμες ψυχικές και σωματικές βλάβες.

Περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους πέντε μικρογραμμαρίων ανά 0,1 λίτρο ή υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF, και την περιβαλλοντική οργάνωση Pure Earth.

Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες με τα αποτελέσματα της έρευνας να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου από τη στιγμή που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών.

Τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών συνιστούν λόγο δράσης κι έντονη κινητοποίηση από όλους τους φορείς προκειμένου –αν αυτό είναι δυνατόν- να αποφευχθεί η αύξησή τους

Βασικοί ρυπαντές μολύβδου είναι η πλημμελής ανακύκλωση μπαταριών και τα ανοιχτού τύπου χυτήρια. Το ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα παιδιά σε όλον τον κόσμο δηλητηριάζονται από τον μόλυβδο σε μια μαζική και μέχρι τώρα μη καταγεγραμμένη κλίμακα, το δυστύχημα είναι πως υπάρχει μια ευρεία γκάμα παραγόντων που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών. Από πού να ξεκινήσουμε; Από την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών µολύβδου-οξέος και τους τοίχους σπιτιών που είναι βαμμένοι με μπογιά με βάση τον μόλυβδο και ξεφλουδίζουν και να καταλήξουμε στους χώρους απόρριψης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με περίβλημα από μόλυβδο ή ακόμα και την τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας της επικάλυψης με μόλυβδο που έχουν κεραμικά σκεύη.

Οι μπαταρίες μολύβδου οξέος πιθανολογείται ότι είναι ο βασικός ένοχος του φαινομένου αυτού με σχεδόν το 85% του μολύβδου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως να διοχετεύεται για την παραγωγή τους με στόχο την χρήση στις τηλεπικοινωνίες και στους φορτιστές καθώς και στα συμβατικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Με περισσότερο από το 95% του μολύβδου από τις μπαταρίες να ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στερούνται των εγκαταστάσεων για την επαναχρησιμοποίηση βαρέων μετάλλων. Όσο περισσότερο παραμένει χωρίς να γίνεται αντιληπτή και χωρίς θεραπεία η τοξίνη στο αίμα, τόσο πιο επικίνδυνη και πιθανόν μοιραία καθίσταται.